用pccw寛頻留意的地方

關閉 [複製鏈接]
作者: 比得大帝 發表于 2007-6-25 16:58:12
7433 27
最近家中電腦想由原本的i-cable改為用pccw

如果你也想用pccw的寛頻+有綫電視組合, 要留意,

1. 原來要由modem拉一條明綫到電視去, 如果家中不合適拉明綫,
2. 就要加一個"power cord adeptor" 價錢600-700, 月租20元, 但如果你的電綫插座已插满,
3. 只好用wireless.  但如果電腦離電視太遠, 又或要轉彎'没'角, 可能會接收不好.  

我的情況就是以上三點全中, 師傅來了也冇計, 只好取消安裝.

還有一點要提一下的, 就是8m上網是連同電視一起計的, 如果一邊看now電視, 一邊上網, 會拖慢.

以上兩點一般 sales sell 你時是不會提的.  當然你没有損失, 但會有些唔方便.

Fonica 發表於 2007-6-25 18:05:34 |顯示全部樓層
"power cord adeptor" 係咪好似電插蘇頭那種呀...要600-700好貴呀
我用咗pccw好多年啦,而家住那區剩得pccw用,上次佢話免費幫我裝可以一開二嘅寬頻電視,點之上到嚟就係用條電插蘇頭試比我睇就話得咗,跟住都唔知擺去邊樹囉!
原來個條電線要幾佰銀,返去要返轉間屋先得
回復

比得大帝 發表於 2007-6-25 18:37:25 |顯示全部樓層
原帖由 fonicaho 於 2007-6-25 18:05 發表
"power cord adeptor" 係咪好似電插蘇頭那種呀...要600-700好貴呀
我用咗pccw好多年啦,而家住那區剩得pccw用,上次佢話免費幫我裝可以一開二嘅寬頻電視,點之上到嚟就係用條電插蘇頭試比我睇就話得咗,跟住都唔知擺去邊 ...

power cord adeptor 中文好似叫電源交換器,

因為寛頻和電視的訊息同是由同一個modem接收及發出來, 你個modem出兩條綫來, 一條綫入電腦給你用寛頻上網, 另一條去你的電視機給你看電視,  

但如果拉唔到電線, 就要用電源交換器, 它是一對插頭式的接駁器,

modem出來條綫, 經一個電源交換器, 插入牆上的電插座,

而另一方面, 你在電視機附近的牆上的電插座, 插入另一個電源交換器, 然後將佢駁入電視, 咁你就睇到now有綫電視喇.

我解釋得清唔清楚呀?
回復

cross 發表於 2007-6-25 18:55:10 |顯示全部樓層
peter兄..見你發左兩個類似的post我也來隨筆寫寫所謂的提醒或感受吧
現在的公司很多都是為做單..售後服務...好得cs電話打一整晚也沒人聽或一直聽音樂
一些公司會在合約滿期前一些時間..寄出信通知如果不聯絡他們到某個日期後就當自動續約..在這個情況下我建議大家盡早打電話問清楚續後計劃有沒有改變等等..試過來信後連續四日打去都冇人聽..如果你想不再使用該公司服務還是不要打得太遲吧
另外..媒體也做過多次的.上網公司提供的電郵信箱如果不用就向公司提出不用該服務..本人也試過沒注意...地被屈了六百多元..要定期下載郵件到電腦中也可以避免這個情況發生.如果你不會使用..都是不用該服務為好

另外一些小感受..需要時要多問清楚.唔好怕煩到客服..如果唔係有咩蝕底係自己再者..我地係保障自己..應付用戶也是客服人員的工作..仲有一個小經驗..扮惡(有乜事發脾氣)會更快解決問題
回復

比得大帝 發表於 2007-6-25 20:46:28 |顯示全部樓層
很歡迎大家講講你用寛頻的感受, 不一定都是不開心的罷, 我希望.
回復

cross 發表於 2007-6-25 21:26:35 |顯示全部樓層
原帖由 peter 於 2007-6-25 20:46 發表
很歡迎大家講講你用寛頻的感受, 不一定都是不開心的罷, 我希望.

希望與現實...有段距離
回復

比得大帝 發表於 2007-6-25 21:47:27 |顯示全部樓層
咁又唔好咁講, 我都識有d人用過寛頻都大讚不已的.  而且還是IT一族, 可能係
1. 佢地識得搵合適或好的ISP
2. 佢地明白如何用得最好, 不懂的可能唔識SET好部機來配合ISP
3. 佢地明白甚麼是好, 甚麼是不好, 不懂的可能乜都鬧, 乜都入ISP數

還有IT人比會計人更懂計數  
回復

cross 發表於 2007-6-25 21:50:20 |顯示全部樓層
原帖由 peter 於 2007-6-25 21:47 發表
咁又唔好咁講, 我都識有d人用過寛頻都大讚不已的.  而且還是IT一族, 可能係
1. 佢地識得搵合適或好的ISP
2. 佢地明白如何用得最好, 不懂的可能唔識SET好部機來配合ISP
3. 佢地明白甚麼是好, 甚麼是不好, 不懂的可能 ...

咁又係
回復

Fonica 發表於 2007-6-26 09:41:10 |顯示全部樓層
原帖由 peter 於 2007-6-25 18:37 發表

power cord adeptor 中文好似叫電源交換器,

因為寛頻和電視的訊息同是由同一個modem接收及發出來, 你個modem出兩條綫來, 一條綫入電腦給你用寛頻上網, 另一條去你的電視機給你看電視,  

但如果拉唔到電線, 就要 ...

peter兄
多謝你好清楚解釋,pccw上次送比我嘅應該係power cord adeptor啦!
快快趣搵返佢,第時就可以係天台睇寛頻和電視
回復

比得大帝 發表於 2007-6-26 10:06:04 |顯示全部樓層
原帖由 fonicaho 於 2007-6-26 09:41 發表

peter兄
多謝你好清楚解釋,pccw上次送比我嘅應該係power cord adeptor啦!
快快趣搵返佢,第時就可以係天台睇寛頻和電視

嘩, 做乜佢對你咁好呀, 佢話要收我650呀, 不然就月租20.

你都係CHECK 吓賬單佢有冇收緊你租, just in case.
回復

minmin 發表於 2007-6-26 10:15:44 |顯示全部樓層
如果你真係需要用,不需同佢租,只需在電腦店買就可以了,直插直用,不需安裝的,大約都係300至400一對..
唔好咁笨,己經是貴,仲要加每月20錢,小數怕長計...而且佢個價,我買wireless router都有剩..
回復

比得大帝 發表於 2007-6-26 10:31:33 |顯示全部樓層
原帖由 minmin 於 2007-6-26 10:15 發表
如果你真係需要用,不需同佢租,只需在電腦店買就可以了,直插直用,不需安裝的,大約都係300至400一對..
唔好咁笨,己經是貴,仲要加每月20錢,小數怕長計...而且佢個價,我買wireless router都有剩.. ...

我的情況就是電腦果邊得一個插座, 用拖板插了: cpu, speaker, moniter, printer, telephone, modem, 己經不可再插,
電視果邊更糟, 所以唔使錢都用唔到.

Wireless 都唔得, 因為電腦同電視隔咗兩幅牆, 收得唔好, 以前都試過, 終於要由modem拖條長線, 將個Wireless 發射拖到對住個電腦...... , 唔用電腦就收埋.  真係唔想再咁玩.

而家點?  只好改用一個只有 boardband 冇 tv 的 isp.

回復

Fonica 發表於 2007-6-26 10:46:30 |顯示全部樓層
原帖由 peter 於 2007-6-26 10:06 發表

嘩, 做乜佢對你咁好呀, 佢話要收我650呀, 不然就月租20.

你都係CHECK 吓賬單佢有冇收緊你租, just in case.

我用咗佢地超過十年啦,仲係第一批用寬頻電視嘅試驗品!而家住村屋仲無得轉啦!
因為屋企人話要睇英超,我而家上網+tv比成600一個月嫁,可能因為...(水魚 ),所以對我咁好囉
回復

minmin 發表於 2007-6-26 10:48:05 |顯示全部樓層
可否畫一個你屋的結構圖給我睇睇,簡單d啦..
回復

minmin 發表於 2007-6-26 10:49:09 |顯示全部樓層
原帖由 fonicaho 於 2007-6-26 10:46 發表

我用咗佢地超過十年啦,仲係第一批用寬頻電視嘅試驗品!而家住村屋仲無得轉啦!
因為屋企人話要睇英超,我而家上網+tv比成600一個月嫁,可能因為...(水魚 ),所以對我咁好囉 ...

咁貴?你依家仲有冇約?幫你問下,一定可以平返二三百蚊..
回復

Fonica 發表於 2007-6-26 10:52:11 |顯示全部樓層
但係條線對電流都相當『要求』,我記得佢試果日用拖板試唔倒,要將拖板啲插頭全部拔出先成功,不過可能我屋企舊,電流走得唔好
回復

Fonica 發表於 2007-6-26 10:59:11 |顯示全部樓層
原帖由 minmin 於 2007-6-26 10:49 發表

咁貴?你依家仲有冇約?幫你問下,一定可以平返二三百蚊..

有呀,因為要咗佢個LCD TV!佢仲話上網同 tv 收費係獨立嘅,無得 combine 一齊計! 淨tv都388,包所有台囉,我無得話事,只有autopay!
回復

minmin 發表於 2007-6-26 11:01:43 |顯示全部樓層
原帖由 fonicaho 於 2007-6-26 10:59 發表

有呀,因為要咗佢個LCD TV!佢仲話上網同 tv 收費係獨立嘅,無得 combine 一齊計! 淨tv都388,包所有台囉,我無得話事,只有autopay!

不可能無得combine的,而且你都不需要全部台,如果你快到期時,等我搵人幫你續啦!!下次醒目
回復

Fonica 發表於 2007-6-26 11:08:12 |顯示全部樓層
原帖由 minmin 於 2007-6-26 11:01 發表

不可能無得combine的,而且你都不需要全部台,如果你快到期時,等我搵人幫你續啦!!下次醒目

預先多謝你幫忙!快到期時一定會搵你
回復

比得大帝 發表於 2007-6-26 14:01:42 |顯示全部樓層
原帖由 minmin 於 2007-6-26 10:48 發表
可否畫一個你屋的結構圖給我睇睇,簡單d啦..

大概咁啦, not to scale.
回復

12下一頁