新手請教

作者: march 發表于 2009-4-29 19:18:24
1032 5
老公星期日買了盆不知名蘭花給我,但回家兩天就謝了add2icon
請問 1) 它是什麼品種?
     2) 我現在應如何處理?要否加肥?
我現在吊它在窗台,通風但沒有陽光,正確嗎?
請各位花友指教!
geoffrey 發表於 2009-4-29 21:29:48 |顯示全部樓層

應該是石斛,陽光是80%日照,春夏兩季要施足夠水份,春夏兩季要施平均肥,秋季施開花肥,冬季要停施肥,因為看不清楚,不知道是何種石斛,開花方法無法告知了
回復

tlyuen 發表於 2009-4-29 21:36:55 |顯示全部樓層
你處理方法正確,乾先至澆水
回復

march 發表於 2009-4-29 22:18:56 |顯示全部樓層
多謝回覆,然后我找到以不有關'春石斛'的帖子,請問何為'散光'?賣花老細曾說不用晒太陽,他是否'點'我?

春石斛 Dendrobium nobile Type 原產地 多數生响樹幹上面, 同蝴蝶蘭, 萬代蘭一樣係附生蘭

好多人不知究竟, 以為照辦碗將春石斛種上板或者用好疏既植料種就一定冇死, 但佢地呢D一支半解既諗法往往就害死春石斛 ...

春石斛响原產地係生响樹幹上面, 但原產地傍晚到清晨濕度奇高, 清晨時樹幹同植物上面幾乎都係霧水, 好多原產附生蘭都係依靠呢D霧水為生, 所以除非你可以模仿埋咁既環境俾佢地, 或者你住响夜温低濕度高有霧水既新界或山腰地區, 如果唔係就應該用比較存水但控水容易既植料好似壓實既水苔去種, 採取近乾即澆既管理方法幾乎就可以成功

施肥當然可以生得更好, 嫌麻煩可以生長期開始到成熟都施平均肥 (即 20-20-20 / 10-10-10 之類), 講究D咪 生長期開始 用 30-10-20 再到 20-20-20 再到成熟期 10-30-20 咁用又得, 但歸根究底春石斛要比較多光照, 散射光一般不足夠, 而成熟期之後入冬要減水到近全乾, 經常响太陽, 同埋要以低温刺激先可以出到靚靚花芽 ~

呢D就係有好多人種極開唔到花或者開花稀疏 , 有D人亂種都開到花 既 袐密 ~
回復

march 發表於 2009-4-29 22:24:24 |顯示全部樓層
應該是石斛,陽光是80%日照,春夏兩季要施足夠水份,春夏兩季要施平均肥,秋季施開花肥,冬季要停施肥,因為看不清楚,不知道是何種石斛,開花方法無法告知了 ...
geoffrey 發表於 2009-4-29 21:29

我查開其他帖子,都似是'春石斛'了!謝謝
因我是新手,不明80%日照是什麼.....add3icon
賣花老細曾說不用晒太陽,他是否'點'我?現在花已開始謝,平均肥何否可以用花x2號?
回復

geoffrey 發表於 2009-4-30 00:02:28 |顯示全部樓層
如果是春石斛,開花方法是:在生長期有足夠陽光,肥和水,到冬季,在18度以下開始停施水,或一個月施兩次水,在春季就會開花了
秋石斛開花方法是陽光長短(夏季全日時間長,冬季全日時間短)的剌激,就會開花
春石斛雖然原生在樹上,但是在滿有陽光的樹木上生長,所以要有陽光啊,因為有樹葉的遮掩,所以是要80%陽光,在西曬或東方掛上遮光網(80%至70%)
回復