南丫島的故事

作者: 八王爺 發表于 2007-11-10 16:06:06
12441 38
本來今日約咗 几个 花友行 南丫島 +  BBQ。
奌知自己「失魂魚」唔記得 叉电,去到碼头手机冇电,call 唔到人!

於是自己走咗去行了几粒鐘,依家回來講吓故。

咩咩,咪話我冇做 功課!

其實我唔識路去 香草原 同 洪圣爺灣,不過,跟跟吓人咯。
仲 撞見 兩个 学生添,你都咪話 香港唔細。

行程:
1. 南丫风采发电站。
2. 洪圣爺灣
3. 香草原
4. 亞婆豆腐花

先來一些,路上的野花。

白色野 喇叭

白色野 喇叭

五爪金龍

五爪金龍

香港特產 葛亮洪茶

香港特產 葛亮洪茶

种子夾

种子夾

很多种子啊!

很多种子啊!

話說哩隻 葛亮洪茶 , 又名大头茶,是香港原生种。
全世界係香港独有。 由港督葛亮洪行山時发現並探集。
故名「葛亮洪茶」。
有些外国朋友,不時都叫我探些种子寄給他們,外国人就是喜歡收集原生种的植物。
香港人哩!有宝都唔知 .... 呵呵~~

葛亮洪茶, 又名大头茶

葛亮洪茶, 又名大头茶
八王爺 發表於 2007-11-10 16:14:30 |顯示全部樓層
南丫风采发电站

我都唔知香港有个咁o既地方。

沿碼头一路行,往洪圣爺灣的方向,冧住一路問人奌去香草园,
奌知經过一个十字路口,見到「南丫风采发电站」的路標,就 走咗上山頂。

IMG_2803 30.JPG

是日天朗气清,风和日麗,正是郊遊好日子。
行了20分鐘,來到山頂的风力发电站。
想不到香港都有d 咁环保 o既 野,而且同 3 支香遙遙相对,你都咪話唔諷刺!
IMG_2804 30.JPG

當時中午,遊人不多。看了展覽,才知道 丹麥是世界上最有效使用风力发电的国家,高达总用电量的17%。
我以前以为係 荷兰添! 而全世界有 40% 风力建設都是有丹麥做的.... 利害 利害。
香港的也是 仿效 該国的 設計。
IMG_2806 30.JPG

上了觀景台,远眺 港島西,包括西环及 瑪麗医院。
可惜 有煙霞... 看不清在那遙远的地方~~
IMG_2807 30.JPG

IMG_2805 30.JPG
回復

八王爺 發表於 2007-11-10 16:31:38 |顯示全部樓層
沿路落山,看到很久沒有看見的各式蝴蝶。

以为 香港已経冇乜蝴蝶,因为发展得太犀利,可能只有一些灰色的醜八怪。
但是 沿路落山時,我最少見到十种 以上的蝴蝶,包括 图中的 黃狹黃, 相信係全港普遍最常見的品种。
另外 相机不能拍到的,有一种 褐色眼斑的,有一种 黑色凤尾蝶,有大白斑的,
也有罕見的 一种 藍色淺棕色翅膀的,和一种 美麗的 橙白色蝴蝶。

跟住経过一处名叫「菠蘿山莊」,名字夠搞嘢!
不过現在是十一月,沒有菠蘿,要六月才有。
所以,菠蘿山莊沒有見到 菠蘿, 錦鯉和巴西龜就有很多。
不如 冬天改名做 「龜鯉山莊」, 諧音(鬼理)!
IMG_2814 bb30.JPG
IMG_2815 bb30.JPG
IMG_2816 bb30.JPG
d 巴西龜好大只! 旁边細果隻都有 飯碗咁大! 大果隻就係 大湯碗咁上下!
IMG_2817 bb30.JPG
IMG_2818 bb30.JPG
IMG_2819 bb30.JPG

最搞笑係 出咗山莊,見到一 棵 假菠蘿! 哈~~
IMG_2802 bb30.JPG

以前細個,成日用哩d 葉做养 金線貓的 小盒。 唔知 論坛裏有冇人知道奌做呢?

回復

八王爺 發表於 2007-11-10 16:46:10 |顯示全部樓層
美麗的 野生大蕉树

小時候讀过 一課名为 「芭蕉花」的散文。
內容有关 以母亲以芭蕉花为药 ...很苦的。

現在偶然都會在 泰国杂貨鋪 見到出售。唔知奌整黎食!?

這個野生的大蕉花,唔係芭蕉,不过,我冧芭蕉唔易搵。那文章的作者是否誤以大蕉花为 芭蕉花?

还有 兩条熟蕉哩!
IMG_2820 bb30.JPG
IMG_2821 bb30.JPG
IMG_2822 bb30.JPG
回復

charles604498 發表於 2007-11-10 16:54:17 |顯示全部樓層
唔記得 叉电,去到碼头手机冇电,call 唔到人!好彩你係去南丫島如去行山大件事
回復

八王爺 發表於 2007-11-10 16:57:42 |顯示全部樓層
終於來到香草园,沒有見到 花友,卻見到学生在 訪問 园主!

这是 香草园的图。 老實說 期望 大,失望更大!

那裏 最吸引我的是 passion fruit ...
IMG_2822 w30.JPG
IMG_2823 w30.JPG
IMG_2824 w30.JPG
IMG_2824 w31.JPG
IMG_2825 w31.JPG
IMG_2828 w30.JPG
IMG_2826 w30.JPG
IMG_2828 w31.JPG
IMG_2829 w30.JPG
回復

eky 發表於 2007-11-10 17:01:01 |顯示全部樓層
仲有好多好地方架, 不過風車係最有特式
回復

八王爺 發表於 2007-11-10 17:04:59 |顯示全部樓層
香草园另一样嘢,叫我感到有新鮮感,就係洛神花。

同全黃色的 「蓮生桂子」。
IMG_2830 X30.JPG
IMG_2833 X30.JPG
IMG_2834 X30.JPG
IMG_2837 X30.JPG
回復

八王爺 發表於 2007-11-10 17:08:58 |顯示全部樓層
在香草园 还拍了 蝴蝶 跳舞的 短片。
不过,哩度好似 不能贴上來!

另外,也去了看 玻璃工房, 有D嘢靚,有D嘢好唔得!

在另一家店 买了一些 木製工艺。
牛記 茶餐廳 不能錯过!

書虫店 只是経过,今次冇入去。以前去过,OK啦!
回復

八王爺 發表於 2007-11-10 17:18:26 |顯示全部樓層
回归正传!

去完香草园,落洪圣爺灣 ...旁边的 BBQ 場。

有些不錯的花草。
木芙蓉
紅花龙吐珠
吊燈花
IMG_2839 F30.JPG
IMG_2843 F30.JPG
IMG_2844 F30.JPG
IMG_2845 F30.JPG
回復

charles604498 發表於 2007-11-10 17:25:56 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2007-11-10 16:31 發表 以前細個,成日用哩d 葉做养 金線貓的 小盒。 唔知 論坛裏有冇人知道奌做呢?

係露兜樹佢果實熟好似菠蘿,我細個時都有玩,但我地叫豹虎好少叫金線貓,果陣有個人周圍去賣豹虎比文具鋪,文具鋪又以抽獎形式來賣 ,不過唔中多 。豹虎籠好快枯,如唔換新既豹虎會走。好彩我爸爸細個時都有玩過,於是佢教我找乜樹物來做豹虎籠,細個唔知驚大膽到自已去郊區捉潻 佢帶比我唔少快樂回憶!
回復

八王爺 發表於 2007-11-10 17:26:16 |顯示全部樓層
來到洪圣爺灣, 落沙灘行吓!

忽发奇想,作了首詩。

我個人好老套,去到沙滩一定表拾貝殼 .... 拾个大贝殼寫上詩篇 ... 呕 ~~~

IMG_2848 B30.JPG
潮夕沖擊的岩石
IMG_2850 B30.JPG
交织的足印
細緻的回忆
FX SHELL.JPG

When I look at these tiny sea shells
I think of you - our mighty Lord
Thank you for making everything, everyday and every minutes ...

Your secret of created the heaven and the earth, maybe
nobody ever knows
but I am happy that you made every moment and let it happens
in these ordinary days.

just a tiny memory

回復

charles604498 發表於 2007-11-10 17:36:10 |顯示全部樓層
唔係好老套,叫感性姐!
回復

八王爺 發表於 2007-11-10 17:38:30 |顯示全部樓層
最后,経过 一些 野茉莉 ... 去吃亞婆豆腐花!

真的,很滑,吃了兩碗 ~~ 呵呵~~
IMG_2854 z30.JPG
IMG_2855 z30.JPG
IMG_2856 z30.JPG
IMG_2858 z30.JPG
IMG_2857 z30.JPG
IMG_2860 z30.JPG
回復

八王爺 發表於 2007-11-10 17:39:38 |顯示全部樓層
原帖由 charles604498 於 2007-11-10 10:25 發表

係露兜樹佢果實熟好似菠蘿,我細個時都有玩,但我地叫豹虎好少叫金線貓,果陣有個人周圍去賣豹虎比文具鋪,文具鋪又以抽獎形式來賣 ,不過唔中多 。豹虎籠好快枯,如唔換新既豹虎會走。好彩我爸爸細個時都有玩 ...

乜要买 豹虎? 我打錯字,叫「金絲貓」。
我种d 花草,経常都見 佢地出現。
回復

alextang 發表於 2007-11-11 09:38:35 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2007-11-10 16:06 發表
本來今日約咗 几个 花友行 南丫島 +  BBQ。
奌知自己「失魂魚」唔記得 叉电,去到碼头手机冇电,call 唔到人!

下次你可以去 7仔叉電,快叉15mim就得啦!
回復

呵呵笑 發表於 2007-11-11 15:51:36 |顯示全部樓層
我哋搭12點3果班船啊。
回復

羊咩咩 發表於 2007-11-11 17:43:00 |顯示全部樓層
羊羊同女女都病晒,羊羊病到呢幾日都冇煮飯,手腳冇晒力,女女就聲都變埋,聽日都唔知返唔返到..
來年羊羊會搬去天台樓住,有個天台比而家露台大,但屋就細左成半...今日去左睇樓0係廳影左張相比大家睇下,影得一張....相機冇電喎~~幾失敗(手震晒咁打字..)
照片 337 (Medium).jpg
回復

alextang 發表於 2007-11-11 20:55:44 |顯示全部樓層
海天一色、實有是個美景
回復

八王爺 發表於 2007-11-12 09:23:05 |顯示全部樓層
哗 ... 靚到 爆!

仲有天台, 最緊要 在天台裝水喉,淋花好方便。
如果唔係,要 担水上天 ... ... 辛苦死。
回復

12下一頁