香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹(甜食)西式 甘筍麵包

甘筍麵包

作者: carlo 發表于 2009-4-21 10:06:52
1500 7

榨果汁.jpg 榨果汁 細佬.jpg 榨果汁 細佬 有大人幫手既.jpg 甘筍麵包 發酵完成.jpg 甘筍麵包.jpg
今次係用榨左汁既甘筍做包包

食譜改自 : 現代麵包制佢百科 - 杏仁布丁麵包

材    料 :

高 筋 麥 粉  200 G

自  發  粉     200 G

糖                   80 G

蛋                     2 隻

鹽                     7 G

酵 母               12 G

3.6 牛奶         160 G

甘  筍  蓉         適 量  

椰子油              60 G

過程 : 紅色部分材料 + 牛奶 攪拌成麵團 , 就可以加入椰子油再攪拌 - 麵團理想溫度 27 'C - 發酵 60 分鐘

發酵 60 分鐘後 , 進行分割 - 冷藏 - 5 'C  : 50 分鐘

50 分鐘後  , 進行整型 -  20分鐘內要完成

最後發酵 35-45 分鐘 - 可以入爐啦 !

上火 180 "C , 下火 160 'C  約 30 分鐘

評分

查看全部評分

jellyfishy 發表於 2009-4-21 10:21:09 |顯示全部樓層
你個囝囝好上鏡喎~
好健康的包包~~
請問食譜.... ?
回復

carlo 發表於 2009-4-21 10:45:24 |顯示全部樓層
你個囝囝好上鏡喎~
好健康的包包~~
請問食譜.... ?
jellyfishy 發表於 2009-4-21 10:21

佢 ?  邊係呢 !?  

係啊 ! 去左邊呀 ?  SORRY !  立即打 !
回復

jellyfishy 發表於 2009-4-21 10:54:22 |顯示全部樓層
酵 母  係咪即係dry yeast?
個爐無得調較上下火,點算?
發酵 60 分鐘後 , 進行分割, 其實分剖即係乜野意思.
不好意思,水母未試過做bread,所以有咁多問題.
回復

carlo 發表於 2009-4-21 11:27:46 |顯示全部樓層
酵 母  係咪即係dry yeast?
個爐無得調較上下火,點算?
發酵 60 分鐘後 , 進行分割, 其實分剖即係乜野意思.
不好意思,水母未試過做bread,所以有咁多問題. ...
jellyfishy 發表於 2009-4-21 10:54

酵母有分整咸包同甜包酵母 ,  我次用左乾酵母 , 呢隻酵母要用水開左 , 睇吓佢有無死先好用 , 因為她多時熱佢都好易死架 !  浸左落水 , 有泡泡即係用得 !

咁用 180 'C 就可以 , 不過妳都要自己睇緊黎焗 , 我 2 個焗爐都唔同溫度 , 要小心D !

分割滾圓 鬆馳. 成型 醒發 烘烤. 以上方法均能令麵團增強保水及保氣能力,令麵包產品體積大、口感香綿、富彈性、保鮮度增強 ------ > 輕輕用刀子均勻的分割麵糰咁解

隨便問啦 ! 我都係想大家分享 , 一齊整咋 MA !
回復

八王爺 發表於 2009-4-21 14:17:58 |顯示全部樓層
啲相靚成咁 ... 出書都得。
回復

fianfumy 發表於 2009-4-21 14:20:23 |顯示全部樓層
椰子油我在公司有幾支 , 都未用過  , 原來純椰子油是健康食油喎 , 我都是最近先知 !
回復

carlo 發表於 2009-4-21 15:32:55 |顯示全部樓層
啲相靚成咁 ... 出書都得。
八王爺 發表於 2009-4-21 14:17

唔係掛 , 唔好笑我啦 !  我有排都無水母咁叻啦 !   多謝您 !
回復