小小蘭花園

作者: 月光光 發表于 2009-3-30 13:13:00
1878 8
初嚟報到,只知係石斛蘭,有無人知正確名係咩?
隻味好濃香架
DSC06906_調整大小 .JPG
DSC06954_調整大小 .JPG

呢隻好似叫新畿內亞石斛,有好多花苞o
DSC06952_調整大小 .JPG
痴蜂 發表於 2009-3-30 16:06:13 |顯示全部樓層
月光光花友,棵石斛好漂亮呵,容易打理嗎?因我只種過蝴蝶和嘉得利亞,花朶耐放嗎?
回復

月光光 發表於 2009-3-30 16:34:45 |顯示全部樓層
我是很懶的,但都覺得石斛容易種,第1,2棵可放個幾星期,
而第3棵起碼開成個月o因有5-6個花苞o
回復

痴蜂 發表於 2009-3-30 16:54:58 |顯示全部樓層
3# 月光光

您的陽台看來很適合養蘭呵,遠處有些是否國蘭?多拍一些给大家分享啦,陽臺设有直照陽光晒到對嗎?
回復

月光光 發表於 2009-3-30 17:17:41 |顯示全部樓層
3# 月光光

您的陽台看來很適合養蘭呵,遠處有些是否國蘭?多拍一些给大家分享啦,陽臺设有直照陽光晒到對嗎?
痴蜂 發表於 2009-3-30 16:54

我是種係天台架,搭左個棚所以唔會直晒,你見到的是死剩個幾棵國蘭o
回復

痴蜂 發表於 2009-3-30 17:58:44 |顯示全部樓層
5# 月光光

我成日夢相有個天台,再搭建一個小型玻璃花屋裡面種蘭花,外面種其它要晒陽光的....哦真好
回復

Exodus 發表於 2009-3-31 19:33:00 |顯示全部樓層
1. Dendrobium chrysotoxum var. suavissimum
2. 不明春石斛交配
3. Den. Roy Tokunaga
回復

月光光 發表於 2009-4-1 10:57:57 |顯示全部樓層
1. Dendrobium chrysotoxum var. suavissimum
2. 不明春石斛交配
3. Den. Roy Tokunaga
Exodus 發表於 2009-3-31 19:33

Exodus,多謝指點oThanks!
回復

月光光 發表於 2009-4-7 11:58:16 |顯示全部樓層
種左幾年既巴比龍今日終於開花,好開心呀
因為之前唔識種將條花莖剪左,後尾先知原來佢係續花性o
DSC06990_調整大小 .JPG DSC06991_調整大小 .JPG
回復