天宮石斛後..到花期接近全盛期既文心蘭啦~+插一d 雜圖

作者: 黑仔天 發表于 2009-5-7 01:56:37
7342 22

因為今日影左幾多唔同既花..分到既就分...有d懶得分既就呢度貼晒佢啦= =

文心蘭
有好多人種得比我好~~我呢d天生天養.見到佢咁多花都開心囉~

Phal.tetraspis X self(2009-5-6)
花很白..但仍是有斑斑的~~味道清香~

有斑的一朵也快開了

重唇石斛Den.hercoglossum(2009-4-17)thx 行大更正
花不多 @.@因是老師用盆種..而且位置不對的關系吧

天官石斛..開花後..重新扎上樹的樣子
avery 發表於 2009-5-7 07:07:40 |顯示全部樓層
重唇石斛 係 Dendrobium hercoglossum

Dendrobium aphyllum 係兜唇石斛

http://www.tbg.org.tw/~tbgweb/cg ... m=61&topic=2396
回復

Exodus 發表於 2009-5-7 07:33:35 |顯示全部樓層
重唇石斛 係 Dendrobium hercoglossum

http://www.tbg.org.tw/~tbgweb/cg ... m=61&topic=2396
avery 發表於 2009-5-7 07:07

差d 想RE, 好彩無出醜

不過兩種都好多花~~
回復

黑仔天 發表於 2009-5-7 08:26:04 |顯示全部樓層

avery 發表於 2009-5-7 07:07

copy時 copy錯左...呵~
不過我相薄個名都應該係錯既..因為係Den.aduncum
而家thx 行大幫我更正返~
差d 想RE, 好彩無出醜

不過兩種都好多花~~
Exodus 發表於 2009-5-7 07:33

冇事 冇事~~仲未出事~
回復

Exodus 發表於 2009-5-7 11:34:07 |顯示全部樓層
邊個教你.完之後無space呢?
回復

theresagood 發表於 2009-5-7 17:21:45 |顯示全部樓層
點解我學校冇D咁好的老師會美化校園嫁
回復

paulpaul 發表於 2009-5-8 20:50:34 |顯示全部樓層
文心蘭d花多到好似湧出黎咁
回復

黑仔天 發表於 2009-5-8 22:06:48 |顯示全部樓層
邊個教你.完之後無space呢?
Exodus 發表於 2009-5-7 11:34

有人教就唔會咁做= =
係見得多o者..無去深究過有冇空格有冇問題=.=
點解我學校冇D咁好的老師會美化校園嫁
theresagood 發表於 2009-5-7 17:21

唔係既..好多學校斬有美化..只不過 重點不在蘭
文心蘭d花多到好似湧出黎咁
paulpaul 發表於 2009-5-8 20:50

我記得以前有人住村屋.地下d文心可以開到成條街咁
回復

theresagood 發表於 2009-5-8 23:33:57 |顯示全部樓層
有人教就唔會咁做= =
係見得多o者..無去深究過有冇空格有冇問題=.=

唔係既..好多學校斬有美化..只不過 重點不在蘭

我記得以前有人住村屋.地下d文心可以開到成條街咁 ...
黑仔天 發表於 2009-5-8 22:06

我學校D花冇乜人理,D校工只係會淋花,其他野唔理,D繡球花成棵都係芽蟲......
回復

kariek 發表於 2009-5-24 12:20:15 |顯示全部樓層
樓主的文心蘭真係好靚,好多花... add6icon
我其實想種好耐,因見隔離屋都有種o係個普通花盆到,用普通泥種,都有花開,想問會唔會都係易種的品種呢?
對於好似我咁未種過蘭的人,會唔會難度好高?
回復

vincentma 發表於 2009-5-24 17:26:59 |顯示全部樓層
黑仔天,多謝你分享既天宮石斛,我而家咁樣吊住係舊木到,O 唔 O.K. 呀?舊木我先用左百菌清浸左半個鐘喇,我未種過蘭花,希望唔會種 C 佢喇!
回復

oneonewe 發表於 2009-5-24 17:33:42 |顯示全部樓層
黑仔天,多謝你分享既天宮石斛,我而家咁樣吊住係舊木到,O 唔 O.K. 呀?舊木我先用左百菌清浸左半個鐘喇,我未種過蘭花,希望唔會種 C 佢喇!
vincentma 發表於 2009-5-24 17:26

全海景.....
超正
回復

vincentma 發表於 2009-5-24 19:40:32 |顯示全部樓層
全海景.....
超正
oneonewe 發表於 2009-5-24 17:33

多謝 oneonewe呀!
回復

黑仔天 發表於 2009-5-24 19:42:42 |顯示全部樓層
樓主的文心蘭真係好靚,好多花... add6icon
我其實想種好耐,因見隔離屋都有種o係個普通花盆到,用普通泥種,都有花開,想問會唔會都係易種的品種呢?
對於好似我咁未種過蘭的人,會唔會難度好高? ...
kariek 發表於 2009-5-24 12:20

文心蘭全泥..唔係問題...不過d花既根未必咁好..
我都有d全文係用科學泥+蘭石種..都生得好令..仲令過上樹...不過就要小心水太多沉死= =
另一個要點就係要多光..咁大多數可以多花

冇問題..不過你塊板用大木板要橫向.花置於板上方位置好d.....
如果用呢舊木仔....過左今年...下年出芽時 你就一定又要換板= ="
好彩既下年春天都有一兩花仔睇下~~
放心...粗生到你唔信...你如果屋企d花淋水時就淋埋佢都得....
冬天一個半月唔記得淋水都唔會死= ="
夏天半個月都唔會死....+上有海風,,,你可以放心吧!!
全海景.....
超正
oneonewe 發表於 2009-5-24 17:33

認同=0=
海風想起都舒服

http://www.hkplants.com/thread-32228-1-4.html
希望你地3-4年後都會有我舊post咁多花花
回復

vincentma 發表於 2009-5-24 20:01:23 |顯示全部樓層
冇問題..不過你塊板用大木板要橫向. ...
黑仔天 發表於 2009-5-24 19:42
係未舊木太細喇?咁我換左塊蛇木版會唔會好 D 呀?我而家吊緊既位置係日晒雨淋既,係未 O.K.架?
回復

vincentma 發表於 2009-5-24 20:05:27 |顯示全部樓層
黑仔天,我都希望種到你果 D 咁靚!
回復

黑仔天 發表於 2009-5-24 20:06:52 |顯示全部樓層
係未舊木太細喇?咁我換左塊蛇木版會唔會好 D 呀?我而家吊緊既位置係日晒雨淋既,係未 O.K.架?
vincentma 發表於 2009-5-24 20:01

係細左d..蛇木?我覺得唔好囉...話晒而家佢都算係易危至頻危植物...唔好晒塊板比呢d 平野XD
呢隻野..你求其搵隻木板 or上山搵條粗身小小既木柴都得....
你吊緊個位岩晒佢
回復

vincentma 發表於 2009-5-24 20:17:09 |顯示全部樓層
係細左d..蛇木?我覺得唔好囉...話晒而家佢都算係易危至頻危植物...唔好晒塊板比呢d 平野XD
呢隻野..你求其搵隻木板 or上山搵條粗身小小既木柴都得....
你吊緊個位岩晒佢 ...
黑仔天 發表於 2009-5-24 20:06

咁我搵日上山搵塊大 D 既木頭俾佢先得!
回復

Exodus 發表於 2009-5-24 20:31:02 |顯示全部樓層

咁樣上板?
回復

vincentma 發表於 2009-5-24 20:39:45 |顯示全部樓層
咁樣上板?
Exodus 發表於 2009-5-24 20:31

應該點做?
回復

12下一頁