我的酢醬草

作者: loklok 發表于 2007-10-31 23:48:12
50657 513
loklok 發表於 2007-12-27 17:54:49 |顯示全部樓層

Oxalis pes-caprae(雀斑酢醬)

花呀花呀
07年12月27日 (1).JPG
07年12月27日 (2).JPG
07年12月27日 (3).JPG
回復

tata 發表於 2007-12-27 18:06:48 |顯示全部樓層
朵花就嚟爬上電腦枱上面呀
回復

豔豔 發表於 2007-12-27 19:13:48 |顯示全部樓層
咁多花花既....哈...
回復

ayclui 發表於 2007-12-27 20:25:17 |顯示全部樓層
原帖由 loklok 於 2007-12-27 17:50 發表
金脈真美。

唉...攞d金脈出o黎引人...
回復

loklok 發表於 2007-12-27 20:32:33 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2007-12-27 20:25 發表

送我金脈的小肉球話佢易爆盆,我影果陣發現佢好多分枝
回復

豔豔 發表於 2007-12-27 20:37:33 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2007-12-27 20:25 發表

真係好靚!
回復

prodorothyhkg 發表於 2007-12-28 10:11:33 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2007-12-27 18:06 發表
朵花就嚟爬上電腦枱上面呀

點解咁長ga?,loklok比咗d乜東東佢食
回復

八王爺 發表於 2007-12-28 10:46:04 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2007-11-1 07:48 發表

我的在這個綱訂酢醬草的經驗分享給你們參考
去年年中我通過美國朋友的幫忙在這個綱站訂了一批,好似話唔Ship去亞洲咪搵美國朋友幫囉,這個綱站的酢醬草球根何止貴簡直超麻煩的呢,要一年之前落ORDER,到了一年之 ...

我仲激气。 去一个南非的网站订酢球,冧住係原產地,品种齊全。
奌知落晒 ORDER 先至话缺货,又话有大客订晒。每次回覆都係追5-6个 EMAIL 先答一个。
而且前言不对后语。
結果 只剩下最普通果D,发货數目又不夠! 真係 X#@Y%Z@#Q$^&
回復

loklok 發表於 2007-12-28 11:19:20 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2007-12-28 10:46 發表

我仲激气。 去一个南非的网站订酢球,冧住係原產地,品种齊全。
奌知落晒 ORDER 先至话缺货,又话有大客订晒。每次回覆都係追5-6个 EMAIL 先答一个。
而且前言不对后语。
結果 只剩下最普通果D,发货數目又不夠! 真係 X#@Y ...

wa...
那麼...即是蝕了錢又得個吉?
回復

Monse 發表於 2007-12-28 15:03:39 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2007-12-28 10:46 發表

而且前言不对后语。
結果 只剩下最普通果D,发货數目又不夠! 真係 X#@Y ...

與我既情況差不多,王爺你係咪黎間訂架,要講比大家知......
Telos Rare Bulbs
http://www.telosrarebulbs.com/OxalisA.html
回復

heiheimama 發表於 2007-12-28 15:43:35 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2007-12-28 15:03 發表

與我既情況差不多,王爺你係咪黎間訂架,要講比大家知......
Telos Rare Bulbs
http://www.telosrarebulbs.com/OxalisA.html

就係呢間,聽花友講話佢好差,所以我都放棄搵佢訂!
回復

八王爺 發表於 2007-12-28 15:54:28 |顯示全部樓層
原帖由 loklok 於 2007-12-28 04:19 發表

wa...
那麼...即是蝕了錢又得個吉?

你咪講得咁 白啦! 真係 球财兩失啊!

唔係美国,係 南非的。 千万不要 幫襯! 还講漏咗,每个 email 隔成个月,足足用了半年时間。
真係 十分 揼心!

http://capeseedandbulb.com/oxalis.html

南非的 Cape Seed & Bulb

回復

小閒 發表於 2007-12-31 23:37:17 |顯示全部樓層
題外話:石春係咪花墟5蚊1包個D?
另外,請問幾時有團購我睇中(雀斑酢醬)Oxalis Pes-Caprae,Oxalis Brasiliensis,
http://www.telosrarebulbs.com/Oecklonii.html
http://www.telosrarebulbs.com/Oplavwhite.html
http://www.telosrarebulbs.com/images/simplex.jpg(心形葉可愛)
回復

loklok 發表於 2007-12-31 23:54:35 |顯示全部樓層
小閒,圖一係Oxalis ecklonii var sonterii
這種我有多,不過要大一些才可以(換盆 )
回復

小閒 發表於 2008-1-1 14:29:55 |顯示全部樓層
原帖由 loklok 於 2007-12-31 23:54 發表
小閒,圖一係Oxalis ecklonii var sonterii
這種我有多,不過要大一些才可以(換盆 )

您用的石春係咪花墟5蚊1包個D?
邊到可買雀斑酢醬
回復

loklok 發表於 2008-1-1 17:32:08 |顯示全部樓層
原帖由 小閒 於 2008-1-1 14:29 發表

您用的石春係咪花墟5蚊1包個D?
邊到可買雀斑酢醬

香港好像沒有賣雀斑酢醬。
回復

heiheimama 發表於 2008-1-1 17:49:19 |顯示全部樓層
香港根本就極少酢醬草賣,大部分要去台灣和外國訂.聽花友說外國又多奸商,所以都幾難買得到.我都係得loklok幫忙才買到幾款,然後在台灣買到兩款.我覺得收集酢醬草重難過收集迷岩啊!
回復

lolo 發表於 2008-1-2 17:03:27 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-1-1 17:49 發表
香港根本就極少酢醬草賣,大部分要去台灣和外國訂.聽花友說外國又多奸商,所以都幾難買得到.我都係得loklok幫忙才買到幾款,然後在台灣買到兩款.我覺得收集酢醬草重難過收集迷岩啊! ...

多得Monse 同駱駱   我哋變晒酢迷
回復

ayclui 發表於 2008-1-2 21:49:34 |顯示全部樓層
原帖由 loklok 於 2007-12-27 20:32 發表

送我金脈的小肉球話佢易爆盆,我影果陣發現佢好多分枝

loklok 你d 金脈種成點呀? 如果種到爆盆益街坊嘅話我排隊得嘛

回復

loklok 發表於 2008-1-2 22:12:54 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-1-2 21:49 發表

loklok 你d 金脈種成點呀? 如果種到爆盆益街坊嘅話我排隊得嘛

爆盆的時候,
大約迷岩也大左很多了
回復