外用藥方:適用於痛風和去瘀行氣活血

作者: GLI 發表于 2007-11-4 00:20:49
2895 11
因腳患久久未癒,今天拜訪友人(隱世氣功師),她用氣功推拿和以下的藥湯,替我療理。
她並讓我公開以下藥方:
藥方:適用於痛風和去瘀行血
田七, 附子, 紅花, 歸尾, 澤瀉, 紅參鬚, 甘草,金銀花,生地 - 各三錢
用1.5公升水,煲至1公升
制法:材料全放入綿布袋,用大火煲20分鐘,文火煲40分鐘。
用法:煲好藥包趁敷在患處,配合按摩或推拿。
當藥包涼後,再加熱。
每療程約30~60分鐘

以上湯藥祇可外敷,絕不可內服

藥包可用10個療程(10次)
hipo 發表於 2007-11-5 15:27:59 |顯示全部樓層
Thanks for the information.

May I know this applies to 肩週炎 (i.e. 五十肩) as well ??
回復

janice 發表於 2007-11-5 22:25:06 |顯示全部樓層
煲o既時候會唔會有好勁既藥味??
腰痛得唔得??
回復

水滸女子 發表於 2007-11-6 12:39:00 |顯示全部樓層
痛風D痛 好難頂  坐唔安 食唔落 行唔倒
藥方適合任何年紀嗎? 紅花 澤瀉 較涼 年紀大 驚唔受得
回復

GLI 發表於 2007-11-6 19:16:11 |顯示全部樓層
原帖由 水滸女子 於 2007-11-6 12:39 發表
痛風D痛 好難頂  坐唔安 食唔落 行唔倒
藥方適合任何年紀嗎? 紅花 澤瀉 較涼 年紀大 驚唔受得

=======================================================
千万不要饮用!
祗供外用,敷治。
=======================================================
回復

GLI 發表於 2007-11-6 19:24:57 |顯示全部樓層
原帖由 hipo 於 2007-11-5 15:27 發表
Thanks for the information.

May I know this applies to 肩週炎 (i.e. 五十肩) as well ??

======================================================================
刚才询问高人:
五十肩合用。
但他补充,五十肩的最有效治疗方法:自己多做伸展动作,可把毛巾放在背后,左右手互拉,用正常的手拉有痛症的另一边。但要量力而为。(若别人替你拉,力度难控制。)
回復

GLI 發表於 2007-11-6 19:27:47 |顯示全部樓層
原帖由 janice 於 2007-11-5 22:25 發表
煲o既時候會唔會有好勁既藥味??
腰痛得唔得??

=================================
行气活血药方,应有帮助。
煲的时候,药味极劲
回復

hipo 發表於 2007-11-7 08:19:59 |顯示全部樓層
謝謝 GLI 和你的高人朋友.
希望你的脚患也快點好過來吧!
回復

fenfen 發表於 2007-11-15 17:08:17 |顯示全部樓層
抄低俾嫲嫲先,唔该晒!!!
回復

fenfen 發表於 2007-11-15 17:16:50 |顯示全部樓層
我想问下:系未将果D药材先煲水,然后再用果D药材敷翻?

另外就系,药包可用十次,即系可以翻煲十次?

请回复~~谢谢!
回復

GLI 發表於 2007-11-17 23:53:13 |顯示全部樓層
原帖由 fenfen 於 2007-11-15 17:16 發表
我想问下:系未将果D药材先煲水,然后再用果D药材敷翻?

另外就系,药包可用十次,即系可以翻煲十次?

请回复~~谢谢!

================================================
1. 用藥材煲水,成藥液
2. 用熱的藥材包(吸了藥液)敷患處
3. 當藥液涼了, 便要翻熱。再讓藥包藥液,用熱藥包敷患處。
=================================================
我的理解:
翻熱:藥包放入藥液中加熱。
當藥液用完,便需翻煲。
翻煲:藥包放入1.5升的清水,再煲60分鐘。
==================================================
我現在是用微波爐翻熱。
回復

fenfen 發表於 2007-11-18 09:08:09 |顯示全部樓層
THX~~~收到!!!
回復