Ascocentrum garayi/miniatum

作者: 蕉間人 發表于 2009-4-29 02:19:39
1421 11

Ascocentrum aurantiacum.JPG
Exodus 發表於 2009-4-29 02:33:07 |顯示全部樓層

Asctm. aurantiacum既葉長d
回復

蕉間人 發表於 2009-4-29 02:47:00 |顯示全部樓層

RE: Ascocentrum aurantiacum

Asctm. aurantiacum既葉長d
Exodus 發表於 2009-4-29 02:33

係喎!我上網找名時淨留意花冇留意到D葉添.
即改....  thanks!!!
回復

cara 發表於 2009-4-29 08:20:29 |顯示全部樓層
好多花呀
回復

屠子步 發表於 2009-4-29 13:43:28 |顯示全部樓層
是萬代蘭嗎?

貪得意舊年在funfun買左一株小苗,事隔一年都好似無咩改變咁,只是多了2片2-3寸長的葉。請問要幾耐至可以有你d咁大?

而最普通而又開花的要幾錢? 成日覺得咁大株一定好貴。
回復

Exodus 發表於 2009-4-29 16:46:25 |顯示全部樓層
是萬代蘭嗎?

貪得意舊年在funfun買左一株小苗,事隔一年都好似無咩改變咁,只是多了2片2-3寸長的葉。請問要幾耐至可以有你d咁大?

而最普通而又開花的要幾錢? 成日覺得咁大株一定好貴。 ...
屠子步 發表於 2009-4-29 13:43

好大隻字寫住Ascocentrum
回復

keroro 發表於 2009-4-29 19:13:04 |顯示全部樓層
好大隻字寫住Ascocentrum喎
Exodus 發表於 2009-4-29 16:46

太 impolite la
回復

Exodus 發表於 2009-4-29 19:19:28 |顯示全部樓層
太 impolite la
keroro 發表於 2009-4-29 19:13

本來句野唔係咁樣
見係屠子步我先改返無咁rude
回復

蕉間人 發表於 2009-4-29 20:21:26 |顯示全部樓層
是萬代蘭嗎?

而最普通而又開花的要幾錢? 成日覺得咁大株一定好貴。 ...
屠子步 發表於 2009-4-29 13:43

是百代蘭呀,買回來已2年了,所以已是開花株.我有一些由苗種起至開花大約要2-3年時間.
至於苗種起至開花的是用盆種裏面+少少竹炭、少少大粒樹皮、少少椰E,強光但都要有光網.
回復

tlyuen 發表於 2009-4-29 21:42:00 |顯示全部樓層
花展有殘花時賣$30
回復

sammy 發表於 2009-4-29 22:17:44 |顯示全部樓層
對住咁鮮艷的花真是有心無力, 可能係數碼相機色域窄, 很多時都影到一pat野咁
回復

paulpaul 發表於 2009-5-1 01:32:04 |顯示全部樓層
蕉間人 發表於 2009-4-29 02:19

好多花呀
我d萬代/百代未試過多過1支花徑
回復