新手請教

作者: DLee 發表于 2009-5-3 23:09:05
1828 7
我最近購入一單位連花園,想修剪樹木,不知如何下手。
yauyau88 發表於 2009-5-5 22:47:38 |顯示全部樓層
咁岩既~~~~~我同你係同一個屋苑喎, 可能我係屋企都望到你喎
回復

DLee 發表於 2009-5-6 22:38:08 |顯示全部樓層
2# yauyau88

你猜中了。  我正為此頭痛不已。 尤其收樓前沒有人給樹木澆水,部份植物枯萎了。sos,可有人給我見意?
回復

yauyau88 發表於 2009-5-7 07:59:31 |顯示全部樓層
我係天台單位, 都係示範單位, 收樓前一直都有人同我淋水, 我收樓後都有人淋水, 不過可能我天台係公眾地方, 你平台要有匙入屋, 我都好頭痕, 呢幾個月都係不停將之前示範單位既花草樹木起出黎, 好多比左人, 而家仲有一邊未起清, 因為我吾想淋太多水. 枯萎了的剪左佢, 加番d肥, 淋淋下水又生番架啦, 示範單位果d花草好粗生架咋~~~~ 你可以問座頭, 屋苑有個花王, 你可以問佢, 叫佢教你架.
回復

DLee 發表於 2009-5-8 21:55:11 |顯示全部樓層
4# yauyau88

今天看到花園半數的花都凋謝了,很心痛。找了老園丁來查視花園,可恨的是,得知設計師只懂堆砌,隨意種樹。用的泥是沙質難儲水的,樹種搶水,不耐旱,致令我不停澆水,花仍凋謝。現在不得不剷去。之後不知要多番努力,方可恢愎生機。
回復

maplejoe 發表於 2009-5-10 10:31:41 |顯示全部樓層
原本設計者只顧外觀,沒照顧到植物的長遠護理。
回復

yauyau88 發表於 2009-5-10 16:48:39 |顯示全部樓層
我個天台都比我起得七七八八, 因為我吾想成日淋太多水, 驚第時有滲水既可能, 而家將d樹放入花盆種, 自已再舖番草皮
回復

hellokitty_971 發表於 2009-5-10 18:33:17 |顯示全部樓層
又真係好麻煩喎,仲咁多樹
回復