今朝城門谷

作者: 阿宜 發表于 2009-4-11 16:00:05
2933 11
D200, 105微!

今朝在屋企樓下影完之後返工!
全部都冇執過!

1 黃色玫瑰

2 雞冠花

5 小黃菊

8 玩重曝

16 百合花蕊

17 百合花

今朝我仲睇到有師兄帶三腳去影野,
不過我趕住返工,
唔知佢影乜!
kariek 發表於 2009-4-11 18:57:04 |顯示全部樓層
影到好近喎
請問105微即係咩鏡? (我係超新攝影人)
好買macro鏡影花花
回復

阿宜 發表於 2009-4-11 21:53:03 |顯示全部樓層
影到好近喎
請問105微即係咩鏡? (我係超新攝影人)
好買macro鏡影花花
kariek 發表於 2009-4-11 18:57

即係105mm macro鏡(微距鏡)
我係呢支:http://www.nikon.com.hk/productitem.php?pid=880-7ee2b83643

你係用邊隻機?
回復

kariek 發表於 2009-4-11 22:31:13 |顯示全部樓層
我係用Canon EOS 450D
你的鏡係Nikkor, for Nikon cameras ONLY 係唔係呢?
回復

KUNO 發表於 2009-4-11 23:09:16 |顯示全部樓層
我係用Canon EOS 450D
你的鏡係Nikkor, for Nikon cameras ONLY 係唔係呢?
kariek 發表於 11/4/2009 22:31

可以考慮以下兩支鏡頭.
Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM
Tamron SP AF90mm F/2.8 Di MACRO1:1
回復

chongchi 發表於 2009-4-11 23:13:40 |顯示全部樓層
1# 阿宜

我今朝都有去城門谷公園,有很多師兄出動大炮三腳去影翠鳥呀,那翠鳥今早曾出現(我未到之前 ),你住得近可以去影下.
回復

kariek 發表於 2009-4-12 00:15:13 |顯示全部樓層
5# KUNO
多謝解答!
請問是否用Canon的鏡會好d?
回復

kariek 發表於 2009-4-12 00:23:41 |顯示全部樓層
6# chongchi
有翠鳥出沒嗎? 好靚架喎... 相信要用好powerful 既長炮先捕捉到佢???
上兩個月去米埔觀鳥, 都見到翠鳥, 但就咩都影到得芝麻咁細...
回復

KUNO 發表於 2009-4-12 06:38:07 |顯示全部樓層
5# KUNO
多謝解答!
請問是否用Canon的鏡會好d?
kariek 發表於 12/4/2009 00:15

唔一定嘅,不過Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM成像清晰銳利,加上內對焦設計及使用USM超聲波馬達,令對焦又快又靜.
Tamron SP AF90mm F/2.8 Di MACRO1:1成像亦都非常清晰銳利,不過唔係內對焦設計而且冇超聲波馬達,所以對焦時鏡筒會伸出,而且對焦比較慢及聲音較大.
但係價錢就平Canon好多.
我依家都仲係用緊Tamron SP AF90mm F/2.8 Di MACRO1:1,除咗慢啲之外確實係一支好鏡.
回復

kariek 發表於 2009-4-12 10:00:15 |顯示全部樓層

9# KUNO
(howcome I can't open the Chinese input?)
Thanks so much for your prompt reply and useful information!
I think I'd rather get the Tamron lens then. Save money!

Btw, KUNO dai dai you really are a talented grower and photographer. Your plants are simply stunningly gorgeous! Hope can learn from you more.
回復

阿宜 發表於 2009-4-14 21:48:12 |顯示全部樓層
1# 阿宜

我今朝都有去城門谷公園,有很多師兄出動大炮三腳去影翠鳥呀,那翠鳥今早曾出現(我未到之前 ),你住得近可以去影下.
chongchi 發表於 2009-4-11 23:13

我在城門谷同九龍公園都見過翠鳥,不過我冇長炮,所以影唔到!
我現打算入支長炮!
回復

jolin 發表於 2009-4-14 22:55:01 |顯示全部樓層
D200, 105微!

今朝在屋企樓下影完之後返工!
全部都冇執過!

1 黃色玫瑰

2 雞冠花
http://i453.photobucket.com/albums/qq255/katychan228/D ...
阿宜 發表於 2009-4-11 16:00

真係好靓呀! 無論係構圖同部相機都好靓, 真係要向你多多學習呀
回復