口紅花 ~

作者: pinky 發表于 2009-4-25 22:43:07
1781 13
呢隻係粉紅色口紅花 ~~
IMG_2197.jpg IMG_2249.jpg IMG_2252.jpg IMG_2258.jpg IMG_2254.jpg IMG_2255.jpg
jolin 發表於 2009-4-25 22:59:39 |顯示全部樓層
真係大開眼界,我都係第一次見了
回復

moonrise 發表於 2009-4-25 23:07:43 |顯示全部樓層
你好叻啊,种开花,呢种我种屎左。。。。。5555555
请问你点打理的?

呢种个名好靓的,叫....sweet heart....
回復

pinky 發表於 2009-4-25 23:10:56 |顯示全部樓層

其實我唔太知個名 , 都係係花展發叔檔買回來 ~~ 我以前都有一隻係黃紅色花的 ~~
係公司種種下回家種死鬼左 , 本來打算係花展再去發叔買回來 , 點知發叔話唔再種呢隻種 ~~
色版有花樣 , 但無得買了 !!! 我好想買回牠 !!!!!!

我只係用水苔種牠 , 窗台向西斜 , 其實我都無咩特別理牠 ~~ 記得先落水肥比牠飲 ~~
回復

Evalam 發表於 2009-4-26 00:08:03 |顯示全部樓層
朵花好特別呀!
回復

cherrylwy 發表於 2009-4-26 02:28:37 |顯示全部樓層
唔好意思, 我個人覺得呢隻花隻色就靚嘞, 但個樣都幾恐怖, 好似一個想食人既咀咁
回復

moonrise 發表於 2009-4-28 20:03:47 |顯示全部樓層
其實我唔太知個名 , 都係係花展發叔檔買回來 ~~ 我以前都有一隻係黃紅色花的 ~~
係公司種種下回家種死鬼左 , 本來打算係花展再去發叔買回來 , 點知發叔話唔再種呢隻種 ~~
色版有花樣 , 但無得買了 !!! 我好想買回牠 ...
pinky 發表於 2009-4-25 23:10

我去年在缤纷买的, 全名叫Aeschynanthus 'Sweet Heart', 当时是用水苔种植的, 我换土时候,发现里面有虫,好似蜞乸....
后来用三合一种植,虽然生长比较慢,但都算正常,后来还生分枝,但是夏天的时候,热死左.......
回復

Tony 發表於 2009-4-28 21:48:48 |顯示全部樓層
唔好意思, 我個人覺得呢隻花隻色就靚嘞, 但個樣都幾恐怖, 好似一個想食人既咀咁
cherrylwy 發表於 2009-4-26 02:28

佢隻靚好多囉~
我隻仲恐怖~
回復

cotychan 發表於 2009-4-28 21:51:47 |顯示全部樓層
佢隻靚好多囉~
我隻仲恐怖~
Tony 發表於 2009-4-28 21:48

嘩!真係好驚嚇!
回復

cherrylwy 發表於 2009-4-29 03:25:48 |顯示全部樓層
佢隻靚好多囉~
我隻仲恐怖~
Tony 發表於 2009-4-28 21:48

嘩﹗勁驚﹗
回復

carmen 發表於 2009-4-29 07:29:24 |顯示全部樓層
上星期我喺發叔度搵到last一盤,但係已經奄奄一息,希望可以種返茂盛d,如果得遲d可以開支散葉,分享下!
回復

celiaw 發表於 2009-4-29 17:12:24 |顯示全部樓層
個花好似異形呀!
回復

lovecat28 發表於 2009-6-23 19:02:08 |顯示全部樓層
個色好令不過花型都幾驚.....add14icon
回復

Tommytcc 發表於 2009-6-24 15:25:37 |顯示全部樓層
嘩!開大個口!
都幾驚.....
回復