北海道 3.6 牛奶布甸 - 附食譜

作者: carlo 發表于 2009-4-20 01:51:30
14365 11

北海道 3.6 牛奶   800 G

砂        糖            150 G ( 我用 60 G  我地食開淡 , 請自行試味 )

魚膠粉                  25 G

whipping cream   150 G

雲尼那 - 少許

做法 :

1.    在鍋裡倒入牛奶用小火加熱.

2.    魚膠粉 + 砂糖 拌勻 , 加入已熄火既牛奶攪拌至全部溶化

3.    加入 CREAM , 雲尼那 拌勻

4.    過濾

5.    注入杯內, 放進雪櫃冷卻凝固

評分

查看全部評分

fianfumy 發表於 2009-4-20 09:26:01 |顯示全部樓層
做CAROL 的仔仔女女真幸福呀 !
回復

carlo 發表於 2009-4-20 09:39:28 |顯示全部樓層
做CAROL 的仔仔女女真幸福呀 !
fianfumy 發表於 2009-4-20 09:26

邊係呀 !   我無聊都極就真啦 !  我又無人陪我去街 !
回復

alansing 發表於 2009-4-20 14:48:00 |顯示全部樓層
邊係呀 !   我無聊都極就真啦 !  我又無人陪我去街 !
carlo 發表於 2009-4-20 09:39

你可以同狗狗出街架^^

想問問...做出來係咪同 Sogo 食到個隻口感一樣?
thx
回復

八王爺 發表於 2009-4-20 15:20:15 |顯示全部樓層
無聊就整嘢食?
小心小心。
回復

卓男媽 發表於 2009-4-20 15:51:19 |顯示全部樓層
whipping cream 係咪係 supermarket 果 d 枝裝忌廉 ?
回復

carlo 發表於 2009-4-20 15:59:51 |顯示全部樓層
無聊就整嘢食?
小心小心。
八王爺 發表於 2009-4-20 15:20

已經肥到無得再肥啦 !  HEHE ~
回復

carlo 發表於 2009-4-20 16:00:24 |顯示全部樓層
whipping cream 係咪係 supermarket 果 d 枝裝忌廉 ?
卓男媽 發表於 2009-4-20 15:51

係盒裝架 !
回復

candypig 發表於 2009-6-15 01:30:04 |顯示全部樓層
朋友告訴我這裡有牛奶布甸的食譜
我試過十分成功...謝謝你!!!
回復

carlo 發表於 2009-6-15 12:46:51 |顯示全部樓層
朋友告訴我這裡有牛奶布甸的食譜
我試過十分成功...謝謝你!!!
candypig 發表於 2009-6-15 01:30

唔好客佢氣 , 呢度個個都鍾意分享架 !  多 d 黎傾計呀 !
回復

阿忻 發表於 2009-6-21 23:20:35 |顯示全部樓層
carlo!! hello ~.~

我早排都整左~ 不過我就無落vanilla~ 我覺得好香milk milk味~
我仲整左個無糖既俾我隻狗狗食XD
回復

carlo 發表於 2009-6-23 00:43:35 |顯示全部樓層
carlo!! hello ~.~

我早排都整左~ 不過我就無落vanilla~ 我覺得好香milk milk味~
我仲整左個無糖既俾我隻狗狗食XD
阿忻 發表於 2009-6-21 23:20

狗狗都咁幸福 ~ 我都買左雲呢拿條 , 不過遲遲都未開工 ~
回復