返回列表 發新帖

另一棵洋紫蘇也快開花了

關閉 [複製鏈接]
作者: lammanfung 發表于 2007-10-29 00:11:12
8810 26
orchids 發表於 2007-12-4 15:53:31 |顯示全部樓層
你D綠白洋紫蘓種子係自己收集還是買番嚟ga,我都想試但朵花好細都唔知點整?
回復

肥蚊蚊 發表於 2007-12-4 15:54:35 |顯示全部樓層
對對對, 就是一些葉綠素實驗,,,,,

有時白色地方太少, 實驗效果冇咁靚
回復

八王爺 發表於 2007-12-4 16:21:39 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2007-12-4 08:53 發表
你D綠白洋紫蘓種子係自己收集還是買番嚟ga,我都想試但朵花好細都唔知點整?

唔可以 一朵朵整啦。

早上九时前,把兩支花 互相掃下。

葉綠素实驗? 你地好专业咁喎!
回復

八王爺 發表於 2007-12-4 16:31:18 |顯示全部樓層
OK!!

不如我地 再睇下 副图。

那一年我播了一包 錦紫苏,出了 30多棵苗。

一般都是那些綠色有紅斑的品种, 好似叫 智者系列(wizard)。
但其中出了一棵 青柠色(藍色圈中),一棵深紫色絲絨 (藍色箭咀),同一棵 螢光紅 (最前面右下角)。

当年 最成功的是 螢光紅,長到很大,50cm高,葉片有唐生菜咁大块。之後 插枝都 生了 5-6棵。
成个 夏末 至冬天 都有葉有花看。

紫色絲絨最差,長不大,又沒有开花。而且経常只有 不到10片葉。
摘芯又唔生分枝。 但係葉色最靚,有銀光的 絲絨一樣!

青柠哩! 普普通通,不过,清麗脫俗,所謂人見人爱。
葉片不大,約5-7cm, 中間乳白色,漸變黃色到外沿青綠色。
开花后,也留了种,不过,种子不多。
回復

orchids 發表於 2007-12-4 19:54:21 |顯示全部樓層

回復 23# 的帖子

謝謝八王爺的指教,其實2串花係度擦擦吓我都試過,可能時間唔啱啦!D花落晒都冇嘢睇,等我下次照你嘅方法試吓,
其實我都種過一包雜色嘅洋紫蘇,又係生咗好多七彩嘅嘢出嚟,但我都係最鐘意綠白色嘅.
回復

肥蚊蚊 發表於 2007-12-7 11:20:06 |顯示全部樓層
哈,,,八王爺,,,這是我們做實驗的紫蘇呀

沒有你的咁靚
回復

lammanfung 發表於 2007-12-17 23:14:21 |顯示全部樓層
現在它長得大一點了。把它的花剪掉後,葉子沒有「走樣」。
回復