update 下秋海棠 babies 2nd page

作者: newbie 發表于 2009-4-18 11:40:33
4947 28

扦插成功的"小小" 四季秋海棠.入住了新屋
1st time 扦插成功的植物 "小小" 秋海棠科的四季秋海棠,入住了新屋@ APR 18 2009
IMG_0005 (Small).JPG
yuwaiman 發表於 2009-4-18 11:53:32 |顯示全部樓層
呢款我都有種, 好粗生, 花又多, 唔好俾佢淋雨就ok了, 不過我放天台無可避免
回復

newbie 發表於 2009-4-18 13:21:37 |顯示全部樓層
呢款我都有種, 好粗生, 花又多, 唔好俾佢淋雨就ok了, 不過我放天台無可避免
yuwaiman 發表於 2009-4-18 11:53

敏敏, 你種什麼都咁靚啦 我就要好努力先插到一棵有花 不過我會繼續插呀插, 播呀播, 種呀種 hehe
回復

sam 發表於 2009-4-18 14:37:50 |顯示全部樓層
就算俾佢淋雨都ok!
回復

yuwaiman 發表於 2009-4-18 15:23:31 |顯示全部樓層
就算俾佢淋雨都ok!
sam 發表於 2009-4-18 14:37

可能舊年太大雨, 粉紅的和紅的都s了, 而家獨剩白的, 所以唔俾佢淋咁多雨囉
回復

newbie 發表於 2009-4-18 21:11:17 |顯示全部樓層

got it thanks man man and sam. this one is called 四季秋海棠, am i correct?

by the way, 四季秋海棠 and 四季海棠 有無分別架?

" 海棠是薔薇科的多年生落葉灌木, 我們吃的萍果跟它是近親.
  秋海棠是草本植物" -- got this info from ht333147 other post, thanks.
回復

八王爺 發表於 2009-4-18 21:38:44 |顯示全部樓層
淋雨但不要被泥濺濕葉底,因為泥有菌,入了葉氣孔,好易爛葉,漸漸死。
回復

newbie 發表於 2009-4-18 22:05:09 |顯示全部樓層
淋雨但不要被泥濺濕葉底,因為泥有菌,入了葉氣孔,好易爛葉,漸漸死。
八王爺 發表於 2009-4-18 21:38

thx 八王爺.我收左d種子但好細,請問種唔種好?是否插枝快好多?
回復

ylee 發表於 2009-4-18 22:59:30 |顯示全部樓層
請問係咪就kam 插枝落泥就得, 我個d種唔到
回復

newbie 發表於 2009-4-18 23:59:16 |顯示全部樓層
請問係咪就kam 插枝落泥就得, 我個d種唔到
ylee 發表於 2009-4-18 22:59

我是的,但都好多枝先得一枝成功.起初好多葉會落哂.
請高手/前輩比d意見.
回復

八王爺 發表於 2009-4-19 09:25:32 |顯示全部樓層
種子好似壟咁細,播咗都唔知生出黎係咪秋海棠。
可以搵個細盆試一下。
插枝唔係快,係多,係容易和快開花。
回復

newbie 發表於 2009-4-20 03:30:35 |顯示全部樓層
種子好似壟咁細,播咗都唔知生出黎係咪秋海棠。
可以搵個細盆試一下。
插枝唔係快,係多,係容易和快開花。
八王爺 發表於 2009-4-19 09:25

thanks and understand. 請問點樣插枝先會生到根機會大d? 我都插左成十幾枝先有兩枝成功.
回復

八王爺 發表於 2009-4-20 09:24:33 |顯示全部樓層
汗 ... 一枝最少有3節,植料用蔬鬆培養土,加些日本珠石更好。
剪下來的枝條切口乾了,插入濕透的植材中,然後用透明膠袋埋連盆封好,放在避風半蔭地方。
約7天生長,可以漸漸打開膠袋。
回復

newbie 發表於 2009-4-20 18:23:12 |顯示全部樓層
汗 ... 一枝最少有3節,植料用蔬鬆培養土,加些日本珠石更好。
剪下來的枝條切口乾了,插入濕透的植材中,然後用透明膠袋埋連盆封好,放在避風半蔭地方。
約7天生長,可以漸漸打開膠袋。 ...
八王爺 發表於 2009-4-20 09:24

明白 thanks. 大約十日前我隨手散了些種子在泥中, 而家有小苗, 不過真係好細
IMG_0062 (Small).JPG
回復

ht333147 發表於 2009-4-20 18:56:05 |顯示全部樓層
14# newbie
非常期待幼兒面世
回復

newbie 發表於 2009-4-20 19:11:41 |顯示全部樓層
14# newbie
非常期待幼兒面世
ht333147 發表於 2009-4-20 18:56

一天一天等下去 ....
http://www.youtube.com/watch?v=CGV18Cnd9u8&feature=related
回復

ht333147 發表於 2009-4-20 22:26:46 |顯示全部樓層
這些小苗就是照片的種子出來的?
回復

newbie 發表於 2009-4-20 23:20:36 |顯示全部樓層
這些小苗就是照片的種子出來的?
ht333147 發表於 2009-4-20 22:26

the seeds 剛落泥十日.... 有些好細的小苗... but NOT the 1st photo one
回復

ht333147 發表於 2009-4-20 23:24:19 |顯示全部樓層
那是什麼品種?
回復

newbie 發表於 2009-4-22 13:27:37 |顯示全部樓層
那是什麼品種?
ht333147 發表於 2009-4-20 23:24

those seeds are from the flower in 1st photo.. but common one
回復

12下一頁