羽葉薰衣草- 成長歷程

作者: fan 發表于 2009-4-8 13:07:32
3563 7
新手第一次成功種到開花的植物, 開心到震! 但係仍在模索階段, 一切都係實驗中, 多多指教!!
呢隻薰衣草係朋友去北歐旅行時買的pocket garden, 有十幾粒種子, 最後得2粒成功長大.......期間, 幾乎所有有關知識都來自這裡, 多得大家share!

2 mths old - 天氣凍, 大得慢

2 mths old - 天氣凍, 大得慢

3mths old - 轉盤無耐, 就有第一粒花

3mths old - 轉盤無耐, 就有第一粒花

第一粒花

第一粒花

開花!

開花!

天氣暖返,開得好快

天氣暖返,開得好快
mar 31 solo a.JPG

話咁快又見第2粒花花

話咁快又見第2粒花花

換盤之後, 生長速度快好多, 長高好多

換盤之後, 生長速度快好多, 長高好多

第一支花剪落黎插水, 但似乎唔襟捱...

第一支花剪落黎插水, 但似乎唔襟捱...

評分

查看全部評分

fan 發表於 2009-4-8 13:10:27 |顯示全部樓層
昨晚忍痛摘幾粒心, 希望佢唔好淨係狂長高, 又試得唔得~ 第2粒花花我想佢結籽留種, 但之後母株係咪會死呢?? 請指教....
回復

miku 發表於 2009-7-6 23:47:03 |顯示全部樓層
想問呢隻薰衣草中意水多定水少, 可唔可以晒太陽, 定只可放室內, 熱唔熱得, ???
回復

gtrnismo 發表於 2009-7-10 12:10:15 |顯示全部樓層
好靚
好羨慕
網友給我的, 死於大雨。
可能唔適合室外
哎....你其他D草都好靚種得
回復

hellokitty_971 發表於 2009-7-16 14:12:59 |顯示全部樓層
羽葉薰衣草d葉好靚喎
回復

CCCLLL 發表於 2009-7-23 01:01:35 |顯示全部樓層
add14icon 由種子 種到咁大......好勁
回復

chatte 發表於 2009-7-24 13:53:17 |顯示全部樓層
好犀利啊
回復

echohpy 發表於 2010-1-27 20:31:07 |顯示全部樓層
add6icon生得好靚!!!!!
回復