出售薰衣草種子

作者: 與花為樂 發表于 2007-11-3 17:23:29
3978 11
薰衣草介紹
中文名稱: 薰衣草
別名:「寧靜的香水植物」
英文 : Lavender
學名 : Lavandula angustifolia  
分類: 常綠草本矮小灌木植物
花語: 我的心意, 等待愛情
花色: 藍、深紫、紫、淡紫以及白色等
用途:切花、盆栽、花壇栽培,以及藥用、精油、香料、沐浴、衣物薰香防 蟲等。薰衣草全草均具芳香,但以花朵的精油含量最豐富,香味也最為濃郁,所以一般花草茶或提煉精油,都以花朵為材料。
功效: 舒緩緊張、抗憂鬱、幫助入眠、消除中暑、鬆弛肌肉、減輕疼痛及治療傷口(外用)、治療呼吸道感染毛病等方面。
發芽適溫:18℃~20℃
生長適溫:5℃~25℃
種子發芽 : 10-20天
管理: 喜冷全日照及涼爽的環境
作用:有驅蟲作用,可以驅走蛾類與昆蟲。乾品亦可製作香包放於衣櫃內,為芬芳的天然滅蟲劑。

7元70粒
lammanfung 發表於 2007-11-3 22:24:48 |顯示全部樓層
它們的發芽率有多少?我試過兩次都不能成功,以後就沒有試過了。
回復

與花為樂 發表於 2007-11-3 23:25:32 |顯示全部樓層
發芽率100%,因為薰衣草適合喜冷,涼爽的環境.現在秋冬天氣,正合時宜.其他季節就不敢肯定.
回復

ahhong 發表於 2007-11-3 23:31:48 |顯示全部樓層
How to 俾 $$ &拎薰衣草種子?
回復

與花為樂 發表於 2007-11-3 23:35:56 |顯示全部樓層
會以銀行轉帳收款,郵寄方式寄出
回復

神秘人 發表於 2007-11-4 03:55:59 |顯示全部樓層
冇日照係咪唔得??????????????????
回復

與花為樂 發表於 2007-11-4 10:32:51 |顯示全部樓層
完全冇日照當然唔得,放近窗邊就可以吸收到足夠的紫外光
回復

yannes 發表於 2007-12-14 17:43:13 |顯示全部樓層
仲有冇呀??我想今個星期日要!!!如有請pm我~thx~
回復

阿晴 發表於 2007-12-23 05:13:48 |顯示全部樓層

回復 2# 的帖子

可以浸種一晚,之後準備一個密實袋,入面放一塊濕透ge紙巾,將d種子撒佈在紙巾上,吹脹個袋,以密封狀態放係雪櫃下層一星期,再攞出黎,放在陰涼處就會陸續發芽。我試過,發芽率都有70%以上ga~發芽之後就移到盆中~

回復

與花為樂 發表於 2007-12-24 00:50:18 |顯示全部樓層
多謝各位支持,薰衣草種子經已售罄 ,日後定必推出更多優質種子
回復

PACO 發表於 2007-12-27 20:16:32 |顯示全部樓層
點解仲未有嘅?
回復

carlo 發表於 2008-1-9 23:28:59 |顯示全部樓層
   遲左 tim !  如果有 email 我得唔得呀 ?
回復