有沒有人試過用殺它死滅蚤噴霧

作者: louishsm 發表于 2007-11-13 16:28:48
4114 20
在惠康見到話可以殺蚤及蟎, 想問有沒有人試過 !!!
noel 發表於 2007-11-13 17:27:32 |顯示全部樓層
有用!   
但用前必需徹走你嘅竉物、植物等有生命嘅嘢....魚缸攞唔走就要揾膠布封妥(垃圾袋開)。

電腦及影音產品亦要用布冚好,成個程序四個鐘左右,返到屋企先打開窗吹一陣,稍後才將班大帝接返嚟。

每次都好有走難 feel.....
回復

kong 發表於 2007-11-13 18:20:52 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2007-11-13 17:27 發表
有用!   
但用前必需徹走你嘅竉物、植物等有生命嘅嘢....魚缸攞唔走就要揾膠布封妥(垃圾袋開)。

電腦及影音產品亦要用布冚好,成個程序四個鐘左右,返到屋企先打開窗吹一陣,稍後才將班大帝接返嚟。

...

樓主會唔會想問用殺它死噴霧去殺長在紫羅蘭嘅蟎?
即是講留低d堇係屋企等實驗? 
我未試過,記住講講實驗結果比大家知呀!
回復

花花公子 發表於 2007-11-14 00:28:56 |顯示全部樓層
原帖由 louishsm 於 2007-11-13 16:28 發表
在惠康見到話可以殺蚤及蟎, 想問有沒有人試過 !!!

不要企圖用滅蚤噴霧去殺死生長在紫羅蘭嘅蟎,否則棵植物一定死得快過d蟲蟎。
回復

八王爺 發表於 2007-11-14 09:03:39 |顯示全部樓層
原帖由 花花公子 於 2007-11-13 17:28 發表

不要企圖用滅蚤噴霧去殺死生長在紫羅蘭嘅蟎,否則棵植物一定死得快過d蟲蟎。

必死旡疑。
回復

heiheimama 發表於 2007-11-14 09:30:49 |顯示全部樓層
個隻野好似係用來殺塵蟎,即是藏在梳化窗簾地毯那些,不是植物用的!
回復

kendrew 發表於 2007-11-14 10:13:30 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2007-11-13 17:27 發表
有用!   

...

Noel, 你真係試過呢隻野? 我擔心人重死得快過蟎啫…
回復

花花公子 發表於 2007-11-14 10:16:17 |顯示全部樓層
原帖由 kong 於 2007-11-13 18:20 發表

樓主會唔會想問用殺它死噴霧去殺長在紫羅蘭嘅蟎?
即是講留低d堇係屋企等實驗? 
我未試過,記住講講實驗結果比大家知呀!

我有一次不小心,部份植物等移離現場,結果全部慘死!!!
千奇唔好試!
回復

noel 發表於 2007-11-14 10:35:32 |顯示全部樓層
有用!   

...

我每季都會做一次,全部搬過隔離屋,唔會有人响屋企ga~

我咪响隔離屋換吓泥同埋幫d花沖涼、噴洗潔貞咁...

我日日都打開個窗,touchwood 講句,如果有乜蟲蟎剩係花乾淨係唔夠
回復

花花公子 發表於 2007-11-14 10:42:45 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2007-11-14 10:35 發表

我每季都會做一次,全部搬過隔離屋,唔會有人响屋企ga~

我咪响隔離屋換吓泥同埋幫d花沖涼、噴洗潔貞咁...

我日日都打開個窗,touchwood 講句,如果有乜蟲蟎剩係花乾淨係唔夠 ...

妳有隔離屋做支援就好啦!我做一次滅蟲/蚤,d盆栽都唔知搬去邊好。
回復

kong 發表於 2007-11-14 11:11:05 |顯示全部樓層
原帖由 花花公子 於 2007-11-14 10:16 發表

千奇唔好試!

原來結局咁悲慘,大家知道左就唔使試啦,多謝花花公子嘅分享!
回復

比得大帝 發表於 2007-11-14 11:52:51 |顯示全部樓層
原帖由 花花公子 於 2007-11-14 10:42 發表

妳有隔離屋做支援就好啦!我做一次滅蟲/蚤,d盆栽都唔知搬去邊好。

我家中每年都做兩次 pest control, 從未有搬走過d花, 噴完重關窗焗間屋4-5粒鐘, 未發生過集體中毒事件噃.
回復

花花公子 發表於 2007-11-14 11:58:05 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2007-11-14 11:52 發表

我家中每年都做兩次 pest control, 從未有搬走過d花, 噴完重關窗焗間屋4-5粒鐘, 未發生過集體中毒事件噃.

Peter你的pest control 是如何做法?
回復

八王爺 發表於 2007-11-14 12:21:11 |顯示全部樓層
我的做法 比較特別。
把 苦苣苔全部拿回 office.
其它放在室外,阳台或天台。
而且通常周末 工人放假,全家出晒街做。
回復

noel 發表於 2007-11-14 12:28:09 |顯示全部樓層
家用嘅 pests control 一般都係 fumigation
d花冇事只可歸究兩個原因:  奇蹟 or 藥性問題
回復

比得大帝 發表於 2007-11-14 14:17:57 |顯示全部樓層
原帖由 花花公子 於 2007-11-14 11:58 發表

Peter你的pest control 是如何做法?

都係搵出面d pest control 公司, 一般我都不在家, 好似係四圍噴d嘢咁掛, 有一次我重叫亞 may 叫d人在花架周圍噴多d.
回復

比得大帝 發表於 2007-11-14 14:43:53 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2007-11-14 12:28 發表
家用嘅 pests control 一般都係 fumigation
d花冇事只可歸究兩個原因:  奇蹟 or 藥性問題

都用咗呢間嘢十幾年, 係正規公司, 略有名氣, 識好多朋友用佢, 收費每呎一元(可議價), 每半年做一次, 保證冇虫蟻(佢話), 但不包括飛入嚟嘅bee, betterfly, moth 等, 咁耐屋企未見過大強小強, 以前屋企種蘭花有五六年, 真係一d事都冇, 呢家種紫蘿蘭都有兩年, 都冇事, 你問我, 我就唔會信屋企噴殺虫會對植物有影響, 當然唔包括不正常使用- 如直接向植物或植料噴射.

回復

charles604498 發表於 2007-11-14 18:19:10 |顯示全部樓層
原帖由 花花公子 於 2007-11-14 10:16 發表

千奇唔好試!

完來殺它死滅蚤噴霧咁毒架!
回復

drming 發表於 2007-11-15 17:48:11 |顯示全部樓層
我D花都放在公司,每三個月都找滅虫公司來滅蚤洗地氈,D花都冇事。
回復

比得大帝 發表於 2007-11-15 22:20:31 |顯示全部樓層
我公司都是定期做pest control, 幾十盆花都冇事
回復

12下一頁