鵝友 "月獨帳外"?

作者: 虛宿寶瓶 發表于 2009-5-4 15:37:57
2906 24

今日睇左編 press release, 以下轉載自 http://dcfever.com/news/readnews.php?id=2864

除了高倍變焦,Tamron 的另一專長便是開發微距鏡頭,其中的 SP AF90mm F/2.8 Di 1:1 Macro (272E) 便一直受到不少用家的追捧。趁著 PIE 大展舉行,Tamrom 便發表了一支專為 APS-C 片幅而設的新鏡:SP AF60mm F/2 Di II LD [IF] MACRO 1:1(Model G005)。

作為一支 APS-C 片幅的微距鏡頭,SP AF60mm F/2 Di II 不單擁有 1:1 的放大率,更配備比原廠同級足足大了一級的 F/2.0 大光圈,雖然大光圈於一般微距拍攝相對少用,不過利用大光圈的淺景深優勢,鏡頭即可搖身一變成為一支定焦人像鏡,實行一鏡多用。

為了提高操控,鏡頭特別用上 IF 內對焦設計,並針對近距生態拍攝提供了同級之中最遠的 100mm 工作距離(鏡頭前組跟目標距離)。而利用全時手動設計,用家則可隨時進行手動對焦,以便對焦點作更精準的控制。於光學方面,SP AF60mm F/2 Di II 則特別於 10 組 14 片的鏡組中,用上了 2 片大型 LD 低色散鏡片,以修正各種像差,鏡頭並改用了全新的 BBAR (Broad-Band Anti-Reflection) 鍍膜,以減少鬼影等問題。

SP AF90mm F/2.8 Di 1:1 Macro (272E) 預計將會推出 Canon、Nikon 及 Sony 接環版本,推出日期及售價待定。

焦距  60mm (等效焦距 93mm)
視角  27°
最大光圈  F2.0
光圈葉片  7 片
鏡頭群組  10 組 14 片,2 片 LD 低色散鏡片
最近對焦  0.23m
放大率    1:1
濾鏡直徑  55mm
尺寸      φ73 x 80 mm
重量      400g

好啦!我有野唔明,呢個 "工作距離" 係乜黎架?

更便于拍摄的,同级*镜头中最长的工作距离-100mm
等倍微距摄影时,镜头最前端到被摄物体的距离被称为工作距离。与被摄物体保持一定距离,镜筒的阴影不宜进入画面,而且拍摄昆虫,小动物时,也不会因为过于接近而使其受惊逃逸,能使摄影者更好地进行微距摄影创作。
Source: Tamron official website http://www.tamron.com.cn/show.asp?i=140

既然係咁,最近對焦係 0.23m (即係 23cm / 230mm) ...............  咁最遠工作距離係 100mm.....  最遠,即係可以近 d 啦!但最近對焦 230mm......  我唔明呀,我好亂架!我係咪有 d 野 click 錯左所以諗到錯哂呢?我 tune 唔到台呀!救命!
比得大帝 發表於 2009-5-4 16:19:41 |顯示全部樓層
好深奧
會唔會係打錯字
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-5-4 16:22:33 |顯示全部樓層
咁多個 press release 都錯?佢自己 official site 都錯?唔係掛?我就睇到好迷惘囉!
回復

比得大帝 發表於 2009-5-4 16:58:34 |顯示全部樓層
Official site, press release 都係同一個稿, 一個錯, 個個都錯

不過以你專業角度嚟睇, 應該係點呢
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-5-4 17:15:51 |顯示全部樓層
Official site, press release 都係同一個稿, 一個錯, 個個都錯

不過以你專業角度嚟睇, 應該係點呢
Peter 發表於 2009-5-4 16:58

專業?   乜你連我都耍呀?咪玩啦!

係 "專" 就唔會睇唔明啦!
回復

比得大帝 發表於 2009-5-4 17:23:58 |顯示全部樓層
唔係玩噃, 你真係好專喎, 不過你謙啫

唔專又點會搵到咁多料番嚟俾我地睇呢.

係嘞, 當你唔專嘞, 最少你有研究嘛.
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-5-4 17:29:46 |顯示全部樓層
唔係玩噃, 你真係好專喎, 不過你謙啫

唔專又點會搵到咁多料番嚟俾我地睇呢.

係嘞, 當你唔專嘞, 最少你有研究嘛.
Peter 發表於 2009-5-4 17:23

唔係研究!係學習!
有好多都睇唔明,但我想求真囉!但知道點解又並不代表影得好!但知又總好過唔知!
呢編稿我相信我係有一定程度上嘅誤解,唯有等下有邊位表達能力較高、又識得將複雜嘅事情簡單化嘅人解識過我聽啦!
回復

比得大帝 發表於 2009-5-4 17:33:44 |顯示全部樓層
又嚟火星文   add13icon
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-5-4 17:37:48 |顯示全部樓層
又嚟火星文   add13icon
Peter 發表於 2009-5-4 17:33

你而家至睇到個標題?遲唔遲 d 呀首領?
回復

比得大帝 發表於 2009-5-4 17:40:17 |顯示全部樓層
我就係因為個標題咁吸引才入嚟八吓

get到
回復

avery 發表於 2009-5-4 23:39:29 |顯示全部樓層

同級之中最遠工作距離係 100mm ~ 我明, 意思係可以隔 10cm 都影到, 唔使好似其他咁要黐埋去至影到, 使昆虫小动物受惊逃逸 ~

But ... 最近對焦係 0.23m (即係 23cm / 230mm) ... 咁 ... 100mm 都係對唔到焦啦 (近得滯 outfocus) ... 咁即係點 ??

ANYWAY, 有乜所謂, 話之佢 ~~
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-5-4 23:48:23 |顯示全部樓層

咁..........  咁......... 即係 23cm 啦!
回復

小白 發表於 2009-5-4 23:53:36 |顯示全部樓層
以下是 Eric  的回答:

最近對焦係 0.23m = The distance in between of the camera CCD and the object; and
工作距離係 100mm = The distance in between the front lens element and the object

OK?
回復

avery 發表於 2009-5-4 23:56:29 |顯示全部樓層
Understand ~ distance between CCD and the front lens = 23cm - 10cm = 13cm ~~
回復

小白 發表於 2009-5-5 00:00:11 |顯示全部樓層
Eric : That's right!  As mentioned in the description, the lens design is IF (internal focus) hence the lens length will not change when focusing and you can simply calculate the distance between CCD and the front lens is 13cm.
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-5-5 00:06:36 |顯示全部樓層
我都話我有 d 野係誤解架啦!明白啦!消化下先!
唔該 ERIC !!!!
回復

小白 發表於 2009-5-5 00:31:24 |顯示全部樓層
回復

avery 發表於 2009-5-5 07:04:05 |顯示全部樓層
May I ask who professor Eric is ??
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-5-5 09:31:03 |顯示全部樓層
Professor Eric is Little Snow White's 蝦子餅!
回復

小白 發表於 2009-5-5 11:33:14 |顯示全部樓層
Professor Eric is Little Snow White's 蝦子餅!
虛宿寶瓶 發表於 2009-5-5 09:31

哈哈.....  Professor Eric 影相......  add9icon .... 理論多多......
回復

12下一頁