天然糧????

作者: bonbonpig 發表于 2009-4-19 00:15:10
11594 42
kerorozIL 發表於 2010-7-13 22:54:19 |顯示全部樓層
其實食用營養均衡的濕糧為主糧+每天刷牙就最理想。
JenniferC 發表於 2010-7-12 18:04

我唔明白點解會有個咁既結論
回復

JenniferC 發表於 2010-7-14 13:25:43 |顯示全部樓層

貓貓本身飲水少,單靠佢地自己去飲水,未必足夠,水量攝取不足並不一定是腎病的主因,但每日攝取足夠的水份可以減低貓貓患上腎病的風險,而且攝取足夠的水份對佢地身體都好,我地可以係佢地的食物中著手,食用濕糧攝取的水份比只食用乾糧多得多了,一般乾糧中有約10%水份,而一般濕糧中有約75%-80%水份,當然,亦可以再想其他的方法去令貓貓飲水,強硬的方法是每日分段用冇針針筒餵水。(我家晴晴好似覺得咁飲水好玩,一次飲到10ml水。)
「成年貓每日每一千克體重需要60毫升水份 (60ml/kg),幼貓則每日每一千克體重需要60-80毫升水份 (60-80ml/kg),而在夏天需要的水份攝取量就更大致每一千克體重需要100毫升水份 (100ml/kg)」
Cat Food and Nutrition - Cat Water Requirement

碳水化合物中澱粉質及糖,係貓貓致肥的原因之一,更有研究指出 澱粉質及纖維都會刺激尿結石的形成,並不是說貓貓完全不需要碳水化合物(澱粉質、糖及纖維質),不過需要的只是少量,而肉類中都有少量的碳水化合物,乾糧中的碳水化合物大部份都是從穀類蔬果中來的,而因為肉類唔脆口o既關係,有些乾糧中會加入更多的碳水化合物令餅身脆口,好多貓貓唔鍾意食無穀物乾糧的原因之一就係唔夠脆身,我家兩位小朋友乾糧食o既Wellness Core,我食過餅身較鬆唔太脆口,而RC、Hill’s及碳水化合物較多的Now、Nature's Logic都是較香脆的。相對乾糧,濕糧中的碳水化合物較低,動物性蛋白質亦都較高。

Why Cats Need Canned Food
The Truth About Dry Cat Food

刷牙 –
其實不論食乾糧還是濕糧,都會某程度上黐牙,有d貓貓會在進食後咬毛巾之類的東西潔牙及練牙力,有d貓唔一定會咁做,以貓狗用的牙膏/牙GEL刷牙,可以弄走黐牙的碎屑、減低細菌在牙齒積聚,若果見貓貓牙肉紅腫、有牙斑、牙石等等,就更需要刷牙了。
與貓咪爛牙說再見
米糠刷牙牙
回復

carlo 發表於 2010-7-21 20:33:31 |顯示全部樓層
現在有不少貓友狗友都是餵Barf的,肉類並不是在一般街市購買,聽講係在City Super之類or某d有信譽的肉類公 ...
JenniferC 發表於 2010-7-12 18:04

好同意妳所講 !  其實比貓貓狗狗食生肉 , 我都拖左好耐先決定架 !  初初真係比較難接受 , 但係當了解當中原因 , 就無問題啦 !  我覺得而家比餵乾糧更方便 , 起碼我見到既雞就係雞 , 牛就係牛 , 唔係一粒粒唔知有幾多化學野既 "乾糧" !

有興趣既可以睇睇 , 一齊傾吓 ! http://hk.myblog.yahoo.com/carlong2002/index?l=f&id=165
回復