救命呀 !~~~換完泥之後軟哂 已加相 !~~~

作者: wing514 發表于 2009-5-6 10:10:12
1940 23

第一次上黎發貼 ,因為真係好驚盤花花有事, 所以上黎請教請教
我前兩日幫我盤av 換泥, 之後第一日都無咩事, 但係我攞返去office 之後, 外圍o個兩圈葉開始軟哂, 我d 同事話, 無事既, 未適應jar,
而家點好? 我應該等多兩日睇情況, 定剪哂d 根入溫室好 ?
因為而家已經軟哂, 好驚剪哂佢d 根, 佢會死呀 ~
please help ~!~~~~
kong 發表於 2009-5-6 10:16:52 |顯示全部樓層
換泥時傷到根會令葉變軟, 通常放保濕箱幾日會回復狀態!不過留意温度,放的位置,唔好焗死盆花.
回復

SAMUELICE 發表於 2009-5-6 10:20:37 |顯示全部樓層
唔洗咁驚慌住....
首先你都識講啦...你岩岩換完泥,而且你又咁快同佢換環境,
花花係有可能唔適應架,又或者你傷到佢D根都唔定,
所以第一時間先將佢入溫室先啦....
等佢係個保溫環境下住返個幾禮拜先啦....
一來等佢可以適應下新環境,二來等佢養返好D根....
如果冇溫室既,用保鮮袋都OK架....
平時更係封口 / 留少少虛位比佢....你睇一排應該會慢慢好D架啦...
回復

wing514 發表於 2009-5-6 10:33:49 |顯示全部樓層
多謝你地咁快回覆呀 !
我已經俾左個溫箱佢, 同埋office 有開冷氣, 應該唔會焗,
咁我再睇多一個星期啦!~
好返的話, 會上黎同大家講架喇,
thanks x 1000 !~
回復

比得大帝 發表於 2009-5-6 10:40:32 |顯示全部樓層
唔駇驚住, 你講吓點換泥先, 最好影埋依家盆AV嘅情況, 我們才知甚麼地方的問題, 才可說如何處理
回復

wing514 發表於 2009-5-6 11:45:22 |顯示全部樓層
好, 等我lunch 時, 影張相俾大家睇睇
回復

wing514 發表於 2009-5-6 13:17:28 |顯示全部樓層

原本係食物箱, 我見佢透明既, 用左黎做溫箱,

換泥: 我見佢d 根好似好靚, 所以無剪到, 跟住用手同水清哂d 泥, 之間開左盤水, 加左兩滴洗潔精兩滴漂白水. 成棵植物(連根)放入去水10mins, 攞出黎沖水, 之間噴左biokill 又等左 5 min, 先再沖水, 上盤,泥入面加左少少魔肥, 就無其他野, 用既泥係發叔泥.

換完第一日, 一d 事都無, 第二日朝早都好似無咩, 返到公司, 開始軟, 放工已經軟到而家咁 ....
回復

Fleur 發表於 2009-5-6 13:28:37 |顯示全部樓層

我都用呢隻方法, 經過無數次換盆後瓜柴之後, 我悟出清完泥後, 要將啲花放在紙巾上(廚房出嗰隻), 等佢吸咗av的多餘水份, 一般最少要30分鐘, 見到啲根乾乾哋,至上盆. 一定要較乾身,如果唔喺,啲根濕嘅時侯上盆一定爛根. 我依家所有花都喺咁換,唔使入溫室,一啲事都無.

另外,你已經用漂白水消毒,點解仲要噴biokill?噴咗biokill用水沖等於無噴過.  一般biokil用嚟噴泥面, 噴入根會唔會好傷呢.  我會建議你睇吓啲根有無爛,如果有,入溫室死得仲快架.
回復

lammanfung 發表於 2009-5-6 13:44:12 |顯示全部樓層
請問現在的泥會否很濕呢?
回復

比得大帝 發表於 2009-5-6 14:05:12 |顯示全部樓層
開不了相來看, 可能這邊的綫太慢

你說未植入盆前噴了biokill, 你是如何噴的, 噴葉, 或是連根也噴?  如果直接噴根, 植物吸了biokill, 可能會死

發叔泥的儲水能力較低, 提意入保濕箱, 要留意溫度, 不要焗死
回復

wing514 發表於 2009-5-6 14:10:17 |顯示全部樓層

原來係咁,因為我之前屋企有一盤有蟲, 好驚佢都有(呢盤一直都係公司, 不過無換過泥), 我咪又浸漂白水又噴biokill,  我下次會等佢dry d 先入泥,

而家d 泥唔濕呀, o個日入泥之後淋左水, 呢幾日都無再淋水喇 !~

BIOKILL 主要噴葉, 不過可能根都會有一d, 咁即係仲有無得救....
回復

wing514 發表於 2009-5-7 10:20:37 |顯示全部樓層
係咪即係無得救, 等佢慢慢死呀 !~ .........
回復

比得大帝 發表於 2009-5-7 10:45:03 |顯示全部樓層
原來係咁,因為我之前屋企有一盤有蟲, 好驚佢都有(呢盤一直都係公司, 不過無換過泥), 我咪又浸漂白水又噴biokill,  我下次會等佢dry d 先入泥, BIOKILL 主要噴葉, 不過可能根都會有一d,
咁即係

而家d 泥唔濕呀, o個 ...
wing514 發表於 2009-5-6 14:10

如果環境週合, AV的生命其實很強的

換完泥, 外圍老葉比較易死, 如果中間的三四圈葉子還很堅強的話, 應該沒大問題
回復

maggielawkm 發表於 2009-5-7 10:51:05 |顯示全部樓層
1) 一定要風乾傷口 (如果有的話)
2) 佢咁弱比肥係泥面怕唔怕會"拿" 到佢?
希望你的av 快d 冇事~
回復

wing514 發表於 2009-5-7 11:05:28 |顯示全部樓層

下 !~我無額外俾肥佢喇, 咁駛唔駛再換泥, 攞返d 魔肥出黎呀 ?
但係我無信心幫佢再換喇bor !~
回復

maggielawkm 發表於 2009-5-7 11:07:13 |顯示全部樓層

下 !~我無額外俾肥佢喇, 咁駛唔駛再換泥, 攞返d 魔肥出黎呀 ?
但係我無信心幫佢再換喇bor !~
wing514 發表於 7-5-2009 11:05

我有咁既擔心姐~ 可能其實係得又唔定~ 睇下其他花友會有咩建議丫…
回復

wing514 發表於 2009-5-7 16:37:56 |顯示全部樓層
麻煩大家救救佢, 呢個花花係我經理買俾我架,係我第一盤花花, 不過種左半年, 都無開過花....
回復

maggielawkm 發表於 2009-5-7 16:45:54 |顯示全部樓層
終於睇到相了~~我覺得佢ok 喎~~
而家冇根吸唔到水~ 所以外圍就軟
等多一排應該ok
至多咪唔要外圍既葉佢囉~
回復

wing514 發表於 2009-5-7 17:56:18 |顯示全部樓層
佢有根架,
即係如果過多個零星期都係咁, 就cut 左外圈d葉, 佢就會無事啦 hor ... biokill 唔會愈殺愈入架hor .......
thanks thanks, 咁都安心d
多謝多謝 !~
回復

cotychan 發表於 2009-5-7 18:35:59 |顯示全部樓層
外圍嗰啲老葉,CUT咗佢都得.
回復

12下一頁