買生石花

作者: diborane01 發表于 2009-5-10 16:49:24
5323 24
請問香港那裡有生石花買﹖
GOODluck20x 發表於 2009-5-10 18:49:08 |顯示全部樓層
花墟有呀 , 但品種擇好有限 .
回復

heiheimama 發表於 2009-5-11 12:07:11 |顯示全部樓層
我都想知,花友好像都是在大陸買的.~
回復

jessey 發表於 2009-5-11 22:51:26 |顯示全部樓層
唔知大陸買係種子定係已經長大左架呢,,,?
我都有o係花墟買..不過唔知咩種...都算有幾種色既...
回復

GOODluck20x 發表於 2009-5-12 10:11:58 |顯示全部樓層
請問有冇人知外國入口種子系咪要先申報和入口Import Licence  ? THX!
回復

heiheimama 發表於 2009-5-16 22:44:24 |顯示全部樓層
請問有冇人知外國入口種子系咪要先申報和入口Import Licence  ? THX!
GOODluck20x 發表於 2009-5-12 10:11

種子應該唔駛license.
回復

GOODluck20x 發表於 2009-5-17 09:57:45 |顯示全部樓層
種子應該唔駛license.
heiheimama 發表於 2009-5-16 22:44

謝heima 回覆 !
之前種 岩桐和非洲紫羅蘭就糸夏天出問題 . 而生石花個溫度要求亦同之前兩者差不多 . 所以放棄了由種子起步 .
上星期買了3棵 . 尚算健康
090503 003.jpg
回復

八王爺 發表於 2009-5-17 10:09:54 |顯示全部樓層
看圖是光照不足,葉身有點過長。
回復

GOODluck20x 發表於 2009-5-17 10:47:38 |顯示全部樓層
看圖是光照不足,葉身有點過長。
八王爺 發表於 2009-5-17 10:09

cc~原來光照不足葉身會過長.
現在早上太陽光照2-3小時 . 入夜有冷气. 是否正確嗎 ?
回復

s20051179 發表於 2009-5-17 11:42:35 |顯示全部樓層
好似好多想要…
找人搞團購都幾好
回復

jessey 發表於 2009-5-17 14:56:37 |顯示全部樓層
我之前俾一個下午太陽佢地..結果"巢" 左
依家放冇得直晒既地方..開始好返d..
to s20051179 : 團購既話種子未必個個鐘意...
好似我li d 新手都係覺得要有返咁上下大先有安全感..lol
某內地網都有成株賣..不過付款方式有d麻煩..
回復

GOODluck20x 發表於 2009-5-17 15:36:29 |顯示全部樓層
11# jessey

我隔玻璃晒乍 . 吾知好定吾好 =.=
不過就冇異樣 law .  吾知系咪開冷气,兜朵花一晚就...枯o左

大陸有A/c or TT 比佢 , Boc 手續費好似 $150. 多人分就ok o既 . 小人 order + order 細當然吾化算.
回復

paulpaul 發表於 2009-5-18 10:32:12 |顯示全部樓層
11# jessey

我隔玻璃晒乍 . 吾知好定吾好 =.=
不過就冇異樣 law .  吾知系咪開冷气,兜朵花一晚就...枯o左

大陸有A/c or TT 比佢 , Boc 手續費好似 $150. 多人分就ok o既 . 小人 order + order 細當然吾化算. ...
GOODluck20x 發表於 2009-5-17 15:36

不如呢位C Hing幫手攪團購啦
回復

GOODluck20x 發表於 2009-5-18 11:30:13 |顯示全部樓層
不如呢位C Hing幫手攪團購啦
paulpaul 發表於 2009-5-18 10:32

um......我恐防勝任吾黎 =.=
不過都想近近地上花地走轉探探行程 .
回復

heiheimama 發表於 2009-5-18 12:40:39 |顯示全部樓層

買種子我試過啦,美國訂$50左右有30粒(有3成係郵費).唔知係咪自己冇用,發芽率很低.也聽說用種子種很難成功.本星期出差未有時間,但如果大家有興趣團購種子的話(限ebay,我唔識大陸訂貨),我回來都可以幫下手的.成株要入口證就唔好啦,風險太大.~
回復

GOODluck20x 發表於 2009-5-18 15:06:16 |顯示全部樓層
15# heiheimama

um...... 連妳都發吾出芽 . 我ed新手放棄種子起步 .
好呀好呀! 等我有信心先麻煩妳 order 種子
回復

siuyin 發表於 2009-5-19 09:32:39 |顯示全部樓層
買種子我試過啦,美國訂$50左右有30粒(有3成係郵費).唔知係咪自己冇用,發芽率很低.也聽說用種子種很難成功.本星期出差未有時間,但如果大家有興趣團購種子的話(限ebay,我唔識大陸訂貨),我回來都 ...
heiheimama 發表於 2009-5-18 12:40

试下这个美国网,价钱平,品种多,可以用paypal比钱.
http://www.mesagarden.com/mj2009.html
回復

siuyin 發表於 2009-5-19 09:36:51 |顯示全部樓層
我之前俾一個下午太陽佢地..結果"巢" 左
依家放冇得直晒既地方..開始好返d..
to s20051179 : 團購既話種子未必個個鐘意...
好似我li d 新手都係覺得要有返咁上下大先有安全感..lol
某內地網都有成株賣..不過付款方式 ...
jessey 發表於 2009-5-17 14:56

生石花夏天最好不要直晒太阳,大太阳加潮湿天气,我敢保证你的生石花过不了夏天
回復

variable 發表於 2009-5-19 19:19:15 |顯示全部樓層

ebay d種子應該唔太新鮮,再加上而家開始高溫
就算孵到苗都好易變啫喱
如水銀版主講,番杏種子mesa已經非常唔錯
新手可以試試1774.3石頭混合種子

07年播既日輪+曲玉08年照,大部份已經去左呢度某位花友屋企

07年播既日輪+曲玉08年照,大部份已經去左呢度某位花友屋企

都係一d比較唔怕熱既品種

都係一d比較唔怕熱既品種
回復

GOODluck20x 發表於 2009-5-19 21:21:36 |顯示全部樓層
19# variable

師兄, 你d 生石花幼苗好 cute 呀!
請問你的種子發芽率算高嗎 ?
同埋可以介紹o下植材嗎 ? 感激!!
回復

12下一頁