珠寶蘭朔果要等多久才成熟?

作者: orchids 發表于 2009-4-28 18:48:58
2304 6
珠寶蘭朔果要等多久才成熟?
我想試試用種子種,以前聽說蘭花朔果要等多月才成熟,但我家裡的珠寶蘭朔果約一個月已裂開,我不知朔果是否成熟或壞掉.
ChunM 發表於 2009-7-27 07:54:58 |顯示全部樓層
珠寶蘭 - Ludisia discolor 都係差唔多時間熟. 只要種子有胚胎(embryo)就無問題
好gae 種子中間係圓滿通常係有d啡色两瑞透透地明

但唔好gae種子通常係瘦同比較"chao\"(wrinkle) 多數全透明

好可能朔果唔好你可能有d好gae種子. 你以試"播"(錯子?)?
回復

Exodus 發表於 2009-7-27 14:02:23 |顯示全部樓層
珠寶蘭 - Ludisia discolor 都係差唔多時間熟. 只要種子有胚胎(embryo)就無問題
好gae 種子中間係圓滿通常係有d啡色两瑞透透地明

但唔好gae種子通常係瘦同比較"chao\"(wrinkle) 多數全透明

好可能朔果唔好你可能有 ...
ChunM 發表於 2009-7-27 07:54

你見過珠實蘭結果未.
回復

T_T 發表於 2009-7-27 16:48:11 |顯示全部樓層
你見過珠實蘭結果未.
Exodus 發表於 2009-7-27 14:02

真係未見過"珠實蘭"結果.你見過呀?
回復

orchids 發表於 2009-7-27 18:41:45 |顯示全部樓層
我棵珠實蘭係Macodes sanderiana.
D種子塵咁細,睇唔到佢哋有冇wrinkle,但形狀就係瘦長唔透明.
試播的種子,到現時都全無動靜,多數都是失敗咗.
回復

Exodus 發表於 2009-7-27 20:54:08 |顯示全部樓層
我棵珠實蘭係Macodes sanderiana.
D種子塵咁細,睇唔到佢哋有冇wrinkle,但形狀就係瘦長唔透明.
試播的種子,到現時都全無動靜,多數都是失敗咗.
orchids 發表於 2009-7-27 18:41

無喇
珠寶蘭果莢真係超快熟
我無喇喇爆左都只好灑係佢隔離
只發過兩三棵但夭折
回復

orchids 發表於 2009-7-28 20:13:15 |顯示全部樓層
無喇
珠寶蘭果莢真係超快熟
我無喇喇爆左都只好灑係佢隔離
只發過兩三棵但夭折
Exodus 發表於 2009-7-27 20:54

可唔可以講下要等幾耐至發芽!
回復