用i-cable寛頻請看

作者: 比得大帝 發表于 2007-6-25 17:09:15
7569 32
如果你是i-cable用戶, 又或者想用i-cable有點心得提一下,

1. 一般合約是100元左右, 合約期满前一個月, 你一定要記住去簽新約或取消合約,

2. i-cable唔會打電話通知你, 只會send個email到你 [email protected] 的 account, 不過大部份人唔會入去睇呢個 email

3. 如果你冇簽新合約或取消舊合約, i-cable會很開心, 佢會以 263元一個月收你, 你冇留意statement, 佢就會一直收下去, 咁你就會以高價用cheap嘢,

4.  i-cable亦會心安理得, 唔會再話你知, 亦唔好似其他isp會主動介紹d好plan俾d舊用戶,

5. 到你有一日發現咗, 當然好滾, 馬上要求 refund 或 停止服務啦, refund是一定不何能的, 不過你雖然冇合約, 你的取消會在今個月的"月費期"完了後的一個月前才生效, 例: 你的月費是每月的10號-下個月的9號, 你在6月11日那天發覺笨了, 要求取消服務, 你的終止會在7月9日之後的一個月後生效, 即8月9日. 即是說, 唔好彩的話, 可能要等兩個月才取消到服務,

而這兩個月將是你最難過的兩個月, 因為以前唔知俾人收貴咗, 佢慢都會忍, 這兩個月, 你要一邊忍受蝸牛的速度, 卻很清楚知道自已在付城中最貴的寛頻月費.

個案1:
我有個朋友開咗個i-cable寛頻給個仔, 後來個仔去咗讀書, 佢就用嚟玩, 但没有check佢個仔的email, 亦不可能, 有一次個仔打電話回來才知, 佢都唔記得蠢咗幾耐. 佢話好似有成年.

個案2:
我本人從來唔理credit card statement, 全是老婆打理, 蠢咗7月個月+ 谷咗2個月

比得大帝 發表於 2007-6-25 21:58:56 |顯示全部樓層

補充

我已經取消了I-CABLE, 而且挨過了那最痛苦的兩個取消通知月, 今日佢打電話來話有好PLAN介紹, 我問佢點解今日才打電話來, 而當時約满唔打電話給我, 佢又係果句, 我地當日有SENT EMAIL俾你嫁, 乜你冇睇咩.  

我於是答句, 咁你以後有乜嘢就SENT EMAIL 給我好了.

其實一字咁淺, 當日我唔簽新約, 佢可以收我有咁貴得咁貴, 當然希望我唔知合約到期,  今日我取消咗, 我唔簽新約, 佢一毛錢都冇得收.  

呢D公司睇個錢太重.  只當客人係羊牯.  可以湯幾多就湯幾多.
回復

cross 發表於 2007-6-25 22:24:38 |顯示全部樓層
十年前都係咁..
冇用到..想不到宜家仲係咁
回復

xchoix 發表於 2007-6-25 22:53:35 |顯示全部樓層
上網公司大部分都好奸
回復

minmin 發表於 2007-6-27 15:43:23 |顯示全部樓層
咁反覺和記都幾好,通常三個月之己經打嚟sell new plan,但通常都唔會太便,等多一陣就...
回復

比得大帝 發表於 2007-6-27 17:26:14 |顯示全部樓層
原帖由 minmin 於 2007-6-27 15:43 發表
咁反覺和記都幾好,通常三個月之己經打嚟sell new plan,但通常都唔會太便,等多一陣就...

我最後都係用咗和記.  而家固網, 手機, 寛頻都係用佢.
回復

minmin 發表於 2007-6-27 17:42:23 |顯示全部樓層
不是用pccw嗎?
回復

比得大帝 發表於 2007-6-28 09:00:49 |顯示全部樓層
兩個月前己和pccw簽了約, 到i-cable約滿前一日, pccw上嚟安裝, 我唔俾佢拉明綫, power cord adeptor 又冇位插, 用wireless 又怕唔順, 只好取消, 因我果個屋村只有三間isp做, 只好用和記.  要7月第二個星期才安裝, 而家冇boardband用,
回復

比得大帝 發表於 2007-6-28 09:18:28 |顯示全部樓層
原帖由 阿行 於 2007-6-28 09:08 發表
wireless 又怕唔順 ?? Why ??

因為間屋話細啫, 個modem同個電視都一段距離, 又轉彎抺角 (又唔識個'抺'字), 又隔咗兩幅牆, pccw個師傅都話怕收得唔好, 都唔 recommend 用 wireless.
回復

joey 發表於 2007-7-3 23:35:24 |顯示全部樓層
i-cable d人超奸!!!!!
以前貪佢平所以用, 但有次搬屋就出事la
我地約好晒時間去新屋裝, 但結果一等再等, 成個月都冇人泥
係咁就冇得用一個月la
期間有打過去投訴, 點知o個d人仲夠膽死串返你轉頭, 真係血都嘔!
之後忍冇可忍, 去左個區議員度投訴話要搞大件事佢, 佢先搵人上泥裝.
衣家諗返條氣仲係好唔順!
回復

soniamok 發表於 2007-7-4 10:56:09 |顯示全部樓層
i-cable 無論係 broadband 定係 fixed-line 都係一樣咁衰,我媽早 2 年因為貪佢 IDD 平而安裝,係舊年 10月 cut 左轉返用 PCCW,果個 i-cable 到而家都仲未退回餘款,cut 完 2-3 個月後唔見有支票返,就打電話去 hotline 問,先知道話要打去講要退先有人跟進喎。於是只好再等,等到 4 月喇,都係唔見,又打去問,佢話 check 返冇我要求退錢既記錄,要我再做過,又要再等 6 個 week,等夠 6 星期又係唔見,再打去問,夠謄死話公司改左 rules, 需要用 8星期時間才可以出到票,叫我再等多 2 星期喎。好.... 再等..... 6月20日一到期都係乜都冇收過,又打去 hotline,我問究竟幾時寄出,點解過晒 8 星期咩都唔見有收到....

佢答話: 係 6月14日已經寄出左
我說: 14號寄出左,點解今日20號喇,乜都冇收過喎,係外國寄過黎呀?
佢答話: 因為係支票,唔同平時果 d 寄信,需要約 2 星期才會收到
我說: 依照你咁講,咁我即係幾要先會收到丫
佢答話: 大約 7月5日左右

今日已經係 7月4日,就睇埋呢 2日有冇信收,攪成半年有多都唔肯退錢,呃人既奸商呀~ 

回復

比得大帝 發表於 2007-7-4 11:40:44 |顯示全部樓層
原帖由 soniamok 於 2007-7-4 10:56 發表
i-cable 無論係 broadband 定係 fixed-line 都係一樣咁衰,我媽早 2 年因為貪佢 IDD 平而安裝,係舊年 10月 cut 左轉返用 PCCW,果個 i-cable 到而家都仲未退回餘款,cut 完 2-3 個月後唔見有支票返,就打電話去 hotline 問,先 ...

今日早上港台的千禧年代就講有綫電台,  i-cable 十個打電話上去的有九個鬧 i-cable.  其中有個人教, 最好的方法就是搵消費者委者會, 好快有結果.
回復

GOODluck20x 發表於 2007-7-4 11:41:12 |顯示全部樓層
我都用緊 I-CABLE  . 今年亦係焗 join 多1年 . 早幾個月突然收到 statment  $2xx  咁咪即克打去了解law~  原來優惠 plan 過o左 .....$2xx 係正價 . 冇refund 冇即cut...  焗 join 多1年.      

用埋今年我一定吾用i-cable  !!!   但記住早一個月通知 !!!!!
回復

joey 發表於 2007-7-4 11:49:35 |顯示全部樓層
原帖由 GOODluck20x 於 2007-7-4 11:41 發表
我都用緊 I-CABLE  . 今年亦係焗 join 多1年 . 早幾個月突然收到 statment  $2xx  咁咪即克打去了解law~  原來優惠 plan 過o左 .....$2xx 係正價 . 冇refund 冇即cut...  焗 join 多1年.      

用埋今年我一定吾 ...

你要早二個月打去ar, 因為我早一個月打去諗住cut, 點知打左成個月都冇人聽, 又焗住join 多一年
回復

比得大帝 發表於 2007-7-4 12:08:47 |顯示全部樓層
原帖由 GOODluck20x 於 2007-7-4 11:41 發表

用埋今年我一定吾 ...

你現在是不是交 263 一個月, 263是没有合約的價錢, 如果要多簽一年, 不可能收263的.  可能是  I-CABLE  的人又在騙你了.  你可以不用等一年就取消的.

没錯取消通知期是一個月, 但.............................. 是你每個月的月費期完結後的一個月, 請再看我第一個 entry 的解釋.

還有一點, 取消一定要用fax或mail的,  網上或電話是不可以的, 今早有人打電話去電台敎路, 以双掛號寄信給他們, 不給他抵賴没收到.
回復

比得大帝 發表於 2007-7-4 12:13:34 |顯示全部樓層
原帖由 joey 於 2007-7-4 11:49 發表

你要早二個月打去ar, 因為我早一個月打去諗住cut, 點知打左成個月都冇人聽, 又焗住join 多一年

你的情況有點不對, 如果没取消合約, 而你又没有同意過再簽,  i-cable 不能單方面給你多簽一年的, 他們只可以以没合約的形式收取你費用, 即 263一個月, 你是可以隨時取消的, 請看我下一個 entry 和第一個 entry 的取消方法.
回復

ann 發表於 2007-7-4 12:56:24 |顯示全部樓層
我都係用緊 i-cable , 個 plan 十月到期, 我都想轉, 但未知轉邊間.......
我想問你們各得和記好用嗎?
回復

joey 發表於 2007-7-4 13:44:07 |顯示全部樓層
原帖由 peter 於 2007-7-4 12:13 發表

你的情況有點不對, 如果没取消合約, 而你又没有同意過再簽,  i-cable 不能單方面給你多簽一年的, 他們只可以以没合約的形式收取你費用, 即 263一個月, 你是可以隨時取消的, 請看我下一個 entry 和第一個 entry 的 ...

就係唔想俾佢罰錢, 所以又簽多左一年.
回復

比得大帝 發表於 2007-7-4 13:58:08 |顯示全部樓層
原帖由 ann 於 2007-7-4 12:56 發表
我都係用緊 i-cable , 個 plan 十月到期, 我都想轉, 但未知轉邊間.......
我想問你們各得和記好用嗎?

1. 請翻看上面的貼文準時取消

2. pccw是最穩定, 當然是最貴, 我認識朋友用和記, 還可以, 我自己也轉了和記.
回復

cross 發表於 2007-7-4 15:13:38 |顯示全部樓層
原帖由 peter 於 2007-7-4 12:13 發表

你的情況有點不對, 如果没取消合約, 而你又没有同意過再簽,  i-cable 不能單方面給你多簽一年的, 他們只可以以没合約的形式收取你費用, 即 263一個月, 你是可以隨時取消的, 請看我下一個 entry 和第一個 entry 的 ...

我家居電話..寄左封信黎話在幾月幾號至幾月幾號期間如果要取消合約就要打電話否則就當續約一年
總之點都好都要問清楚
回復

12下一頁