唔夠陽光, 點算呢???

作者: MOLEUNG 發表于 2009-4-11 17:21:25
1908 5
前幾日買咗1棵有花既仙人掌, 好似叫星星丸....
但唔識點種, 所以想喺度向咁多位高人請教吓...
睇咗幾晚呢個網, 基本上知道要多陽光, 少水....
但想問吓, 由於我係諗住放喺公司既窗邊種既, 但窗邊陽光唔多, 即係無"好曬既陽光"呢......
喺咁既情況之下, 有咩辦法可以收集到多啲陽光"曬住"佢呢???
唔該..
siuyin 發表於 2009-4-14 10:55:51 |顯示全部樓層
1# MOLEUNG
只能放在阳光最猛的地方,不要经常淋水,一个月一两次就可
回復

MOLEUNG 發表於 2009-4-15 22:46:58 |顯示全部樓層
1# MOLEUNG
只能放在阳光最猛的地方,不要经常淋水,一个月一两次就可
siuyin 發表於 2009-4-14 10:55

唔該晒你呀siuyin, 我已經砌好1盆cactus組合, 仲放咗喺公司比較有陽光既地方, 唯有試試看...
我呢個post有差唔多過百既瀏覽既人次, 明顯都有其他人都想知道〝唔夠陽光, 點算呢???〞呢個問題...
但...就只有你1個既回覆.....anyway...唔該晒你呢....有機會既話, 我貼我既cactus組合比你睇下吖, 到時你比啲意見我吖...^^"
回復

variable 發表於 2009-4-16 00:11:42 |顯示全部樓層
一日至小有四個鐘直射太陽,
否則做咩都係哂氣
回復

sammy 發表於 2009-4-16 00:33:56 |顯示全部樓層
算吧啦, 遮光容易採光難, 一開始就唔應該買仙人掌
回復

Ulrica 發表於 2009-4-16 01:33:38 |顯示全部樓層
唔該晒你呀siuyin, 我已經砌好1盆cactus組合, 仲放咗喺公司比較有陽光既地方, 唯有試試看...
MOLEUNG 發表於 2009-4-15 22:46

希望放在公司最多陽光的地方之後, 你盆cactus組合生長得好好, 期待你的照片分享.
回復