作者: doby 發表于 2009-4-27 12:04:01
6590 41
江江 發表於 2009-4-27 14:16:02 |顯示全部樓層
是不是照片己删除了?
咁件事係唔係平息了?
Peter 發表於 2009-4-27 13:50

12#是本人的圖片

本人的原文已刪除, 怕被再偷圖, 各版主如想找連結, 我可pm你

No....No...No.. #11
回復

江江 發表於 2009-4-27 14:19:27 |顯示全部樓層
請Doby更正

11#是本人的圖片

本人的原文已刪除, 怕被再偷圖, 各版主如想找連結, 我可pm你
回復

doby 發表於 2009-4-27 14:43:47 |顯示全部樓層

請樓上那位冷靜下來, 你看清楚你引用sinningia的文時, 是引用了相片連結? 還是把我的相片登了出來?
sinningia只是登了連結, 而你引文時把我家的相片登出來。
你要更正,我給你更正
11#只是登了link
12#江江引文內的圖片是我的, 請盡快刪除引文內的圖片
我只是剛登記的小人物, 我不管你是誰, 我只知道我的圖片被盜, 我已經說得很詳細, 你明白又好, 不明白也好, 我不會再回應你。
只希望有版主及管理員刪除 http://www.hkplants.com/viewthre ... mp;page=1#pid525334
"12#江江引文內的圖片"
回復

比得大帝 發表於 2009-4-27 14:57:40 |顯示全部樓層
請樓上那位冷靜下來, 你看清楚你引用sinningia的文時, 是引用了相片連結? 還是把我的相片登了出來?
sinningia只是登了連結, 而你引文時把我家的相片登出來。
你要更正,我給你更正
11#只是登了link
12#江江引文內的圖 ...
doby 發表於 2009-4-27 14:43

江江在引用 #11 時, 是會自動把 link 轉為 圖片的, (唔信你可以試一下)
並非江江故意把你的圖片放上來

既然係無心, 你也把圖片删除了, 我認為事件已了結
回復

江江 發表於 2009-4-27 17:21:52 |顯示全部樓層
江江在引用 #11 時, 是會自動把 link 轉為 圖片的, (唔信你可以試一下)
並非江江故意把你的圖片放上來

既然係無心, 你也把圖片删除了, 我認為事件已了結 ...
Peter 發表於 2009-4-27 14:57

根本由頭至今我們都睇語到那個連結網...淨看到 XXX
該圖片伩限百度用户交流使用 www.baidu.com
今晚一定要買多幾只紙老虎喇
回復

江江 發表於 2009-4-27 17:26:59 |顯示全部樓層

寶 Baby #8  引用 sinningia 都是咁
除咗顔色變白;其實跟其他花友的Sinn. Tai Rex
但係跟拍賣網的就差得遠了;有沒有電郵去投訴?^^
sinningia 發表於 2009-4-27 09:29

都是 XXXX..何來見到花的圖片呀..
該圖片伩限百度用户交流使用 www.baidu.com
回復

jacky 發表於 2009-4-27 17:32:45 |顯示全部樓層
江江
回復

比得大帝 發表於 2009-4-27 17:40:22 |顯示全部樓層
因為 doby 後期 删除咗 在 百度的圖片, 所以後期 click 個 link 時睇唔到, 而引用的圖片也因而看不見

這是他投訴後 delete 的
回復

江江 發表於 2009-4-27 17:44:56 |顯示全部樓層
因為 doby 後期 删除咗 在 百度的圖片, 所以後期 click 個 link 時睇唔到, 而引用的圖片也因而看不見

這是他投訴後 delete 的
Peter 發表於 2009-4-27 17:40

但是我真的由頭至今也看不到那個連結網站
唔通今天撞邪兼見鬼..勁恐怖呀
回復

江江 發表於 2009-4-27 17:48:01 |顯示全部樓層
江江
jacky 發表於 2009-4-27 17:32

Jacky 仔仔
我呢兩日撞邪見鬼呀..好恐佈呀add5icon
回復

doby 發表於 2009-4-28 10:53:48 |顯示全部樓層
昨天有朋友跟我說我家圖片被盜用了, 當時我很生氣, 到這論壇要求把我的圖片刪除, 後來我也相信他們說是誤會, 所以我都不作回應, 只希望有人幫我刪除被盜用的相片, 但那個婦人恃勢凌人, 說出一堆歪理, 更說成是我的錯, 要我更正, 我確實是看不下去了...

那個女版主也很好笑, 她說:「偷圖都這麼大反應, 偷別的東西怎麼辦?」。 她看上去只是小事一樁, 如果她覺得沒問題, 為何她發現別人偷文, 不說那被偷的人應該寫上不得轉載之類的說話? 幹嗎她說偷文的人不對? 偷文不對, 偷圖就沒錯, 這不是雙重標準嗎!? 那更讓我看清楚她只對人不對事。加上她們一堆所謂"吹水"花友維護之下, 我只好刪除我博客內的圖片, 免得圖片再次被盜用後還說我不對。

如果我一句說話就會再生事端, 那婦人一再挑釁的行為就不算生事?

而出來幫那婦人的那些人, 全是你們"吹水區"的人, 當我冷靜下來就覺得不值得為這群人生氣。
如果有人欣賞我的圖片, 我當然很開心, 但絕不容許不問自取, 換轉是你們任何一個, 我相信反應更大。

如果George還在他一定會跟那人說不要把別人的圖片登出來, 只可惜George離開了, 整個論壇的公民意識也跟着George一起離開。

我只是一個小人物, 當然不及所謂大哥大姐, 說一句一呼百應, 那怕是歪理也義不容持附和。

如引起上述人士不安可禁我言, 封我ip, 我並不介意, 因為事件已解決, 應該說是我自行解決。 也請上述人士放心, 我不會再浪費時間來看這無聊的回應, 想繼續潑婦罵街招待, 還是讓事件平息, 適隨尊便!
回復

江江 發表於 2009-4-28 11:07:53 |顯示全部樓層
我引用 siingingia之版面~可能大家的軟件唔同,(防火牆)
我由頭至今 #12 淨係見到 「 i 該圖片僅限百度用户交流使用 www.baidu.com」.並無花樣圖照出現..如果我呢邊版面可見到,我一早删相啦..所以攪到我唔知你 doby 做乜嘈我偷你相,你亦唔懂我怒乜, 双方就咁勞氣喇 ,如果我呢邊版面可見到,我一早删相啦..你估揾交來打咩..仲要鬼咁勞氣添.
唔好係度責備任何版主, 我相信呢度位位版主處事方式都是公平公正的
Anyway 麻煩各位版主大大了
回復

jellyfishy 發表於 2009-4-28 11:26:13 |顯示全部樓層
"而出來幫那婦人的那些人, 全是你們"吹水區"的人"
"如果George還在他一定會跟那人說不要把別人的圖片登出來, 只可惜George離開了, 整個論壇的公民意識也跟着George一起離開。"

Doby , 我看了感到很不好受. 我沒有望你回應, 只希望各位花友明白, 個別花友的言論和意見與園藝館"吹水區" 或閒時娛樂區無關.

我看了真的很難受, 我是管理閒時娛樂區的版面, 每次遇有花友投訴被盜用圖片, 我都會認真處理, 也會主動找懷疑盜用者查詢, 為了保護投訴人, 我都不會公開投訴人的名字, 只用pm跟投訴人和被投訴人解決問題. 有時在版面發現疑似盜用相片, 也會公開向貼圖者查詢.

我們做版主的, 都是義務性質, 幫到手的都幫, 同時會悍衛版權和原創, 這是公民意識的一部份吧.

doby, 你這樣說, 好像肯定我們所有到園藝館的人都沒有公民意識, 還說所有來吹水區的人都偏幫, 我昨晚在另一個post 都有留言, 相信沒有人會覺得我是偏幫任何一方, 我擔心的是堇版沒有版主就沒有人主動管理那版面, 難道我提出這個關心也有錯嗎?
回復

江江 發表於 2009-4-28 11:31:11 |顯示全部樓層

還有~~這是我一個小婦人(閣下說的)同你的一場誤會及各執一詞的紛爭

請不要禍及其他花友,我地呢度一向高朋滿座,雖然間有爭論,大家都好似一家人咁..係無隔夜仇的.(別有用心的另計)

你是誰人~我唔知 ,也不想知..你可以爛佬,潑婦般的姿態咁回應駡我 , 但請你尊重其他花友 , 這件事由始至終與她他們何干??

請閣下自重 , 人貴自知
回復

cotychan 發表於 2009-4-28 16:32:37 |顯示全部樓層
睇完個POST都有啲頭暈,PETER都話咗係因為江江引用對話回覆,而論壇系統會自動POST條LINK幅相出嚟,而江江唔係直接將條LINK幅相POST出嚟,又點會同偷相有關??
那怕是歪理也義不容持附和??我唔係呢度既水友,亦無諗住偏幫邊個,但我覺得呢句說話就好有問題囉!你講既偷圖事件,只不過係系統問題(我唔知你有無好似PETER咁講,試吓引用花友圖片),咁偷圖既好似係系統,而唔係江江!
回復

carlo 發表於 2009-4-28 16:46:32 |顯示全部樓層
樓主好像唔見左啦 !  咁都吹左 35 POST , 樓主都係吹得之人呀 !  大家都唔使咁激動 JE !
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-4-28 16:49:41 |顯示全部樓層
由此至終都係冇人偷相,我估樓主已經知道,而樓主亦可選擇自己刪除此貼~
而江江亦未有恃勢凌人,她亦是要指出樓主問題出在何處,老實講,我開始看此貼時亦不明白是指什麼,而樓主一口咬定有人偷相;因為由出花貼至出投訴貼,除左江江張相其他相跟本看不到,所以是次由系統發生的誤會大家理解後應平心靜氣,何必為此小事而傷神~
回復

四少 發表於 2009-4-28 19:48:25 |顯示全部樓層
下次加水印啦 ...
有時結連網上照片作為 SIMPLE 都係睇得起那照片姐
只要有註明, 問題唔大

江江 下次清楚 d 加埋照片來由條 link 會好 d ... 又 or 就咁比條 link d 會員 tick 入去睇囉 ...

小小野大家無為傷和氣
回復

江江 發表於 2009-4-28 20:09:13 |顯示全部樓層
下次加水印啦 ...
有時結連網上照片作為 SIMPLE 都係睇得起那照片姐
只要有註明, 問題唔大

江江 下次清楚 d 加埋照片來由條 link 會好 d ... 又 or 就咁比條 link d 會員 tick 入去睇囉 ...

小小野大家無為傷和氣 ...
四少 發表於 2009-4-28 19:48

四少..
! )#11上文 sinningia佢係有條 link 俾 d 會員 tick 入去睇,,我已 tick入過 ~~但係入唔度~~电腦 左上角見到 「 i 該圖片僅限百度用户交流使用
www.baidu.com」.

2) 當我引用上文時...我再一次係我的#12帖~~ 上手#11的文字引文中淨係見到 「 i 該圖片僅限百度用户交流使用 www.baidu.com」.肯定由頭到尾係無花樣圖照出現的..

我都唔明我的电腦版面係  ( i 該圖片僅限百度用户交流使用 www.baidu.com)......人家就見到是花的照片,真係百思不解,所以咪攪出個大头佛 lu..
回復

cotychan 發表於 2009-4-28 20:13:06 |顯示全部樓層
四少..
! )#11上文 sinningia佢係有條 link 俾 d 會員 tick 入去睇,,我已 tick入過 ~~但係入唔度~~电腦 左上角見到 「 i 該圖片僅限百度用户交流使用
www.baidu.com」.

2) 當我引用上文時...我再一次係我的#12 ...
江江 發表於 2009-4-28 20:09

其實,我都見唔到圖!可能因為佢係百度有AC所以見到(見到既花友都係),咁佢就都認為大家都見到啦.
回復