各位注意 (貓貓請注意)

作者: gtrnismo 發表于 2009-4-29 23:17:03
2405 14
我係gtr, 你地好

住村屋的朋友們請小心, 今日放工到後院淋水見倒...
大蜘蛛, 唔係平時香港見果D係有毛之前係APM個show見果D
比大蜘蛛感覺瘦dd, 但體型差不多

我係唔怕昆蟲既人但呢隻好有問題, 當然我抱著不殺生精神由佢4圍走
但我都想整翻個溫輕提示比大家: 因為我種既9成香草, 懷疑其中一種或幾種會吸引蜘蛛 (非典型蜘蛛)
睇下大家有無類似經歷

我而家除左香草外只有

番茄
炸醬草
荔枝
龍眼
意米
刀豆
木瓜

太大隻唔感行埋去影相
小寶 發表於 2009-4-29 23:52:55 |顯示全部樓層
姐係有幾大隻呀? 我見過手掌咁大隻
回復

阿忻 發表於 2009-4-29 23:58:02 |顯示全部樓層
我以前住丁屋... 2樓房都試過有大gg入屋...
佢個身有我手掌心(姐係唔計手指)咁大隻~ 仲要有毛添架

我o個陣唔知有咩辦法搞掂佢...
最後我好勇咁..... 叫我工人出手XD
佢搵掃把掃左佢出窗.. 連我工人見慣昆蟲都話驚@@
回復

arp 發表於 2009-4-30 09:32:02 |顯示全部樓層
下....我最驚就係蜘蛛架啦....
尋日我係花園洗衫, 當我打開洗衣粉蓋既時侯, 見到有隻2cm 既長腳蜘蛛,
即刻嚇到掉低個蓋, 隻蜘蛛跌左落洗衣機到(好在果陣arm arm 關左裝衣服個門),
跟手拿拿林即刻關倉門開機洗衫....

以前住南丫時, 係去洪聖爺海灘條路上, 有好多長腳人面蜘蛛架...
我試過有種一種花, 係purple色圓look look既, 淋花時見到有大隻長毛蜘蛛走出來...
回復

gtrnismo 發表於 2009-4-30 12:10:04 |顯示全部樓層
下....我最驚就係蜘蛛架啦....
尋日我係花園洗衫, 當我打開洗衣粉蓋既時侯, 見到有隻2cm 既長腳蜘蛛,
即刻嚇到掉低個蓋, 隻蜘蛛跌左落洗衣機到(好在果陣arm arm 關左裝衣服個門),
跟手拿拿林即刻關倉門開機洗 ...
arp 發表於 2009-4-30 09:32

其實我都係住開新界/uptown
蜘蛛乃常客
但呢次唔係spider, 係tarantula

雖然灰色感覺無禁毒但body length 有4-5cm 而 leg span (全長) 有15cm
我真係好奇怪點解有D感野係後院

而且我發現並非人地放出尼, 因為我paul荔枝樹好多蜘蛛網, 種見倒1隻baby tarantula
香港氣候條件適合佢地生長嗎﹖

[url=http://en.wikipedia.org/wiki/Fileoecilotheria_Regalis.jpg][/url]
類似呢隻
回復

avery 發表於 2009-4-30 12:30:28 |顯示全部樓層

就 base on 你對隻所謂大蜘蛛既形容, 我相信你對蜘蛛分類並唔認識, 冇相冇盛, 我想問憑你既認知, 你何以見得呢隻係 tarantula 呢 ??  

15cm 蜘蛛我屋企外面週度都有囉 ~
回復

ht333147 發表於 2009-4-30 12:58:52 |顯示全部樓層
是不是蠄蟧來, 我都在新界大, 都未見過15cm 的蜘蛛.
回復

gtrnismo 發表於 2009-4-30 13:48:58 |顯示全部樓層
是不是蠄蟧來, 我都在新界大, 都未見過15cm 的蜘蛛.
ht333147 發表於 2009-4-30 12:58

call左管理, 佢地原來已經call左魚護處
我都算係新界大, 只係1歲左右住過九龍

我都未, 所以米係度大驚小怪囉。

隔離屋之後見倒報警添...可能兩個女仔掛
回復

gtrnismo 發表於 2009-4-30 13:57:54 |顯示全部樓層
就 base on 你對隻所謂大蜘蛛既形容, 我相信你對蜘蛛分類並唔認識, 冇相冇盛, 我想問憑你既認知, 你何以見得呢隻係 tarantula 呢 ??  

15cm 蜘蛛我蛋企外面週度都有囉 ~ ...
avery 發表於 2009-4-30 12:30

下次我會叫佢停係度比我練習下單鏡

憑什麼? 佢身上面寫左9個英文字, 之後我查字典先知道蜘蛛有好多種架!
我地呢D文盲英文唔識多隻只有靠目測
回復

avery 發表於 2009-4-30 14:49:50 |顯示全部樓層

"驚蜘蛛太大隻唔感行埋去影相" 既 "文盲", 你部 "單鏡" 有用咩 ??

你既然 "查字典先知道蜘蛛有好多種" , "靠目測" 又有用咩 ~

唔好下下俾蜘蛛嚇親, 就懷疑 "其中一種或幾種植物" 會吸引蜘蛛 ~ 咁既假設毫不科學, 毫無根據 ~

自己睇下邊隻嚇親你 ~ "都算係新界大" 既哥哥仔 ~

回復

claudiatang 發表於 2009-4-30 15:05:10 |顯示全部樓層
行行,請問這些傢伙都是有毒的嗎?
回復

gtrnismo 發表於 2009-4-30 16:58:55 |顯示全部樓層
"驚蜘蛛太大隻唔感行埋去影相" 既 "文盲", 你部 "單鏡" 有用咩 ??

你既然 "查字典先知道蜘蛛有好多種" , "靠目測" 又有用咩 ~

唔好下下俾蜘蛛嚇親, 就懷疑 "其中一種或幾種植物" 會吸引蜘蛛 ~ 咁既假設 ...
avery 發表於 2009-4-30 14:49

原來怕蜘蛛唔用得單鏡架....I am sorry.
geg尼姐, 我邊有禁聰明識查字典呀。無, 無。不過文盲就真既。

我野雞大學都未讀過所以蜘蛛呢家野真係…haha , 不懂分
講到尾都係學歷問題, 我都因為此引起極度情緒低落架。所以而家就要同行行這位蜘蛛專家學習喇
我的假設當然毫不科學, 毫無根據喇。講左幾次了, 野雞大學都未讀, 又點會識得科學同根據呢
我唔係哥哥仔呀, 我係文盲仔呀。
回復

avery 發表於 2009-4-30 17:22:14 |顯示全部樓層
文盲我估你未至於 ~

讀寫障礙就一定有你份 ...

到而家仲係睇人寫野唔清唔楚, 諗法古怪 ...

1) 蜘蛛, 科學, 根據 呀呢D野唔使讀大學至識, 包括你冇讀過既 "野雞大學", 亦同學歷無關, 你咁講已經侮辱左好多人 ~ ( PS. 我大學都唔係讀 Botany, 講真好多大學教既野我小學已經識 )

2) 怕蜘蛛唔係唔用得單鏡, 長焦 macro lens 就係設計黎咁用, 問題只係你自己大大聲話隻蜘蛛 "太大隻", 你 "唔感行埋去影相", 咁揸乜相機都冇用啦 ~ 呢個係邏輯, 都係唔使讀大學至識既 ~
回復

gtrnismo 發表於 2009-4-30 17:42:58 |顯示全部樓層
13# avery

文盲+讀寫障礙, 其實真係有。
侮辱左好多人? 邊個讀過野雞大學? 出尼出尼, 等我同佢say sorry
哎呀。 我意思係我連野雞都不如呀你誤會了。
大學教既野你小學已經識? 你真天才
你小學已經識大學既野, 你又讀過大學, 我呢D比下去了.....

劉備個仔問過一個好可愛既問題: 點解D乞丐唔食廣東道7號火姦土壽司而要吃麥叔叔呢?
軍師答: 因為他們喜歡吃美國餐
回復

wendy_choy_hk 發表於 2009-4-30 18:56:59 |顯示全部樓層
嘩 好驚呀
回復