台中之旅大收穫

作者: Minijack 發表于 2009-4-11 12:19:56
1245 7
終於買到一直想要既廚餘回收筒,放係廚房儲廚餘就唔係野到週圍都係蚊仔,又可以lik 乾D  水先攞上天台埋肥! (我俾當地人問: ”廚餘筒都要買? 我俾你好過。” 因為當地係由市政府發的,以推動環保...)

係台中唔唔打唔撞識左個種水定轉蜜桃日既農夫,見到人地家家戶戶都做埋肥,環保教育做得好好哦! 我仲要佢帶左我去買埋肥用的生物化解菌,一包用幾年都得,而且有機,無農害。勁開心,成日睇埋肥既書話落呢D 可以除臭又可以化解得好D,香港搵極都無,終於買到了!

天下農夫面對的問題都一樣:蟲害! 呢位農夫仲教我用殺卵的有機藥,話殺卵有過效過殺蟲,對付粉蚤較用效!

開心死! !台灣人對自己的農作物有一份無形的自豪!

魔法廚餘回收筒

魔法廚餘回收筒

埋肥分解菌

埋肥分解菌
亞實 發表於 2009-4-11 12:22:35 |顯示全部樓層
咁正, 真係開心
講到我都好想去一轉台中
回復

alilovebyj 發表於 2009-4-11 12:23:01 |顯示全部樓層
真係執到寶!
有沒有更詳細的資料﹕例如可以買到以上物品的舖頭叫乜名,係乜地址,咁我地想搵都易dadd4icon
回復

貓后 發表於 2009-4-11 12:26:30 |顯示全部樓層
真係好啦,買到嘢,但台北唔知有無得買廚餘筒呢
回復

Minijack 發表於 2009-4-11 12:45:35 |顯示全部樓層
廚餘筒係一般既起市都有..我係台北美麗華既家樂福買,但應該一般冒家居用品店都有..我問酒店既工作人員時,佢係咁講

其他野就係台中買..之於邊到呢..我都唔知..係農夫車我去買既..個城市叫埔里..走入D 橫街見到好多肥料賣既舖就有! 埔里水好,盛產水果, 周街都係種子,肥料舖
回復

alilovebyj 發表於 2009-4-11 13:26:37 |顯示全部樓層
add2icon 咁…咁…咁…
回復

fae 發表於 2009-4-11 21:59:22 |顯示全部樓層
點解上次我去台中......哎...個陣時仲未中毒...XDDD
回復

Freestar 發表於 2009-4-11 22:06:06 |顯示全部樓層
哇!!~超正!~我一定要去台灣讀書!~讀園藝or農園超正!~
點解中國人甘吾識環保.....
外國都有回收樹葉戈d.......
回復