香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹(咸食)中式 印尼雞卷

印尼雞卷

作者: hellokitty_971 發表于 2009-4-5 02:26:51
3071 10

印尼雞卷(我既超級至愛)

材料:
白糯米  1斤
雞扖  1塊 (約150g)
鹽糖  適量
椰漿  200g   (留起3湯匙加入雞絲內)
蕉葉   2-3塊   [回家自行裁12-14片 (約size-7”x6”)]

做法 :
1.糯米預先用水洗淨後浸4-5小時, 瀝乾水份備用..

2.將糯米放在白布上或有孔蒸籠上, 隔水大火蒸約15分鐘.

3.蕉葉預先用水沖洗, 抹乾表面水份及裁剪至合適大小的尺寸.

4.雞扖去皮, 先用水烚至半熟, 然後取出放涼一會拆絲.

5.椰漿放入鍋內煲至滾起後加入少許鹽熄火備用

6.燒熱鍋下油少許, 將雞絲放入慢火炒一會後, 將調味料及3湯匙椰漿加入, 炒至略為乾身便可以盛起備用.

7.將糯米飯取出, 將餘下的椰漿加入拌勻, 然後再放回入蒸鍋內繼續蒸多10-15分鐘.

8.將2片巳裁好的蕉葉, 中間重叠約1/3位置, 將適量的糯米放上, 然後再放上雞絲,
面再蓋上糯米, 慢慢將蕉葉卷實,再放回入蒸鍋再蒸約15分鐘, 放涼可以食用

注 意 :
1. 椰漿加入少許鹽, 可以提升椰漿的香味.
2. 最後將雞卷蒸多一次的程序是想將蕉葉的香味浸入雞卷內.

評分

查看全部評分

fianfumy 發表於 2009-4-5 02:42:24 |顯示全部樓層
好似好多工序咁喎 .....
唔知我家的印印姐姐識唔識整呢  ...問下她先 ..
回復

jellyfishy 發表於 2009-4-5 09:24:08 |顯示全部樓層
嘩~~ 你出去學架?
連張枱都好Indian style 喎~
回復

hellokitty_971 發表於 2009-4-5 12:02:59 |顯示全部樓層
好似好多工序咁喎 .....
唔知我家的印印姐姐識唔識整呢  ...問下她先 ..
fianfumy 發表於 2009-4-5 02:42

係幾煩整過一次頭都痛埋,係街買方便d,3蚊一個,超級好味
回復

hellokitty_971 發表於 2009-4-5 12:04:19 |顯示全部樓層
嘩~~ 你出去學架?
連張枱都好Indian style 喎~
jellyfishy 發表於 2009-4-5 09:24

相緊係......haha monkey (107).gif
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-4-6 03:09:10 |顯示全部樓層
哩個真係好好味,因為我婆婆你印尼華僑,我細細個已經成日食,
回復

carlo 發表於 2009-4-6 10:28:17 |顯示全部樓層
咁妳都識 !   好勁呀 !
回復

新仔 發表於 2009-4-6 12:48:32 |顯示全部樓層
好好味咁啵!
回復

八王爺 發表於 2009-4-6 21:06:05 |顯示全部樓層
糯米鳮....
回復

hellokitty_971 發表於 2009-4-6 21:18:33 |顯示全部樓層
哩個真係好好味,因為我婆婆你印尼華僑,我細細個已經成日食,http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(42).gif
littlecuitegirl 發表於 2009-4-6 03:09

係呀,中間d雞少少甜,好好味,以前返學有個大嬸係街邊賣,一試難忘 monkey (41).gif
回復

hellokitty_971 發表於 2009-4-6 21:19:20 |顯示全部樓層
糯米鳮....
八王爺 發表於 2009-4-6 21:06

有時印尼鋪有得買,好味架
回復