香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹(甜食)西式 焗西米布甸

焗西米布甸

作者: 亞實 發表于 2009-5-2 21:20:33
1922 15

材料 (約5杯 9cm 梳乎厘杯分量)

西米 100克   
水 650毫升  
糖 100克   
牛油 30克   
蛋 2個   
栗粉 30克   
吉士粉 30克   
淡奶 75毫升  

製作
1. 先煲滾水, 加西米煮約1分鐘, 熜火焗15分鐘。 取出, 過冷河, 備用。

2. 水650ML 煮滾加西米加糖,牛油煮溶。

3.吉士粉、栗粉、蛋用奶拌勻攪入西米內煮滾及用慢火煮杰

4.倒入梳乎厘杯 。

5.焗兜放一盆內(盆內放適量水)用200C焗約半小時至金黃色。

6. 加糖在面上, 用火槍燒至焦糖, 食得!!

評分

查看全部評分

亞實 發表於 2009-5-2 22:05:54 |顯示全部樓層
加糖在面上, 用火槍燒至焦糖, 食得!!

評分

查看全部評分

回復

jellyfishy 發表於 2009-5-2 22:24:40 |顯示全部樓層
嘩~ 呢個想整好耐喇~~~~ good ~~~~ thx 亞實姐~~~~
回復

BanbieChan 發表於 2009-5-2 22:27:40 |顯示全部樓層
sifena 亞實牌草菇

咁快手嘅~厲害呀~
回復

亞實 發表於 2009-5-2 22:29:26 |顯示全部樓層
嘩~ 呢個想整好耐喇~~~~ good ~~~~ thx 亞實姐~~~~
jellyfishy 發表於 2009-5-2 22:24

唔好叫我亞實姐LA !!!! 叫到我老曬
我早幾日在大快活食左一個,
好想自己整來食, 我沒有加蓮蓉, 因為屋企沒有!
回復

亞實 發表於 2009-5-2 22:29:49 |顯示全部樓層
sifena 亞實牌草菇 http://lanshinetweb.myweb.hinet.net/msn/love/l%20(384).gif

http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(21).gif咁快手嘅~厲害呀~
BanbieChan 發表於 2009-5-2 22:27

係R !
因為好想食甜品呢
回復

阿忻 發表於 2009-5-2 22:32:26 |顯示全部樓層
好想食甜品呀!! 好吸引~~ 睇來我要買返枝火槍至得!!

我煲緊腐竹糖水差唔多食得
回復

jellyfishy 發表於 2009-5-2 22:37:39 |顯示全部樓層
以前惡大姐教過用鐵spoon (執筆忘字) 燒熱, 然後在布丁上面等一等都得架.
回復

阿忻 發表於 2009-5-2 22:41:45 |顯示全部樓層
以前惡大姐教過用鐵spoon (執筆忘字) 燒熱, 然後在布丁上面等一等都得架.
jellyfishy 發表於 2009-5-2 22:37

@@ 鐵匙... 會唔會痴走D糖架??
回復

jellyfishy 發表於 2009-5-2 22:43:04 |顯示全部樓層
@@ 鐵匙... 會唔會痴走D糖架http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(35).gif??
阿忻 發表於 2009-5-2 22:41

在上方1-2mm, 不要點到布丁面.
回復

亞實 發表於 2009-5-2 22:43:37 |顯示全部樓層
好想食甜品呀!! 好吸引~~http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(41).gif 睇來我要買返枝火槍至得!!

我煲緊腐竹糖水http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(1).gif差唔 ...
阿忻 發表於 2009-5-2 22:32

我都好鍾意腐竹糖水
回復

fianfumy 發表於 2009-5-3 00:06:27 |顯示全部樓層
阿實 ...睇到我留口水呀 ..
回復

阿忻 發表於 2009-5-3 00:27:49 |顯示全部樓層
在上方1-2mm, 不要點到布丁面.
jellyfishy 發表於 2009-5-2 22:43

好考技巧@.@ 有機會等我試試...
回復

亞實 發表於 2009-5-3 11:30:00 |顯示全部樓層
阿實 ...睇到我留口水呀 ..
fianfumy 發表於 2009-5-3 00:06

隨便食LA
我估如果加芋頭仲正
回復

亞實 發表於 2009-5-3 11:30:56 |顯示全部樓層
好考技巧@.@ 有機會等我試試...
阿忻 發表於 2009-5-3 00:27

另外可以加糖後放入焗爐最頂層用高溫都可以整倒
回復

亞實 發表於 2009-5-6 20:21:47 |顯示全部樓層
我未食過呢個甜品,想知道"漏"唔"漏"?
ipodbaby_123 發表於 2009-5-6 16:23

我沒有加蓮蓉,
一D都唔覺漏
回復