請問知唔知個名, 唔該

作者: cf0 發表于 2009-4-25 21:03:39
1302 17
請問知唔知個名, 唔該  

DSC00772 (Large).JPG DSC00773 (Large).JPG
avery 發表於 2009-4-25 21:39:16 |顯示全部樓層
我真係强烈建議你用番水苔種囉 ....

講真你識唔識點用水苔種先 ?? 例如用水苔既要點 ~
回復

cf0 發表於 2009-4-25 21:47:53 |顯示全部樓層
點解要堅持用水苔呢 ??
水苔當然有佢的好處, 我一點也不反對

我咁樣種,種左 3 年, 舊年同今年都有花,
好似無乜事 WOR
回復

avery 發表於 2009-4-25 22:03:44 |顯示全部樓層
點解要堅持用水苔呢 ??
水苔當然有佢的好處, 我一點也不反對

我咁樣種,種左 3 年, 舊年同今年都有花,
好似無乜事 WOR
cf0 發表於 2009-4-25 21:47

你係乎仲未明我成日講既所謂 : 開到花, 無乜事唔等於種得好

呢棵花如果用水苔種 3 年, 應該唔只得 3 塊葉, 亦應該唔只一枝花 ...

只得 3 塊葉 意味住舊葉褪得好快生長不良 ~
回復

阿里 發表於 2009-4-25 22:17:38 |顯示全部樓層
你係乎仲未明我成日講既所謂 : 開到花, 無乜事唔等於種得好

呢棵花如果用水苔種 3 年, 應該唔只得 3 塊葉, 亦應該唔只一枝花 ...

只得 3 塊葉 意味住舊葉褪得好快生長不良 ~ ...
avery 發表於 2009-4-25 22:03

行兄,请先回答种名!
回復

cf0 發表於 2009-4-25 22:18:25 |顯示全部樓層
應該話係生得慢
不是退得快 因為我衰, 我懶, 無施過肥  
回復

avery 發表於 2009-4-25 22:21:23 |顯示全部樓層
里兄好 ~

我有自知之明, 蝴蝶我淨係識得種, 但蝴蝶分類從來唔係我重點, 种名留俾專家答 ~
回復

cf0 發表於 2009-4-25 22:26:43 |顯示全部樓層
甭客氣, 多謝指導就真,
種花呢家野, 你就算唔自已話唔係尊家,
都一定係高手中的高手來啦 (實話) !
回復

Exodus 發表於 2009-4-25 23:56:12 |顯示全部樓層
我見到上面有個好討厭既留言做架兩。

Phal. Yungho Gelb Canary
佢應該係多花梗, 所以種得唔太好係事實....生得慢全因Phal. micholitzii
回復

阿里 發表於 2009-4-26 00:22:00 |顯示全部樓層
我見到上面有個好討厭既留言做架兩。

Phal. Yungho Gelb Canary
佢應該係多花梗, 所以種得唔太好係事實....生得慢全因Phal. micholitzii
Exodus 發表於 2009-4-25 23:56

做人无论年龄长幼,都该有教养,何况此地是公众娱乐场所!
回復

cf0 發表於 2009-4-26 00:38:15 |顯示全部樓層

嘩!好深呀,
又話係 : Phal. Yungho Gelb Canary
跟住 : 生得慢全因Phal. micholitzii

係唔係因為有呢隻野(Phal. micholitzii)交出來咁解 ?
回復

avery 發表於 2009-4-26 00:47:11 |顯示全部樓層
Phal. Yungho Gelb Canary =

Gelblieber (amboinensis x micholitzii )
x
   Princess Kaiulani ( violacea x amboinensis)
回復

cf0 發表於 2009-4-26 00:50:50 |顯示全部樓層
thank q 晒 各位
回復

Exodus 發表於 2009-4-26 01:25:27 |顯示全部樓層
thank q 晒 各位
cf0 發表於 2009-4-26 00:50

呢棵花係睇Phal. micholitzii遺傳性最佳示範之一
有佢既多花梗, 洗斑, 生得慢, 甚至葉形都有濃烈既Phal. micholitzii味道
比起本身有隔代遺傳性的Phal. amboinensis強好多

我覺得呢度只係俾人當做自己既私人娛樂場所
做人應該要厚道, 唔係指指點點
回復

sammy 發表於 2009-4-26 01:36:12 |顯示全部樓層
原來micholitzii 係美白膏可以洗斑架, 哈
回復

阿里 發表於 2009-4-26 09:36:11 |顯示全部樓層
呢棵花係睇Phal. micholitzii遺傳性最佳示範之一
有佢既多花梗, 洗斑, 生得慢, 甚至葉形都有濃烈既Phal. micholitzii味道
比起本身有隔代遺傳性的Phal. amboinensis強好多

我覺得呢度只係俾人當做自己既私人娛樂場 ...
Exodus 發表於 2009-4-26 01:25

我辈非指指点点纸上谈兵扮嘢之辈,本来就是私人娱乐交流处,嫉妒的话没人勉强你涉及他人,需要厚道的是你本人,更确切的说你的今后人生比我要长的多,好自为之!兰以外的谈论到此为止!
回復

beebeebo 發表於 2009-4-26 19:15:44 |顯示全部樓層
16# 阿里

回復

cf0 發表於 2009-4-26 19:26:55 |顯示全部樓層
停啦, 唔該! thank you !
回復