代朋友問佢係乜蘭同點種?!

作者: superman 發表于 2009-3-31 10:20:48
1426 9
朋友喺垃圾房執!
唔該唔該!!!
avery 發表於 2009-3-31 10:54:00 |顯示全部樓層
蕙蘭 ~

剪花起盆, 切一半根拆哂D料同爛根, 用蘭石蛇木碎重種, 明亮光照直至出新芽後再增加光照, 要通風, 見乾淋透水
回復

superman 發表於 2009-3-31 11:14:34 |顯示全部樓層
thx avery help!!!!
回復

中豬毒者 發表於 2009-3-31 11:34:13 |顯示全部樓層
垃圾房都有蘭花執,正喎。
回復

claudiatang 發表於 2009-3-31 12:24:26 |顯示全部樓層
盆花這麼美都拿去丟掉。什麼心態﹗
幸好遇上惜花人。
回復

avery 發表於 2009-3-31 12:31:58 |顯示全部樓層
盆花這麼美都拿去丟掉。什麼心態﹗http://a5556.myweb.hinet.net/msn/face/face%20(21).gif
claudiatang 發表於 2009-3-31 12:24

呢D只係消耗品 ~ 好似桃花同蝴蝶蘭咁, 好正常 ~ 講真城市人根本冇幾個種得到
回復

superman 發表於 2009-3-31 12:57:24 |顯示全部樓層
唉!大把人新年買嚟擺冇花就掉!垃圾房其實成日有!唉......
回復

痴蜂 發表於 2009-3-31 12:59:35 |顯示全部樓層
6# avery

對呀,蕙蘭咁大盆,拾到我都没地方安置它,而且它要較強光照才行。
蝴蝶蘭我就可以收留,我有幾棵市場花都是親友之前過左年唔識種叫我代養,到開花又拿回去擺,玩到殘又送回來養....呵呵...
回復

中豬毒者 發表於 2009-3-31 13:14:06 |顯示全部樓層
我住的地方最多得桃花係垃圾房出現...
回復

八王爺 發表於 2009-3-31 13:15:14 |顯示全部樓層
大花蕙最大的問題是要夠低溫才能起花菖。
所以在香港種,沒有前途。
如果冬天能夠持續4星期 12度或以下。花芽分化和成長才有希望。
不然,只是種著一把草!
回復