關於用果醬,有問題唔明

作者: JenniferC 發表于 2009-4-8 16:47:45
1467 8
我見大家有提及過用果醬整凍餅,我見超市有檸檬加青檸及果皮的果醬就買左黎試o下整凍餅…
我用鮮檸汁整過芝士凍餅係整到冇問題的,入雪櫃前個"漿"係"杰"身,完成品係ok的。
我用同一個份量,但鮮檸汁用左同等份量的果醬代替,個漿就變得好稀咁,雪出來個凍餅好實…
係咪用果醬整就係咁?定係…用果醬整…有d野要留意?
fianfumy 發表於 2009-4-8 18:01:49 |顯示全部樓層
jenniferc :   
1. 檸汁是不能代替果醬
2. 果醬是 "杰"的  , 檸汁是 "稀"的 , 落入芝士糊時一定比用果醬是稀的 .
3. 雪出來 "實" 有可能跟你的 "魚膠粉" 有關的 .
回復

JenniferC 發表於 2009-4-9 12:30:05 |顯示全部樓層

就係第二點出問題,我用鮮檸汁整出來個糊係"杰"身(用左全個檸檬的汁),反而用果醬整過兩次,出來個糊稀左…

定係果醬問題?隻果醬其實唔太醬,比較像啫哩狀,用匙壓佢都只係壓細粒左,不過真係好香…
我用了這個Rose's Lemon & Lime marmalade

我唔敢用這個整第3次了…
回復

fianfumy 發表於 2009-4-9 12:36:29 |顯示全部樓層
sorry ...我睇錯你有部份字眼 ... 我以為你說用檸汁好稀好實 !

你有用 "魚膠粉"嗎 ?  有食譜比大家分享 , 看看食譜材料份量嗎 ?  

果醬做出來的蛋糕是會實點 , 因為果醬會有果膠的 .
回復

JenniferC 發表於 2009-4-9 13:10:59 |顯示全部樓層

我用的材料份量:
Cream Cheese 200g
純忌廉 200g
上面說的那個果醬 小半飯碗(唔記得幾重了)
糖 適量 (因為果醬好甜)
魚膠粉 25-28g
開魚膠粉用熱水 兩湯匙

純忌廉已打成企身,Cream Cheese打成Cream狀,魚膠粉開溶,
打好的純忌廉+打好的Cream Cheese混好都冇問題的…就係落埋果醬及溶好的魚膠粉就出事了= ="
回復

fianfumy 發表於 2009-4-9 14:14:53 |顯示全部樓層

jenniferc :

問題應該不是在果醬 , 應是在魚膠粉喎  , 你用幾多水去溶魚膠粉 ?

你之前落檸汁 , 檸汁是 "水質" 的 . 果醬放入雪櫃雪, 是會 "實"的 .

按你 200 g  cream cheese + 淡忌麻 200g , 魚膠粉太25-28g 是太多了 .

按一個8吋模的芒果芝士蛋糕 , 我同樣是放芒果醬 , cream cheese250g + 淡忌廉220 , 我所用的魚膠粉只是 16g ( 用80g 水去開 ) .
回復

JenniferC 發表於 2009-4-9 18:06:20 |顯示全部樓層

add5icon魚膠粉太多add5icon
但…個糊在放入果醬後變稀是否還凝固得到?
我對上果次…個餅好實…個糊好似接近奶昔的狀態…(當時個忌廉係打企身,反轉個兜都唔"郁"個隻)
這狀態只用16g魚膠粉…能凝固成凍餅嗎?

(返去整個原味芝士凍餅提升返d信心先)
回復

fianfumy 發表於 2009-4-9 23:11:24 |顯示全部樓層
add5icon魚膠粉太多add5icon
但…個糊在放入果醬後變稀是否還凝固得到?
我對上果次…個餅好實…個糊好似接近奶昔的狀態…(當時個忌廉係打企身,反轉個兜都唔"郁"個隻)
這狀態只用16g魚膠粉…能凝固成凍餅嗎?

(返 ...
JenniferC 發表於 2009-4-9 18:06

你是整果個 , 你要逐個STEP 去睇囉 , 我已將最大可能問題答咗你 .
我哋放果醬入芝士糊 , 都不是 "杰”的 , 凍餅凝回是靠 "魚膠粉" , 而不是在於果醬或檸汁. 至於打起忌廉是加強蛋糕入面空氣度 , 會帶來蛋糕發起及軟滑度 .  

你要自行慢慢研究啦 ....
回復

JenniferC 發表於 2009-4-10 01:56:31 |顯示全部樓層
好的,唔該晒fianfumy~
回復