徵求香草種子

作者: FrancesCheung 發表于 2009-5-4 12:35:59
1329 17
本人是種植香草初哥 ~ 但近期用香草加入意大利粉後,其味十分喜歡,故想常試親身種植及體會過中樂趣
金剛 發表於 2009-5-15 19:47:18 |顯示全部樓層
大部份香草類種子,都可以在旺角花墟買到,包括迷迭香  羅勒  百里香  香蜂草  蒲荷等
回復

金剛 發表於 2009-5-15 19:47:26 |顯示全部樓層
大部份香草類種子,都可以在旺角花墟買到,包括迷迭香  羅勒  百里香  香蜂草  蒲荷等
回復

金剛 發表於 2009-5-15 19:50:03 |顯示全部樓層
你pm我送給你
回復

金剛 發表於 2009-5-15 19:50:11 |顯示全部樓層
你pm我送給你
回復

FrancesCheung 發表於 2009-5-15 20:19:27 |顯示全部樓層
好,謝謝
已pm 你
回復

Viovio 發表於 2009-5-16 13:52:41 |顯示全部樓層
1# FrancesCheung

請問你用邊一種香草煮意粉? Thyme, Basil?
回復

FrancesCheung 發表於 2009-5-20 16:40:00 |顯示全部樓層
系用  Basil,好香架
回復

FrancesCheung 發表於 2009-5-20 16:41:54 |顯示全部樓層
收到你的種子,種類很多,下次 d 沙律及意粉一定好好味,多謝晒金剛!
回復

Viovio 發表於 2009-5-20 16:50:49 |顯示全部樓層
我今日都買左 Basil. 不過買唔到Thyme
回復

金剛 發表於 2009-5-20 16:59:14 |顯示全部樓層
10# Viovio
我見旺角花寶有thyme你pm我,我寄埋俾你
回復

FrancesCheung 發表於 2009-5-24 21:35:19 |顯示全部樓層
金剛
我下了羅勒種子兩天,未見發芽怎麼辦?

另外,請問紫蘇系米好好用架(解魚蝦之毒)?
回復

coacoa 發表於 2009-5-25 02:24:29 |顯示全部樓層
我上星期都係花寶買到 thyme, rosemary, oregano, sage
今晚落左種子, 好期待
但買唔到basil 同 mint... 知唔知邊度有呢???
回復

金剛 發表於 2009-5-26 17:56:42 |顯示全部樓層
12# FrancesCheung
羅勒可以繼續等吓,好容易種架~
我上網找來紫蘇葉的資料,你可參考下!

產 地 :  分 布 華 南 、 華 中 、 華 北 。  
成 分 :  一 . 皺 紫 蘇 全 草 含 揮 發 油 , 包 括 紫 蘇 醛 ( Perillaldehyde ) , 紫 蘇 ( Shisonin ) , 白 蘇 烯 酮 ( Egomaketon ) , 左 旋 檸 檬 烯 ( l - Limonene ) , α - 蒎 烯 ( α - Pinene ) 。
二 . 尖 紫 蘇 含 欖 香 脂 素 ( Elemicin ) , 石 竹 烯 ( Caryophyllene ) , 喃 衍 生 物 等 。

來 源 : 本 品 為 唇 形 科 植 物 皺 紫 蘇 ( Perilla frutesens. ( L. ) BRITT. var. crispa (THUNB.) HAND - MAZZ . ) 之 乾 燥 葉 ( 或 帶 嫩 枝 ) 。 本 品 所 含 揮 發 油 感 在 0.4 % ( V / W ) 以 上 。  
主 治 :  傷 風 頭 痛 , 發 熱 , 胸 腹 脹 滿 , 咳 嗽 , 氣 喘 , 胎 氣 不 和 , 乳 癰 腫 痛 , 金 瘡 出 血 , 食 蟹 中 毒 。  
功 用 : 發 散 風 寒 , 行 氣 寬 中 , 消 痰 利 肺 , 定 吼 喘 , 安 胎 , 解 魚 蟹 毒 。 紫 蘇 梗 專 於 理 氣 。  
鑑 別 :  以 葉 大 , 色 紫 , 香 氣 濃 , 無 枝 梗 , 不 碎 為 佳 。  
藥 理 :  解 熱 作 用 ─ 蘇 蘇 煎 劑 經 口 給 藥 有 解 熱 作 用 , 能 延 長 己 巴 比 妥 ( hexovarbital ) 睡 眠 時 間 , 且 能 抑 制 貓 上 喉 頭 神 經 刺 激 引 起 之 喉 頭 反 射 。
回復

金剛 發表於 2009-5-26 18:03:23 |顯示全部樓層
13# coacoa
花墟鵬X有羅勒種子,我薄荷種子就無,但羅勒種子少就有多..你可PM郵寄地址給我,我寄俾你~
回復

FrancesCheung 發表於 2009-5-27 17:44:21 |顯示全部樓層
Hi 金剛,
多謝你的資料,我都要去買些紫蘇回來種下先,唔知難唔難種?
回復

FrancesCheung 發表於 2009-5-28 19:49:48 |顯示全部樓層
羅勒發芽呀,仲4粒都發了,發芽率100%
回復

金剛 發表於 2009-6-12 19:13:58 |顯示全部樓層
16# FrancesCheung 紫蘇很容易種~日照充足,葉就愈紫色
回復