唔小心整斷咗

作者: Evalam 發表于 2009-5-8 15:44:00
1036 10
完本就嚟開花,頭先手多多整斷咗,唔知有無得救呢?
P1000037 (Small).JPG
P1000038 (Small).JPG
cotychan 發表於 2009-5-8 17:23:46 |顯示全部樓層
主莖斷咗?咁入保溫箱等佢生番啲根出嚟囉,不過啲花就開唔到啦!
回復

Evalam 發表於 2009-5-8 17:25:05 |顯示全部樓層
thank you!等我擺佢入保溫箱
回復

cotychan 發表於 2009-5-8 17:38:24 |顯示全部樓層
記住唔好冚到實,天氣熱好易焗親佢.
回復

Evalam 發表於 2009-5-8 17:47:10 |顯示全部樓層
4# cotychan

多謝指導,因為擺係office,搵嚟搵去搵唔到溫室俾佢。今晚去街又帶唔到佢返屋企。add9icon add8icon
回復

cotychan 發表於 2009-5-8 17:59:46 |顯示全部樓層
就咁放佢喺泥面,用啲萬字夾,固定佢位置先.聽日先返去攪佢.
回復

ylee 發表於 2009-5-8 22:04:18 |顯示全部樓層
5# Evalam
你明天去百佳買d一盒盒生果(e.g. 士多啤梨...)個透明膠盒就可以當係溫室
回復

Evalam 發表於 2009-5-8 22:42:46 |顯示全部樓層
thank you cotychan & ylee,明天返公司(希望起到身啦!)救番佢
回復

eliho 發表於 2009-5-8 22:43:33 |顯示全部樓層
5# Evalam
你明天去百佳買d一盒盒生果(e.g. 士多啤梨...)個透明膠盒就可以當係溫室
ylee 發表於 2009-5-8 22:04

果的膠盒底部係穿的!!!
回復

msung 發表於 2009-5-8 22:57:20 |顯示全部樓層
我多次試過用普通透明膠袋保濕(最順手找到的東西)。   
若是質地較硬/挺的那種,可以平放,如"匚"、把小苗放進去後用橡皮圈扎實袋口、跟著用剪刀剪去上方袋角的一小角透氣。膠袋質地挺的話,小苗便彷若住進一個帳幕似的。
或著用超市袋生果的那種,不過要吹口氣入去,然後趁膠袋仍充滿的時候快速用橡皮圈扎好袋口。
兩種都在寫字樓用過,及成功讓小苗生根(有冷氣及明亮但不直曬的窗戶)。
或者你亦可考慮一併把舊植料換掉呢。
回復

Evalam 發表於 2009-5-8 23:01:21 |顯示全部樓層
10# msung

thanks!今晚搵齊"嫁撐",聽日進行拯救行動add10icon
回復