成龍:我要買電視機,我一定會買日本的,中國的會爆炸!

作者: alansing 發表于 2009-4-20 22:43:48
2616 25
http://www.youtube.com/watch?v=8 ... ure=player_embedded

呢條成蟲, 講野真係無分輕重咁~
難怪會比港台人民插到飛起~
nwss54510 發表於 2009-4-21 00:05:50 |顯示全部樓層
佢講對一樣野, 買TV一定唔買大陸牌子啦
回復

hellokitty_971 發表於 2009-4-21 00:09:52 |顯示全部樓層
我都唔會
回復

Tony 發表於 2009-4-21 00:11:48 |顯示全部樓層
佢講對一樣野, 買TV一定唔買大陸牌子啦
nwss54510 發表於 2009-4-21 00:05

X2~佢真係冇講錯喎
回復

亞實 發表於 2009-4-21 00:16:46 |顯示全部樓層
係都唔洗在公眾場合咁樣講,
自己都是中國人,
如果佢咁叻, 咪去做日本人LAW !!!
又話國家亂, 佢自己的私生活仲亂LA.......
回復

dada 發表於 2009-4-21 00:54:38 |顯示全部樓層
5# sifenamok

我都覺得係呀, 佢成日扮好人, 扮正義, 睇到都憎
回復

高雅 發表於 2009-4-21 02:54:10 |顯示全部樓層
以前好中意睇佢D戲,自龍種事件後,我對呢個人好反感,
回復

carmen 發表於 2009-4-21 10:07:00 |顯示全部樓層
不嬲都唔鍾意睇佢d戲, 10部戲的劇情都一樣, 由頭打到尾... 悶!
回復

jellyfishy 發表於 2009-4-21 10:20:04 |顯示全部樓層
不嬲都唔鍾意睇佢d戲, 10部戲的劇情都一樣, 由頭打到尾... 悶!
carmen 發表於 2009-4-21 10:07

佢個d最多叫小丑戲耍雜技~
回復

heiheimama 發表於 2009-4-21 12:14:52 |顯示全部樓層
叫佢收檔啦.~
回復

比得大帝 發表於 2009-4-21 14:13:26 |顯示全部樓層
原則上我同意成龍的說法
-中國人須要管
-我唔買大陸機

不過佢咁大個人, 要睇吓乜嘢場合用乜嘢身份講啲乜嘢
回復

heiheimama 發表於 2009-4-21 15:21:23 |顯示全部樓層
我要為大陸機平反.我家裡有架14”康佳電視仔,$1000,睇左10年,一次都冇爆過!~
回復

藍天使 發表於 2009-4-21 15:34:20 |顯示全部樓層
原則上我同意成龍的說法
-中國人須要管
-我唔買大陸機

不過佢咁大個人, 要睇吓乜嘢場合用乜嘢身份講啲乜嘢
Peter 發表於 2009-4-21 14:13

同意
回復

比得大帝 發表於 2009-4-21 15:40:23 |顯示全部樓層
我要為大陸機平反.我家裡有架14”康佳電視仔,$1000,睇左10年,一次都冇爆過!~
heiheimama 發表於 2009-4-21 15:21

當然唔係部部大陸機都爆, 而且爆機的機會亦唔大, 話萬份之一都可能講多咗, 不過始終對大陸QC冇咁大信心
回復

eliho 發表於 2009-4-21 15:43:45 |顯示全部樓層
heiheimama 發表於 2009-4-21 15:21

我大陸鄉下都有一部14"康佳小畫仙,都買左有10幾年了,都未壞過!!!
回復

alansing 發表於 2009-4-21 16:11:31 |顯示全部樓層
我大陸鄉下都有一部14"康佳小畫仙,都買左有10幾年了,都未壞過!!!
eliho 發表於 2009-4-21 15:43

我屋企都係用康佳, 唔錯~
依家好多野都係 made in china 啦~
歐美好多產品都係大陸做~
唔埋係咩國家既產品, QC 做得好就唔會有爆炸問題~

之前  Apple 既 notebook 電池著火爆炸啦, 咪又係大把人用緊~

之不過成蟲佢自己生為中國人都話返自己同胞, 真係比人插得正確,
佢生在福中不知福呀~
身有個錢就身"痕", 亂咁講野
回復

比得大帝 發表於 2009-4-21 18:22:43 |顯示全部樓層

平心而論, 成龍大哥兩個言論
-中國人須要管
-我唔買大陸機
係啱嘅, 只不過係佢身份錯咗啫

當你唔使由經濟角度去考慮, 相信你都選擇日本電視機而唔買大陸機, 各位有BB嘅, 你會唔會買罐中國製造的奶粉喟佢食吖?

中國人要管, 我好認同, 我相信成龍都係有感而發, 不過好多報紙都曲改咗成龍哩句, 話成龍話唔冇民主才是, 其實成龍意思應該係: 中國人唔管就亂嚟, 睇少眼都死得人, 如三鹿.....

以香港為例, 剛好相反地, 好多人將民主意識為"冇王管"
有次坐巴士, 有班人大大聲講嘢, 我叫佢地細聲d, 佢地鬧番我轉頭: 甚麼香港冇民主架? 講嘢冇自由架?  
其實巴士有守則唔可以在巴士上大聲嘈, 就係因為巴士公司冇派人去管, D人就大大聲嘈, 假如一嘈就會被踢落車, 你估重有冇人嘈吖嗱, 哩D就係成龍果句: 中國人要(俾人)管囉, 一冇人管就亂嚟.

我都去過好多地方, 坐過好多國家的public transport, 好似真係香港同大陸先見到咁嘈的巴士同火車, (台灣都冇香港咁嘈), 人地都冇放個人在車上去管唔俾乘客大聲講嘢啦, 不過人地真係自律, 唔使俾人管嘛, 成龍話中國人要(俾人)管, 某程度上嚟講真係啱個噃.
回復

cross 發表於 2009-4-21 19:04:21 |顯示全部樓層
我屋企都係用康佳, 唔錯~
依家好多野都係 made in china 啦~
歐美好多產品都係大陸做~
唔埋係咩國家既產品, QC 做得好就唔會有爆炸問題~

之前  Apple 既 notebook 電池著火爆炸啦, 咪又係大把人用緊~

之不過成蟲 ...
alansing 發表於 2009-4-21 16:11

大陸問題事件的確較多
不是嗎?
peter說得對.有時是埸合問題
回復

wendy_choy_hk 發表於 2009-4-21 20:44:25 |顯示全部樓層
其實而家有乜野唔係made in china
回復

wendy_choy_hk 發表於 2009-4-21 21:29:32 |顯示全部樓層
香港和台灣自由太多了,很亂 >>甘佢係咪自由太多了,係咪佢太太唔多管佢?
回復

12下一頁