TungB夏田-青瓜L左. 南瓜,八里香果L晒..(23/5)

作者: Tungb 發表于 2009-5-9 23:44:38
2879 23

23/5
今日好掛住個田, 冒住黃雨去...點知... 青瓜L左. 好在祇是形狀L左.. 因為個不織布袋唔夠大..
南瓜,八里香D果實L晒,... 黃晒...黑晒......可能不織布袋太侷唔透氣...好傷心啊...... add2icon 又大雨, 又無心機影D死狀...

L形青瓜

L形青瓜

16/5
收左青瓜.  D日本南瓜, 八里香結緊果. 八里香好cute.  再多謝慷慨的FS3833.

(16/5) 收左兩條青瓜

(16/5) 收左兩條青瓜

(16/5) 日本南瓜BB

(16/5) 日本南瓜BB

(16/5) 八里香BB

(16/5) 八里香BB

9/5
十萬個多謝比FS3833    , 先交住Update比你.   
順便問一問各位, 青瓜是否已經授粉呢?   因為我想包起它以免比烏蠅釘呀.

(9/5)青瓜BB

(9/5)青瓜BB
fs3833 發表於 2009-5-10 02:42:55 |顯示全部樓層
青瓜和番茄食了很多
回復

fs3833 發表於 2009-5-10 02:43:37 |顯示全部樓層
寄住加肥
回復

fs3833 發表於 2009-5-10 02:46:52 |顯示全部樓層
我是用公花向瓜花點幾下就ok
回復

fs3833 發表於 2009-5-10 02:49:40 |顯示全部樓層
我就沒有包.有70%長大
回復

Tungb 發表於 2009-5-11 19:50:03 |顯示全部樓層
加左肥啦.  希望青瓜BB快D長大.  
導師話青瓜唔使授粉都會長瓜, 如果無授粉就無得留種子, 但一樣收得wor.
回復

Tungb 發表於 2009-5-16 23:55:21 |顯示全部樓層
有Update啦.
回復

小寶 發表於 2009-5-17 09:14:41 |顯示全部樓層
八里香係咩野瓜來架?
回復

Tungb 發表於 2009-5-17 11:26:24 |顯示全部樓層
8# 小寶
我都唔知呀.   應該是類似蜜瓜, 哈蜜瓜之類, 內地統稱甜瓜. 我都係上網揾架ja.  食得再報告呀.
http://www.hnnysp.com/manage/product/showinfo.asp?id=10648
回復

小寶 發表於 2009-5-17 11:42:48 |顯示全部樓層
8# 小寶
我都唔知呀.   應該是類似蜜瓜, 哈蜜瓜之類, 內地統稱甜瓜. 我都係上網揾架ja.  食得再報告呀.
http://www.hnnysp.com/manage/product/showinfo.asp?id=10648 ...
Tungb 發表於 2009-5-17 11:26 AM

食得果時記得影d切開個瓜的相喎
回復

fs3833 發表於 2009-5-21 02:12:30 |顯示全部樓層
不用多謝
回復

fs3833 發表於 2009-5-21 02:20:19 |顯示全部樓層
近排很忙.因我家露臺來了一對雀築巢生了3隻蛋.3隻小鳥出生了.住一星期後死了一隻現星兩隻小鳥都大了.過幾天回歸大自然
回復

fs3833 發表於 2009-5-21 02:24:10 |顯示全部樓層
我有近百種.種子下次要通知我.大家分享
回復

Tungb 發表於 2009-5-21 23:59:46 |顯示全部樓層

我以前都有白鴿在露臺築巢, 有兩隻小雀, 一隻比較弱, 鴿媽媽唔理它, 我撥雀埋去希望它會理番小雀仔, 但鴿媽媽一手fing開.... 我就好傻gum喂D粥仔比雀仔食....結果當然係唔得啦...另外果隻就大左, 看住它學飛, 很搞笑.  add4icon
不過它們走後真的很污糟....add9icon
我想問你D葡萄種成點? add3icon
回復

小寶 發表於 2009-5-22 00:27:02 |顯示全部樓層
近排很忙.因我家露臺來了一對雀築巢生了3隻蛋.3隻小鳥出生了.住一星期後死了一隻現星兩隻小鳥都大了.過幾天回歸大自然
fs3833 發表於 2009-5-21 02:20 AM

我都試過呀,爸爸媽媽經常擔蟲蟲俾BB食,佢地識飛果時就是離開的一天。
回復

nuage 發表於 2009-5-22 00:50:02 |顯示全部樓層
16/5
收左青瓜.  D日本南瓜, 八里香結緊果. 八里香好cute.  再多謝慷慨的FS3833.
9/5
十萬個多謝比FS3833    , 先交住Update比你.   
順便問一問各位, 青瓜是否已經授粉呢?    ...
Tungb 發表於 2009-5-9 23:44

請問第三幅係咪八里香果?好似南瓜
回復

Tungb 發表於 2009-5-22 23:51:51 |顯示全部樓層
請問第三幅係咪八里香果?好似南瓜
nuage 發表於 2009-5-22 00:50

係呀, 第三幅係八里香.  第二幅係南瓜.  我應該無搞錯呱.  
聽日又可以去看看幅田啦.
回復

Tungb 發表於 2009-5-22 23:57:12 |顯示全部樓層
我都試過呀,爸爸媽媽經常擔蟲蟲俾BB食,佢地識飛果時就是離開的一天。
小寶 發表於 2009-5-22 00:27

雀爸爸媽媽會輪更架. 一個出去揾蟲蟲, 另一個就照顧BB. 看住它們好過看電視, Discovery Channel. add6icon
回復

fs3833 發表於 2009-5-23 19:13:59 |顯示全部樓層
是.種得好好呀
回復

fs3833 發表於 2009-5-23 19:20:46 |顯示全部樓層
我去雀仔鋪買蟲給小鳥吃.把蟲放在碟上雀媽螞會把蟲放到雀仔咀內.雀爸爸和媽媽每天都很開心不用到處去捉蟲
回復

12下一頁