返回列表 發新帖

200-300隻蚊滋仔

作者: alancherry 發表于 2009-4-16 00:00:33
12225 33
kco 發表於 2009-10-18 08:38:38 |顯示全部樓層
我之前都買左包有機肥,大約一個星期後,在室內都出現好多蚊仔,一時驚得滯就噴殺蟲劑,最後d花全部bye bye...
回復

哈里波波 發表於 2009-10-21 18:18:25 |顯示全部樓層
我買左盤金魚花唔夠兩日已發現有蚊滋仔... 經狂打後都差唔多死哂, 再買左支殺虫劑噴.. 希望可解決.. 但唔知點解到d 葉變黃同枯... .. 冇哂計..
回復

happyssunny 發表於 2009-12-28 22:27:58 |顯示全部樓層
我會換泥...之後就無事了...
原來是大機肥引起的...唔...唔落咁可以落乜呢... @@
回復

y24790725 發表於 2010-1-28 19:10:13 |顯示全部樓層
有無試吓用蒜頭辣椒切粒用魚袋包好浸水一晚,用來淋,我有時都淋,都ok
回復

緲緲 發表於 2010-1-29 10:58:03 |顯示全部樓層
我會換泥...之後就無事了...
原來是大機肥引起的...唔...唔落咁可以落乜呢... @@ ...
happyssunny 發表於 2009-12-28 22:27

據知「惹蚊」嘅主要物質原來係二氧化碳,有機肥含大量微生物,一落咗泥就會令啲微生物活性暴增,「食飽」後產生大量二氧化碳。我諗比較經濟嘅趕蚊方法係響啲植物傍邊點蚊香。
回復

小喇叭 發表於 2010-2-1 23:24:37 |顯示全部樓層
我都係呀, 天氣好咗但d蚊仔勁勁多, 今日同佢地泡泡浴, 好咗好多啦, 希望唔使再來啦, 唔係有收成都唔知食唔食好喇
回復

kslee 發表於 2010-2-2 13:16:37 |顯示全部樓層
剛剛在星期日試左用蚊香(點左去就街,晚上回家就開窗通風),so far好有效。
回復

金剛 發表於 2010-2-3 17:56:28 |顯示全部樓層

蚊香對人體有害,你可以種一些防蚊的植物
例如:清香木
我很喜愛的植物之一.葉片綠油油,有我喜歡的氣味!
回復

緲緲 發表於 2010-2-4 18:07:33 |顯示全部樓層
回復 28# 金剛
世上毒物何其多!就講你日日用來上網嗰套電腦設備、經常接觸到嘅塑料產品,都不知釋放出幾多有害物質啦!
偶爾點吓蚊香&保持空氣流通嘅話,都應該唔駛死人嘅!
回復

孖吉 發表於 2010-2-4 19:25:27 |顯示全部樓層
蚊滋係好難根治(除非用藥),只可以控制。

蚊滋愛潮濕,並在植物根部繁殖,一般可以用以下幾個方法:
(1) 放一些蘋果醋在植物下面(可用碟子或開口瓶子 ),吸引蚊滋飛近,浸死在裏面 (對果蠅較吸引,蚊滋也有一定效果)
(2) 挖走花盆上一吋的植料, 改以幼沙覆蓋,令蚊滋無法接近潮濕的泥土,和產卵
(3) 如果泥土受感染情況嚴重,應該更換新植土。
回復

sammy 發表於 2010-2-4 19:39:48 |顯示全部樓層
蚊滋特別喜愛水苔, 蕃茄
回復

金剛 發表於 2010-2-5 18:21:36 |顯示全部樓層

回復 29# 緲緲
肉眼可看到是有形相,看不見就稱無形相,有些東西殺人於無形,每個人接受到的程度都不一,正如你說世上毒品可其多,加加埋埋都幾可怕!
蚊香的有害物質有可能誘發哮喘呼吸系統等疾病,這點大家要注意.
其實有些植物的氣味對人體也有害,例如:
月季花所散發的濃郁原香味,會使過敏體質者感到胸悶不適、喘不過氣來。
蘭花:散發的香氣如聞得過久,會使人過度興奮引起失眠。
夾竹桃:它所散發出的有毒氣體,能使人心郁氣喘,易引發氣管炎和肺炎。經常聞其味,可使人智力下降。
紫荊花:人如果長時間接觸花粉,會誘發哮喘病。
夜來香:它有晚上能散發強烈刺激嗅覺的微粒,高血壓和心臟病患者不宜久聞,否則會加重病情。
百合花:長時間聞其香味,會使人的中樞神經過度興奮,引起失眠。
洋綉球花:人如果長時間接触它散發出的微粒,會出現皮膚過敏或發生皮膚瘙癢
松柏:松柏類花木散發出的氣味對人體的腸胃有刺激作用,久聞不僅會影響人的食欲,而且會使孕婦心煩意亂、惡心欲吐。
來源:碧海銀沙綜合。
回復

夜魔 發表於 2010-3-3 21:22:13 |顯示全部樓層
泥唔好太乾

幾滴火酒嚮泥面對付, 殺殺殺
盆邊貼蚊紙...
回復

Harold 發表於 2010-5-28 23:29:58 |顯示全部樓層
蒜頭水都冇用啊..我盆印度鬼淑有好多.
回復