PAULINE的酢醬草之第1次收球

作者: pauline 發表于 2009-5-7 20:53:44
3972 21

自從找到了園藝館之後, 真係越來越中毒, 本來已很多花花, 上來又看見更多花花, 又團購又交換, 再北上, 就來無位再種!!!!
MONSE又放出大量酢醬草毒, 超靚, 又再次忍不住!!!!!
SNC10076 (Small).JPG
SNC10073 (Small).JPG
newbie 發表於 2009-5-7 20:56:34 |顯示全部樓層
pauline, your 金脈酢醬草 very healthy .. mine only 一球出到, now only 3 leaves ^^
回復

pauline 發表於 2009-5-7 21:28:11 |顯示全部樓層
唔知要唔要收球過夏天呢?
回復

Agnes 發表於 2009-5-7 22:43:14 |顯示全部樓層
pauline, 你給我那大大盆酢醬草仍然好靚, 遲 d post 相出來, 等你探佢.
回復

pauline 發表於 2009-5-7 22:48:01 |顯示全部樓層
奇優果唔知會唔會開花的, 我見佢條莖咁長, CUT了半支出來插, 又生出根來!
SNC10055 (Small).JPG
回復

yuwaiman 發表於 2009-5-7 23:26:33 |顯示全部樓層
自從找到了園藝館之後, 真係越來越中毒, 本來已很多花花, 上來又看見更多花花, 又團購又交換, 再北上, 就來無位再種!!!!
MONSE又放出大量酢醬草毒, 超靚, 又再次忍不住!!!!! ...
pauline 發表於 2009-5-7 20:53

第2盆d葉好靚喎
回復

Monse 發表於 2009-5-7 23:42:05 |顯示全部樓層
奇優果唔知會唔會開花的, 我見佢條莖咁長, CUT了半支出來插, 又生出根來!
pauline 發表於 2009-5-7 22:48

你果棵奇優果又你咁呀(無腰骨企唔直),我果啲奇優果全部都係咁,又無開花.......真係無心機吖

奇優果, 唔知點解啲葉成日都合埋既?

奇優果, 唔知點解啲葉成日都合埋既?

奇優果

奇優果

奇優果

奇優果
回復

pauline 發表於 2009-5-8 12:01:34 |顯示全部樓層
MONSE, 係啊, 我的全部都係咁, 話明奇優果, 當然係奇怪些~
回復

pauline 發表於 2009-5-8 12:02:19 |顯示全部樓層
第2盆d葉好靚喎
yuwaiman 發表於 2009-5-7 23:26

敏敏, 如果我能種得佢好, 生多幾棵就送你一盆!
回復

yuwaiman 發表於 2009-5-8 12:53:40 |顯示全部樓層
敏敏, 如果我能種得佢好, 生多幾棵就送你一盆!
pauline 發表於 2009-5-8 12:02

pauline 多謝你先呀, 不過我唔玩酢醬草弓, 玩埋呢d真係間屋都俾埋佢地先掂啊
回復

pauline 發表於 2009-5-8 13:37:47 |顯示全部樓層
add4iconadd4iconadd7icon
回復

carloswan2004 發表於 2009-5-8 22:58:11 |顯示全部樓層
樓主的酢醬草真係幾靚 wor !!!
回復

pauline 發表於 2009-5-8 23:39:33 |顯示全部樓層
12# carloswan2004

謝謝賞花
回復

pauline 發表於 2009-5-8 23:46:32 |顯示全部樓層
今日學人收球, 發現了問題, 好似尋寶咁, 睇下有無生多了幾粒小球來!!!!
有得真係好細粒, 咁可唔可以留到秋季再種?乾了會唔會縮到搵唔到?
洗完係唔係要浸下百菌清再風乾?
放陰涼處又得唔得呢??????

呢個算唔算根位???

呢個算唔算根位???

有的真係好細粒~

有的真係好細粒~

全盆找出來的.

全盆找出來的.
回復

pauline 發表於 2009-5-8 23:47:35 |顯示全部樓層
你果棵奇優果又你咁呀(無腰骨企唔直),我果啲奇優果全部都係咁,又無開花.......真係無心機吖
Monse 發表於 2009-5-7 23:42

我想佢地可能是用來食的, 因此唔係好多花
回復

黃臉婆 發表於 2009-5-11 22:08:08 |顯示全部樓層
今日學人收球, 發現了問題, 好似尋寶咁, 睇下有無生多了幾粒小球來!!!!
有得真係好細粒, 咁可唔可以留到秋季再種?乾了會唔會縮到搵唔到?
洗完係唔係要浸下百菌清再風乾?
放陰涼處又得唔得呢?????? ...
pauline 發表於 2009-5-8 23:46

收球後用下百菌清浸吓,之後風乾,放在陰涼的地方,等到佢標出新芽,就可以再次種植喇。
妳哩款係嘜野嚟架?
回復

Agnes 發表於 2009-5-11 22:47:13 |顯示全部樓層
pauline, 請問點嘅情況下要收球. 見你「收球」, 好似好 pro, 很想有樣學樣
回復

may.sun 發表於 2009-5-12 17:04:06 |顯示全部樓層
pauline記得要超乾爽才收埋,我d放左4,5日才收埋,都發毛呀
回復

pauline 發表於 2009-5-13 00:16:32 |顯示全部樓層
17# Agnes

黃女仕已答了你!
回復

pauline 發表於 2009-5-13 00:18:52 |顯示全部樓層
18# may.sun

MAY.SUN, 太遲了, 我昨日唔覺意查看, 原來已發左毛, 即刻清潔佢, 要晒下佢~
SNC10006 (Small).JPG
回復

12下一頁