花架仔的植物14/9/12之四年開第一朵毬蘭><

作者: may.sun 發表于 2009-4-16 23:56:34
57385 885
cobie 發表於 2009-4-19 01:03:55 |顯示全部樓層
知道,我miss左兩個聚會嘞,唔想再有下次.
回復

cobie 發表於 2009-4-19 01:04:31 |顯示全部樓層
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-4-19 01:23:10 |顯示全部樓層
cobie 發表於 2009-4-19 01:04

聚會幾時都可以啦,最緊要你身體好番嘛......快d增肥啦,+油呀~~~~~~~~~
回復

Monse 發表於 2009-4-19 01:23:28 |顯示全部樓層
MaySun
最近比較忙少左上黎,原來你開左張喇,恭喜晒啊!
回復

yuen-w 發表於 2009-4-19 02:55:05 |顯示全部樓層
我睇咗你的貼, 恭喜開張大吉, 但見個個都送花, 而我就兩手空空, 不好意思.
回復

sandylam 發表於 2009-4-19 12:15:26 |顯示全部樓層
美神度都有紅蜘蛛?
我盆種左一年既蘋果樹差點被整死.
紅蜘蛛真係好容易傳染到周圍既植物,唔理三七廿一,以後都保持每日噴水洗葉..
回復

花草之家 發表於 2009-4-19 12:22:25 |顯示全部樓層
http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(28).gif咁多位,又祝賀又送花,送上今日自家制桂花椰汁糕,隨便食吖~~ ...
may.sun 發表於 2009-4-18 17:04

好味道,多謝may.sun
回復

may.sun 發表於 2009-4-19 22:40:17 |顯示全部樓層

分了二批發的hot lemon...小bo bo 你要幾多呀..
回復

may.sun 發表於 2009-4-19 22:48:59 |顯示全部樓層
MaySun
最近比較忙少左上黎,原來你開左張喇,恭喜晒啊!
Monse 發表於 2009-4-19 01:23

咁忙都到,認真5話得呢
cobie 發表於 2009-4-19 01:03

cobie 肥d係會壯d嫁..但我今日去5到玩呀,感冒呢
ps:我煮野食冇公主咁叻bor~~
May.Sun, Farfeifar, 苦耳草d葉軟哂唔緊要, 比水,放係陰d的地方同比時間佢,佢生命力強,回好快復原的。

雲雲,今日己放棄佢地喇
[quote]
我百毒不侵嫁........我又食啊~~~~http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(15).gif
littlecuitegirl 發表於 2009-4-18 20:16

quote]我又食~ 好味~add6icon
mandywowo 發表於 2009-4-18 20:30 [/quote]
唔得,會肥架公主!我係師奶,唔怕肥!等我黎啦!
vincentma 發表於 2009-4-18 21:21

多謝各位,食多d,有大[把/color]
回復

亞實 發表於 2009-4-19 22:54:25 |顯示全部樓層
http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(28).gif咁多位,又祝賀又送花,送上今日自家制桂花椰汁糕,隨便食吖~~ ...
may.sun 發表於 2009-4-18 17:04

may.sun 咁快整左,
好靚WOO, 一定好好味,
快D教我整
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-20 10:04:07 |顯示全部樓層
其實園藝館d好朋友好好,送好多小禮物比我~~thx 咁多位(自己鋪,講心事)雲雲送的苦耳草,本來好地地,現在d葉軟哂

nuage送海豚花,恨左好耐: ...
may.sun 發表於 2009-4-17 22:29

美新早晨呀 ~~ 今日好番D未 ?
你盤虎耳唔好丟, 拎黎我度入 ER 喇 ~~ 我舊年有一盤熱到 C 左 , 我放埋左一邊唔記得左 , 今年2月時執天台又發現佢出左新芽 , 家下生滿左一隻5寸盤喇 ~~
我今晚影相你睇 ~~ ^^
回復

may.sun 發表於 2009-4-20 10:06:40 |顯示全部樓層

好易的
層層疊---桂花椰汁糕 (食譜by 美味DIY 小三)
(修改自吳志恆師傅---桂香雪白千層)
椰汁糕材料 :
熱水 400 ml
魚膠粉 30 g(我買一小樽的約5xg分一半便可,即2xg)
糖 110 g
淡忌廉 70 ml
椰汁 200 ml

桂花糕材料 :
熱水 250 ml
凍水 200 ml
魚膠粉 30 g(我買一小樽的約5xg分一半便可,即2xg)
糖 100 g
桂花糖 1湯匙(我用1湯匙桂花焗出味)
椰汁糕做法 :
1) 將魚膠粉加糖混合,加入熱水拌勻至完全溶解。(可坐熱水加快溶解)
2) 加入淡忌廉及椰汁拌勻,不要打至起泡。
3) 倒入糕盆中放涼後,放入雪櫃內雪約30 分鐘。

桂花糕做法 :
1) 將魚膠粉加糖混合,加入熱水拌勻至完全溶解。(可坐熱水加快溶解)
2) 將桂花糖加入拌勻後,再加入凍水拌勻。
3) 慢慢倒入以凝固之椰汁糕上,放入雪櫃內凝固。
我只整2層咋..甜度自己try 味
4)可重複以上步驟做出有多層效果
回復

may.sun 發表於 2009-4-20 10:12:49 |顯示全部樓層
美新早晨呀 ~~ 今日好番D未 ?
你盤虎耳唔好丟, 拎黎我度入 ER 喇 ~~ 我舊年有一盤熱到 C 左 , 我放埋左一邊唔記得左 , 今年2月時執天台又發現佢出左新芽 , 家下生滿左一隻5寸盤喇 ~~
我今晚影相你睇 ~~ ^^ ...
JicJicmom 發表於 2009-4-20 10:04

morning 積媽,我太不幸la昨日不能來 (美食成檯)重有dd骨痛呢...thx 你們關心

你盤虎耳唔好丟, 拎黎我度入 ER 喇 ~~太遲la,我頭先即刻去垃圾房cc,巳收走哂lu
回復

Peggy 發表於 2009-4-20 10:14:30 |顯示全部樓層
Hey, congrat ar!!!!! Add oil lah !!!!!!
回復

亞實 發表於 2009-4-20 10:16:10 |顯示全部樓層
morning 積媽,我太不幸la昨日不能來 (美食成檯)重有dd骨痛呢...thx 你們關心

你盤虎耳唔好丟, 拎黎我度入 ER 喇 ~~太遲la,我頭先即刻去垃圾房cc,巳收走哂lu ...
may.sun 發表於 2009-4-20 10:12

小心身體, 好好保重
回復

may.sun 發表於 2009-4-20 10:18:52 |顯示全部樓層
小心身體, 好好保重
sifenamok 發表於 2009-4-20 10:16

你件jacket要等o下
回復

亞實 發表於 2009-4-20 10:31:35 |顯示全部樓層
你件jacket要等o下
may.sun 發表於 2009-4-20 10:18

想問下向公主度定係向你度?
我可以約公主都好方便,
thanks
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-20 10:33:18 |顯示全部樓層
唉 ~~~虎耳呀虎耳 , 積媽來遲了. .......
回復

cobie 發表於 2009-4-20 10:40:41 |顯示全部樓層
早晨靚maysun,積媽,亞實.maysun今日病好了沒有?------teddy bear老大,老二有花lum喇.好開心呀.
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-4-20 11:22:18 |顯示全部樓層
早晨靚maysun,積媽,亞實.maysun今日病好了沒有?------teddy bear老大,老二有花lum喇.好開心呀.
cobie 發表於 2009-4-20 10:40

咁多位美女早晨啊~~~~
may.sun 你好番d未呀?仲有冇發燒呢?記得準時食藥啊~~~
cobie你好叻呀,我個teddy bear 落兩次種都冇發過芽呢=.=
回復