HELP!!我棵草莓快死了....

作者: siulok11 發表于 2009-4-1 11:02:07
2884 9
初初葉上只係有幾點黑色一點點(好細粒,我估每隻0.2MM左右,最大隻既有1MM)
用手整走佢就以為冇野...好耐之前未換泥都冇事既
跟住....愈黎愈多黑色一點點
我用手壓死哂佢地,以為一了百了
點知過多3,4日又生返哂出黎,
一次比一次回復既數量更多

直至有日我頂唔住,去左買殺蟲噴"MO"
係保康牌既殺蟲劑,其實我都唔知果D一隻隻係咩黎...
噴完之後,真係死左好多!
再冇見到佢地係塊葉上爬爬下
以為咁就搞掂
兩星期噴一次...

第一次噴完之後既兩個星期,D一隻隻野既數量回升不突至,仲變成紅色一隻隻!!
好核突!!
佢地仲係葉同葉之間(草莓一支幹有3塊葉) 起左D絲咁既路!
好似蜘蛛網咁!!3塊葉起碼有成30隻係度行緊!!好噁心..........
我果陣太驚,跟住就狂噴殺蟲劑,
跟住全部又好似死哂咁..............

大約兩星期之後...即係今日,...數量又比之前更多,
而且呢兩個星期黎,D葉66續續咁變黃,跟住謝哂,死左
比之前少左好多葉.....全部黃哂,
我而經每星期施無機肥一次,但係都冇用.......一直黃落去
受黑色一點點感染既葉片又更多......><...我真係唔知點算
我怕係D殺蟲劑殺埋D葉...?

我唔敢再噴喇...睇住佢D葉一日比一日黃...一日比一日少...
有冇人可以幫到我呀??
教下我我應該點做??
萬分感激!!
siulok11 發表於 2009-4-1 11:05:48 |顯示全部樓層
棵野本黎係我個朋友送,
百貨公司有得幫一隻隻蛋咁果D,
姐係打爛個蛋既頂部,再落種子...慢慢咁種大佢
睇住佢愈黎愈大棵,換盆都換左兩次
一直好地地...我對種野真係咩都唔識...
連換盆都係見步行步
點知宜家搞成佢咁
唉...
回復

小天使 發表於 2009-4-1 22:41:51 |顯示全部樓層
呢d唔係紅蜘蛛咩?
回復

貓貓喵 發表於 2009-4-1 23:26:25 |顯示全部樓層
O﹏O有冇換泥?...之前我都試過係咁...我用水沖走曬佢地...少左好多...但係唔知係唔係太多水...此終都瓜左...情況好似你咁...
回復

siulok11 發表於 2009-4-2 10:26:57 |顯示全部樓層
呢d唔係紅蜘蛛咩?
小天使 發表於 2009-4-1 22:41

蜘蛛?!又真係唔知...D腳短到就黎睇唔到
成隻野都好細粒,連相機都影唔到
如果係紅蜘蛛就可怕喇.........
回復

siulok11 發表於 2009-4-2 10:28:03 |顯示全部樓層
O﹏O有冇換泥?...之前我都試過係咁...我用水沖走曬佢地...少左好多...但係唔知係唔係太多水...此終都瓜左...情況好似你咁...
貓貓喵 發表於 2009-4-1 23:26

係呀!就係大約第2次換完泥之後就搞成咁.......你咁慘/_\
回復

琳妹子 發表於 2009-4-17 22:36:03 |顯示全部樓層

食完果皮之後,就咁放係盆泥上面唔洗埋
我老豆係咁整返好d小苗

不過…d蟲蟲我唔知係點,
之前我有草草生哂蚊滋,有幾百隻係一埋草,
最後我KO左佢啦 - 垃圾場。
回復

eliho 發表於 2009-4-17 22:40:50 |顯示全部樓層
食完果皮之後,就咁放係盆泥上面唔洗埋
我老豆係咁整返好d小苗

不過…d蟲蟲我唔知係點,
之前我有草草生哂蚊滋,有幾百隻係一埋草,
最後我KO左佢啦 - 垃圾場。 ...
琳妹子 發表於 2009-4-17 22:36

同意!!!
不過要保持泥面潮濕的!!!
另外,你頭像果的係天竺鼠定係倉鼠???
回復

琳妹子 發表於 2009-4-17 22:44:27 |顯示全部樓層
8# eliho

天竺鼠呀,我2年前送哂比人,好耐冇養啦
回復

qqww2311 發表於 2009-7-5 10:36:59 |顯示全部樓層
佢係未識得飛
好似蒼蠅咁
仲要係幾廿隻圍棵植物?
回復