點解咁多 "開源植物" post 既??

作者: alansing 發表于 2009-4-3 14:12:10
1034 9
我唔明咩叫 "開源植物" post ~
作用係做咩?

thx
ChrisTsui 發表於 2009-4-3 15:42:51 |顯示全部樓層
我唔明咩叫 "開源植物" post ~
作用係做咩?
thx
alansing 發表於 2009-4-3 14:12

係咪指花草版?
係分享o既一種,所分享o既種子/小苗/球根係分享者自行採收/分株~
回復

alansing 發表於 2009-4-3 17:39:53 |顯示全部樓層
係咪指花草版?
係分享o既一種,所分享o既種子/小苗/球根係分享者自行採收/分株~
ChrisTsui 發表於 2009-4-3 15:42

咁請問同係分享區既有咩唔同?
回復

ChrisTsui 發表於 2009-4-3 19:15:21 |顯示全部樓層
分享版o既種子/小苗,可以係分享者買番o黎,種唔晒拎出o黎分享~
"開源"o既用意,可能係想鼓勵分享者將自行採收/分株的種子/小苗送出,同其他人分享自己種植o既成果,即係自家出品~
我估係咁呱~
回復

MK 發表於 2009-4-3 20:54:08 |顯示全部樓層
公告出了說要停止[開源植物]Post

其實[開源植物]的概念不錯,如果同分享版有相似,
可以想想怎樣改進做得更好,停了有點可惜。
回復

alansing 發表於 2009-4-3 23:06:13 |顯示全部樓層
原來係咁~
但兩者其實可以合二為一
因為真係有 d 亂~
回復

minmin 發表於 2009-4-4 00:42:33 |顯示全部樓層
是的,開源植物的概念不錯,但在花草版會比較混亂,現在正和版主相討,以想方法容易處理!
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-4-4 12:33:43 |顯示全部樓層
在分享版分多個子版叫 "開源植物",指名係花友自己種植、開源,咁又得唔得呢?
回復

WAR7086 發表於 2009-4-13 08:03:08 |顯示全部樓層
在分享版分多個子版叫 "開源植物",指名係花友自己種植、開源,咁又得唔得呢?
虛宿寶瓶 發表於 2009-4-4 12:33

我都覺得你個提議幾好,起碼大家互相有得交換,種植,唔使下一要去買種子!
回復

八王爺 發表於 2009-4-13 09:04:28 |顯示全部樓層
我所以的 開源植物 做法,是為免同一種的植物分了太多帖。
於是 搜尋 開源植物 這個字,大家就可以搵到相同的植物,要分享就直接回帖,不用開新帖。
是一個減少新帖,節省論壇空間的做法。 開源截流 呀!
回復