紫蘇葉

作者: 小梨子 發表于 2009-4-26 17:08:27
4776 11
我想請問大家知唔知紫蘇葉是否有種子開始種呀?
因為我在花墟只是見到觀賞用的︿沒有食用的?^^"
CCCLLL 發表於 2009-4-27 13:25:34 |顯示全部樓層
花墟有, 仲大大隻字寫"可食用"
行埋D望時個店員再補多句: "食得架"
回復

ccinn 發表於 2009-4-27 21:29:17 |顯示全部樓層
雖然佢話食得啫, 但都有懷疑........
而且花墟D葉色比係壽司店食果D深色好多
唔知有無人有日本種的紫蘇葉呢? 我好想要番棵
回復

CCCLLL 發表於 2009-4-28 01:18:18 |顯示全部樓層
3# ccinn
只可以話店員係咁講...同咁寫...
問過開料理店的日本人, 佢話唔同品種.
我都想買日本個隻, 葉的的話sogo有得賣 黎食(十幾蚊幾塊)
淨係識去同經常去花墟,起碼未見過有日本種賣.
不過叫左個fd (日本人) 返日本時buyadd6icon (好期侍哦)
回復

ccinn 發表於 2009-4-29 14:09:37 |顯示全部樓層
CCCLLL
你如果收到種子, 可否給我少少呀~~我都好想好想要
回復

Cindy媽媽 發表於 2009-4-29 14:14:31 |顯示全部樓層
紫蘇葉是可以用種子來開始種的
回復

軒軒 發表於 2009-4-30 11:17:03 |顯示全部樓層
小梨子你問下mono啦,佢好似有盆紫蘇唔要呀!
回復

CCCLLL 發表於 2009-5-2 22:06:47 |顯示全部樓層
我都好期侍.
( 不過個日本fd仲未返)
回復

CCCLLL 發表於 2009-5-2 22:09:01 |顯示全部樓層
5# ccinn

ok啦, 同人分享會種得仲開心d
回復

CCCLLL 發表於 2009-5-10 23:49:01 |顯示全部樓層
:'(
o個 日本fd 返左黎喇! 佢買左野比我.但就係無買種子.
add2icon
回復

四少 發表於 2009-5-11 00:54:00 |顯示全部樓層
3# ccinn
只可以話店員係咁講...同咁寫...
問過開料理店的日本人, 佢話唔同品種.
我都想買日本個隻, 葉的的話sogo有得賣 黎食(十幾蚊幾塊)
淨係識去同經常去花墟,起碼未見過有日本種賣.
  ...
CCCLLL 發表於 2009-4-28 01:18

泰國果 d 咪又一樣咁食
講生食香草, 我諗泰國真係表表者 ...
咩都混埋一齊, 做沙拉/燒菜/熟湯 ... 不過又真係好好味 ...
食過一個 紫蘇葉 卷住 牛肉粒 燒, 真係好香好好味 ...
入口先來有點辛辣香氣四溢燒左脆脆的鮮紫蘇葉, 之後就係軟棉棉沒有 so 的嫩滑牛肉粒, 對比之前的辛辣味, 滿口肉汁特別鮮甜, 口感複雜 ... 果種想食又怪怪地的感覺, 一試難忘, 食了一口又想再來多粒 .....
回復

CCCLLL 發表於 2009-5-11 14:22:58 |顯示全部樓層
我"估"兩種都食得.  
個人以為: 無毒 洗乾淨 既菜葉都食得既.
只係氣味/ 味道/ 質地(口感) 問題姐.
( 食評寫得幾吸引 )
回復