[討論貼]Avery 一D有關高地原種同交配豬 既 經驗分享 ~

作者: avery 發表于 2009-4-11 18:06:17
1853 4
做咩無端端搞D咁野 ~

事源見到第個 forum 開始有人又講番一D 我自己認為係歪理既 concept ...

心諗點解硬係隔一段時間, 一D我以為應該係人都知道啱既野又開始有人質疑 ...

一D我以為應該係人都知有問題既野又開始有人要做所謂實驗以為終於可以行得通 ...

我諗以我種豬既數量同品種既多樣化黎講, 响呢度我都應該夠 quali 可以提醒下D新人, 等佢地唔好再好諗唔諗, 或者諗埋一邊, 以片概全, 亂鑽牛角尖, 浪費植物, 時間 同 $$$ ~~
avery 發表於 2009-4-11 18:12:28 |顯示全部樓層

Avery 語錄: ( 會一路慢慢加上去 ~ )

1) 呢個世界唔係淨得低地同高地豬兩種既 .. 你話高過 1000m 叫做高地豬, 但 1000 -3200m 咁大個不同品種不同產區既 range , 你以為 maxima 種得生, villosa 又可以一視同仁照種咩 ?!
2) 交配豬 既 承受能力的確比原種豬高D -> Hybrid Vigor , 但咩都有極限既, 唔通 皇帝企鵝 溝左 國王企鵝 就可以响赤度唔使降温生存咩 ?!
3) 兩隻 2000m 海拔 以上產區既高地豬原種 交配 出黎既後代, 即使對温度既承受能力會好DD, 但絕對唔代表可以响低地環境生存得到, 佢地既後代响夏天一樣只可靠降温存活
4) 如果父母本之一有低地血統, 另一邊血統即使係高地, 交配後代將會更易適應平地環境
5) 有好多界定為高地豬既品種, 由於實際上產區海拔並不高, 即使在平地環境栽培也不易出問題, 例子有 Nepenthes ventricosa, maxima
6) ...
回復

avery 發表於 2009-4-11 18:31:00 |顯示全部樓層
一隻公認叫做高地豬既原種- Nepenthes spectabilis 1400-2200m Sumatra

呢棵係產自 Gunung, North Sumatra

回復

avery 發表於 2009-4-11 18:39:27 |顯示全部樓層
另一隻高地豬既原種- Nepenthes talangensis 1800-2500m Sumatra 部分產區分佈比 Nepenthes spectabilis 仲要高

回復

avery 發表於 2009-4-13 00:15:42 |顯示全部樓層
Nepenthes inermis 1500-2600m Sumatra Barat and Jambi

上位籠好有特色既豬, wistuba 買既冇冷氣過唔到夏天

回復