Phal. schilleriana

作者: squarehead 發表于 2009-4-6 00:05:06
2645 12
種左5、6年既Phal. schilleriana, 掛近窗邊, 靠墻
成個生長期單靠散射光, 而且光線又唔多足夠, 以致植株唔夠壯健, 只得4塊葉片

舊年出雙梗, 今年稍遜, 單梗14花蕾, 睇佢疏疏落落

全部開齊哂都幾熱鬧, 花與花之間好緊密, 出猛太陽嗰陣有微微香味

花瓣比另一棵西蕾麗挺直

唇瓣特寫
muichujai 發表於 2009-4-6 00:27:11 |顯示全部樓層
好靚靚啊!請問用嘜花肥咖?
回復

squarehead 發表於 2009-4-6 00:31:09 |顯示全部樓層
好靚靚啊!請問用嘜花肥咖?
muichujai 發表於 2009-4-6 00:27

多謝欣賞.
我用"花寶".
回復

Terry 發表於 2009-4-6 00:37:31 |顯示全部樓層
舊年出雙梗, 今年稍遜, 單梗14花蕾, 睇佢疏疏落落

14花蕾成串炮竹咁啦!花又靚啦!
回復

squarehead 發表於 2009-4-6 00:42:38 |顯示全部樓層
14花蕾成串炮竹咁啦!花又靚啦!
Terry 發表於 2009-4-6 00:37

舊年有兩串~
回復

wong 發表於 2009-4-7 19:59:09 |顯示全部樓層
真係好靚 唇瓣好華麗...d花又密
回復

Exodus 發表於 2009-4-7 20:19:05 |顯示全部樓層
真係好靚 唇瓣好華麗...d花又密
wong 發表於 2009-4-7 19:59

你真係覺得呢棵係schilleriana咩??
回復

wong 發表於 2009-4-7 20:35:08 |顯示全部樓層
Exodus 發表於 2009-4-7 20:19

其實我都覺得怪怪地....但係又講唔出有乜唔同
功力唔夠 睇唔出唇瓣同瘤狀物又冇乜分別....
回復

squarehead 發表於 2009-4-7 23:34:11 |顯示全部樓層
Exodus 發表於 2009-4-7 20:19

小弟雖然種咗蘭花幾年, 但係就冇認真研究, 依然係初哥一名,
講真嗰句, 我真係唔識點分, 呢棵花同血統純正嘅schilleriana分別喺邊度,
係側瓣班紋? 抑或係唇瓣形狀? 真係好想知, 唯有貼圖數張, 煩請Jump大不吝指正~
回復

Exodus 發表於 2009-4-7 23:59:00 |顯示全部樓層
小弟雖然種咗蘭花幾年, 但係就冇認真研究, 依然係初哥一名,
講真嗰句, 我真係唔識點分, 呢棵花同血統純正嘅schilleriana分別喺邊度,
係側瓣班紋? 抑或係唇瓣形狀? 真係好想知, 唯有貼圖數張, 煩請Jump大不吝指正~ ...
squarehead 發表於 2009-4-7 23:34

無錯佢好靚我仲好鍾意, 我無話佢唔靚架
只係一棵唔常見既Phal. × schillerio-stuartiana

schilleriana唔會有呢種型式既葉紋
紋理上俾stuartiana簡單化
下萼片內側, mid-lobe上面schilleriana唔會有咁多斑點
翼瓣亦唔會有明顯白覆輪

我唔係Jump大
回復

squarehead 發表於 2009-4-8 00:20:16 |顯示全部樓層
無錯佢好靚我仲好鍾意, 我無話佢唔靚架
只係一棵唔常見既Phal. × schillerio-stuartiana

schilleriana唔會有呢種型式既葉紋
紋理上俾stuartiana簡單化
下萼片內側, mid-lobe上面schilleriana唔會有咁多斑點
翼瓣 ...
Exodus 發表於 2009-4-7 23:59

解釋得好詳盡, 依家先知佢係Phal. × schillerio-stuartiana,
我會將前輩所講嘅認真研究, 慢慢將佢消化, 謝謝!

sorry呀, 我都係稱呼返您做Exodus大大啦.
再一次多謝你, 又教識咗我.
回復

Exodus 發表於 2009-4-8 00:31:02 |顯示全部樓層
解釋得好詳盡, 依家先知佢係Phal. × schillerio-stuartiana,
我會將前輩所講嘅認真研究, 慢慢將佢消化, 謝謝!

sorry呀, 我都係稱呼返您做Exodus大大啦.
再一次多謝你, 又教識咗我. ...
squarehead 發表於 2009-4-8 00:20

我唔係「大」......
我仲有好多野唔識
回復

squarehead 發表於 2009-4-8 00:46:52 |顯示全部樓層
知道, 蘭界高人.....哈哈,
日後仲有好多嘢要您賜教, 咪嫌我煩噃.....
回復