火鳥除蟎記

作者: 卓男媽 發表于 2009-4-1 15:13:54
5889 42

呢隻小苗係早前花友送贈, 回來時幾塊葉仔都係綠色, 而家越種越紅, 中間出 d 葉仔就好多毛 (但唔硬), 中葉以前都係咁, 大大下就冇事.  想請教大家係呢隻品種特別多毛還是佢中左蟎呢 ?

3月時 d 葉仲係好綠
火鳥 09-03-02.jpg

中間 d 葉仔好多毛
火鳥 090-04-01 (2).jpg
火鳥 090-04-01 (1).jpg

而家暫時隔離左佢觀察, 請大家幫下眼俾 d 意見, 唔該 !
maggielawkm 發表於 2009-4-1 16:10:25 |顯示全部樓層

我覺得有菌~~ 如果係菌的話好快傳染~ 要小心處理 (不過照計有箘好似話好快就......c)
另外你有冇check 佢既根或者莖
回復

卓男媽 發表於 2009-4-1 16:16:46 |顯示全部樓層
我估係有菌~~ 如果係菌的話好快傳染~ 要小心處理
另外你有冇check 佢既根或者莖
maggielawkm 發表於 1-4-2009 16:10

未起過 d 根黎睇呀, 我唔敢郁佢住
回復

rosekarming 發表於 2009-4-1 19:08:47 |顯示全部樓層
我都想知呀
回復

雍正 發表於 2009-4-1 20:53:17 |顯示全部樓層
可能係太光,佢對光好敏感
回復

peeseela 發表於 2009-4-2 09:35:44 |顯示全部樓層
又推返上去先
回復

卓男媽 發表於 2009-4-2 10:22:24 |顯示全部樓層
唔該晒 peeseela 幫我推一推, 我昨天檢查過 d 根同莖, 覺得冇乜問題, 而家先試下減光, 睇下會唔會好 d
回復

EMIRU 發表於 2009-4-2 10:24:08 |顯示全部樓層
祝你棵野早日康復
回復

kong 發表於 2009-4-2 10:28:00 |顯示全部樓層
又見我講蟎啦,隔離! 因為每次都係講完但冇人跟進,所以都唔知我有冇睇錯.
回復

lammanfung 發表於 2009-4-2 10:32:01 |顯示全部樓層
應該是蟎吧‥‥等到葉都變硬,就已經是晚期了‥‥
回復

卓男媽 發表於 2009-4-2 10:33:20 |顯示全部樓層
又見我講蟎啦,隔離! 因為每次都係講完但冇人跟進,所以都唔知我有冇睇錯.
kong 發表於 2-4-2009 10:28

EMIRU
多謝你既祝福, 希望火鳥快 d 好返.

kong 姐
我已經將佢隔離左, 暫時唔見其他 av 有問題, 觀察下減光後再報告給大家知道究竟是不是中蟎.
回復

heiheimama 發表於 2009-4-2 10:35:30 |顯示全部樓層
其實這棵苗好像已經沒得救了.我自己是很蛇(gwat)的人,一有中招徵狀,就已經剪葉棄母株,所以我其實未見過生毛生到咁樣的情形...
回復

卓男媽 發表於 2009-4-2 10:38:20 |顯示全部樓層
吓, 難道真的要放入垃圾桶 ?
回復

heiheimama 發表於 2009-4-2 10:45:12 |顯示全部樓層
吓, 難道真的要放入垃圾桶 ?
卓男媽 發表於 2009-4-2 10:38

我個人意見係,反正這苗還很小,不如剪定2塊葉做後備,母株就立即落重藥去救,當買個經驗.我未試過中蟎中得咁應,所以不敢斷症,但試過無數次過光,情況並不是這樣的.正如林生話齋,再等,可能已經晚期了,到時想救都難.~
回復

卓男媽 發表於 2009-4-2 10:49:54 |顯示全部樓層
我個人意見係,反正這苗還很小,不如剪定2塊葉做後備,母株就立即落重藥去救,當買個經驗.我未試過中蟎中得咁應,所以不敢斷症,但試過無數次過光,情況並不是這樣的.正如林生話齋,再等,可能已經晚期了,到時 ...
heiheimama 發表於 2-4-2009 10:45

明白了, 今晚回家就攪攪佢, 希望救得返啦 (真係好唔開心見到花花咁)
回復

heiheimama 發表於 2009-4-2 10:49:58 |顯示全部樓層
還有,保障d,成個場同d花都要消毒,因為如果真的是蟎,其他植株都很易受到感染,最好做d預防措施.

我的習慣是,收到花友的分享,一定先去泥洗乾淨,浸洗潔精,再在根部噴些消毒火酒(呢個好似不是公認的處理方法,不過我覺得好work),才再換新泥,之後入溫室隔離,咁就萬無一失啦.~
回復

卓男媽 發表於 2009-4-2 10:53:10 |顯示全部樓層
多謝大家既指導, 如果救得返佢, 我一定上黎同大家報喜
回復

heiheimama 發表於 2009-4-2 10:55:41 |顯示全部樓層
明白了, 今晚回家就攪攪佢, 希望救得返啦 (真係好唔開心見到花花咁)
卓男媽 發表於 2009-4-2 10:49

卓男媽唔好太難過啦,種花一定要交學費架,呢個階段個個花友都會經過,慢慢你就會成為專家啦.~
回復

卓男媽 發表於 2009-4-2 11:02:59 |顯示全部樓層
唉....其實好耐之前已經見佢 d 葉仔怪怪地, 但見其他花又冇事, 而佢 d 葉仔又有大喎 (就係而家中葉果 d).  自己阿 Q 以為佢冇事, 點知.....

算啦, 快 d 攪好佢, 絕對會係一個寶貴經驗黎
回復

EMIRU 發表於 2009-4-2 11:07:09 |顯示全部樓層
希媽  你上次分享比我既側芽  準備開花喇  你去我個超迷post度睇下啦
回復

123下一頁