希望大家幫幫貓貓 - 請大力轉寄

作者: carlo 發表于 2009-4-8 06:58:06
3150 33

昨天知悉小貓情況立即出網誌,但看了照片,再同義工談話,知道事情不可再拖下去,決定先帶貓看醫生,其他的都先不理了。

事情是這樣的:

昨天(06/04/2009)是捉貓做絕育的日子(這一個星期都會在長沙灣捉貓做絕育),捉了七隻,

其中一隻小貓是這樣的

小貓自動入籠,不需用捕貓器。義工一看小貓的情況,心中便猶豫起來,到底這隻小貓送不送去愛協好呢?

根據義工經驗,這樣的貓若送去愛協絕育,除非言明,如果不是的話,醫生一定會把小貓人道毀滅,因為小貓的右眼很紅;右腿斷了一截,而且還有血。

義工不想小貓被人道毀滅,便找屯門義工幫忙。屯門義工打算星期五帶小貓去西貢,於是小貓便在波叔那裏住了一晚。

今天,再同義工通話,越清楚小貓的狀況,越覺不能再拖(原本已找了X小姐先觀察小貓,我看了照片,只覺非要看醫生,因為右眼已滿眼紅液),決定找群貓會幫個忙,替小貓預約九龍動物醫院,得到Elaine仗義相助,約了五時半去,立即搵波叔送貓出來。

小貓去到醫院,改了名字叫鴻鴻(希望她鴻福齊天,大步躝過)。因小貓是街貓,又不算親人,而且受了傷,不能仔細檢查,所以用了氣體麻醉,小貓麻醉後,醫生叫了我進去講話。

醫生說,小貓的右眼已壞死,眼後面的東西不停流出來,右腿原來齊膝斷了,切口非常整齊,醫生問我是否清楚小貓斷小腿的原因,我便照義工所言告之,但醫生似乎懷疑小貓被虐待(此事我已告之義工,她明天會再問清楚)。講了一輪,醫生問我願不願意讓小貓做手術。這個當然,如果不願,便不會來,來,就是要做手術。醫生說,眼球已壞死,要切除,我毫無猶豫答好;醫生說,小貓要切斷後腿,變成三腳貓,如果不是的話,會不停受傷,這個.....我猶豫了一會,醫生說,醫院內也有一隻三腳貓,看了三腳貓後,不再猶豫。

出來後才省起忘記拍照片,於是又問護士可否為小貓拍照,因為尊善會已沒有多少錢,變了「窮貓會」,幫不了這小貓多少忙。

說真的,不騙你,拍這張手術床上的照片就是為了籌醫葯費,希望大家伸出援手,有關捐助小貓的支助都會清楚列明,一切開支亦會清楚列明。

希望大家伸出援手!

請聯絡千面貓

引用自:http://hk.myblog.yahoo.com/jw!bT ... -/article?mid=15950

引用(0)
網誌標籤:希望大家幫幫貓貓 - 請大力轉寄 鴻鴻 06/04/2009 長沙灣捉貓做絕育
相關BLOG友: 千面貓(\~$/)勢同殘害動物者拼過,半步不讓~

http://hk.myblog.yahoo.com/carlong2002/article?mid=38776
claudiatang 發表於 2009-4-8 09:38:29 |顯示全部樓層
沒有詳細資料。想捐款都不知寄去那兒?
回復

vivi 發表於 2009-4-8 10:06:15 |顯示全部樓層
為什麼要這樣對待小生命
不愛牠們也不要傷害牠們呢
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-4-8 10:33:35 |顯示全部樓層
哎................
已e左出去.................
回復

carlo 發表於 2009-4-8 12:59:00 |顯示全部樓層
沒有詳細資料。想捐款都不知寄去那兒?
claudiatang 發表於 2009-4-8 09:38

可以捐去尊善會  千面貓 : http://hk.myblog.yahoo.com/jw!bT ... -/article?mid=15950
回復

carlo 發表於 2009-4-8 13:00:17 |顯示全部樓層
為什麼要這樣對待小生命
不愛牠們也不要傷害牠們呢
vivi 發表於 2009-4-8 10:06

本來我係暫托呢隻貓貓 , 點知係咁大鑊 !  而家要留醫 ........
回復

carlo 發表於 2009-4-8 13:04:12 |顯示全部樓層
哎................
已e左出去.................
prodorothyhkg 發表於 2009-4-8 10:33

多謝妳 !    我都好驚嚇 !  昨天千面貓話捉貓 , 有一隻眼仔有事 , 叫我養吓先做 desex , 點知佢再打比我果陣 , 就過貓貓好嚴重 ...... 我一睇 blog - 真係嚇到喊 !   而家有一隻 做左 desex 既貓貓 , 今日應該要放 ,  而家放唔放好 ?  真係好 15/16 !!!!! ?????????    點好呀 ?
回復

gege188 發表於 2009-4-8 13:53:12 |顯示全部樓層
carlo..我唔明AR?而家即係點呀??>"<

又有人虐貓!!!!!!!!!!!有冇報警呀?
回復

carlo 發表於 2009-4-8 13:57:05 |顯示全部樓層
carlo..我唔明AR?而家即係點呀??>"<

又有人虐貓!!!!!!!!!!!有冇報警呀?
gege188 發表於 2009-4-8 13:53

本來係去捉貓做絕育 , 但係發現左呢隻貓 , 我無去到 , 我初初只係等暫托貓貓架咋 !

報都無用啦 !  黃埔果個咁多人証都無用 !
回復

gege188 發表於 2009-4-8 14:07:18 |顯示全部樓層
唉..隻貓真係慘...
咁佢出黎之後你會唔會養理佢呀?
回復

carlo 發表於 2009-4-8 14:09:05 |顯示全部樓層
唉..隻貓真係慘...
咁佢出黎之後你會唔會養理佢呀?
gege188 發表於 2009-4-8 14:07

我無咁既信心呀 !
回復

gege188 發表於 2009-4-8 15:01:41 |顯示全部樓層
希望貓貓快d無事同搵到個屋企啦..
回復

carlo 發表於 2009-4-8 16:21:44 |顯示全部樓層
多謝 !
回復

BANANA 發表於 2009-4-8 17:33:01 |顯示全部樓層
又虐貓,D陷_ _ 唔知幾時死
回復

seed 發表於 2009-4-8 19:53:41 |顯示全部樓層
點解d人可以咁殘忍同狠心
要如此對待弱小善良又無反抗力的小動物
回復

p@g 發表於 2009-4-8 20:32:36 |顯示全部樓層
d 人真係好殘忍,咁都可以做得出
回復

Monse 發表於 2009-4-8 21:39:01 |顯示全部樓層
點解果啲人落得手咁樣對啲無抵抗能力既小動物既?
回復

seed 發表於 2009-4-9 00:17:23 |顯示全部樓層
難得小貓還願意相信人
主動入籠.....
心痛死了
回復

seed 發表於 2009-4-9 00:37:16 |顯示全部樓層
請問知不知道是哪間銀行?
我的是恒生,
唔知用ETC過唔過到?
回復

carlo 發表於 2009-4-9 03:32:17 |顯示全部樓層
又虐貓,D陷_ _ 唔知幾時死
BANANA 發表於 2009-4-8 17:33

真係好過份 !  正 杏 + 橙 黎架 !  唉 !
回復

12下一頁