我有問題,想請問各前輩

作者: 黃師奶 發表于 2009-4-11 03:32:40
963 4
我連人地阿媽都做埋,但都未試過種任何植物
有日見d薯仔出晒牙,又唔捨得掉
就手痕痕種吓囉~

又lucky咁出左芽,而家都有成呎高
前兩日又手多多走去同佢修剪吓,
今日見到有一株有病,已經即刻將佢連根拔起架喇...(蚜虫同埋唔記得咩傳染病,即係會成棟頭dumdum果d)
點知頭先去睇下佢,
而家連隔間果株都 賴野 ,點算呀??
我好唔捨得呀~~~
今朝拔果時已經有薯BB啦,
仲有無得救呀???嗚嗚.........

咁多位師兄師姐,我仲有些低b問題想請教...
如果用洋蔥成個埋泥,係可以種d咩出黎?

仲有點先係正確疏苗同分株?

thx~~~~
小寶 發表於 2009-4-11 23:50:46 |顯示全部樓層
我果棵薯仔都有菌, 都殺左喇~
回復

黃師奶 發表於 2009-4-12 06:06:51 |顯示全部樓層
咁係唔係無得醫喇??
回復

alilovebyj 發表於 2009-4-12 07:52:09 |顯示全部樓層

唔好要啦!都唔岩時了!我還有一棵,不過,都會係呢幾日收啦。因為天文台過兩日有雷雨!

我唔係前輩,但係試下答。

如果用洋蔥成個埋泥,係可以種d咩出黎? => 會出長長的葉,會出花!出花會結籽。

仲有點先係正確疏苗同分株?
=> 疏苗,在原盆將較弱的苗拔走,直至留出適當空間給壯苗成長。

=> 分株,將苗由泥掘出,再用新盆分開再種植。最理想係根連泥,苗會比較易存活。

處理時選黃昏時間會好一點,避免即曬太陽。如果係菜,通常兩日就會企番穩!

還要留意,有一些蔬菜不宜移苗。例如蘿蔔、波菜、甘荀。尤其是蘿蔔,大家種係要佢根肥大,如果移,就會傷咗佢,一定無好結果。
回復

黃師奶 發表於 2009-4-17 01:40:09 |顯示全部樓層
薯仔唔要得,好唔捨得呀....
回復