請問[空氣草]應該點種架? (有圖)

作者: penguin_neo 發表于 2009-3-30 00:53:58
5940 5
之前花展買左D叫[空氣草]既植物  賣既人話唔使落好多水所以就貼左黎沙漠植物啦

其實我買過好多次 但次次都種到變黃跟住就死左
想問下正確既打理方法係點架??
謝謝
hcheung 發表於 2009-3-30 09:10:23 |顯示全部樓層
我用鐵絲圈套住掛起,接受充足陽光,每日噴水1次,間中下肥噴。
回復

msswm 發表於 2009-4-30 16:45:25 |顯示全部樓層
16-25度是最佳生长期,适当多点水份,最好是早晚喷水,如在花期可近距离喷叶远距离喷雾,它喜爱清晨与傍晚的阳光,它对肥料很敏感,每月一次控制好稀释浓度。
水、光、通风,注意点即可。
回復

gtrnismo 發表於 2009-4-30 17:20:22 |顯示全部樓層
請問充足陽光的意思是否全日照?

大概多少個鐘? 接受直射嗎?
回復

ht333147 發表於 2009-4-30 18:18:15 |顯示全部樓層
它們可以受到全日照, 但是, 如果由外國運來, 或由其他花場拿出來賣, 都有段時間不見天日, 會較弱, 所以暫不要給它全日照, 正午日光要遮遮, 早晚噴水也可以, 如果怕麻煩, 可以將它掛在其他的盆裁上, 等盆內水份蒸發給它更安全
回復

kco 發表於 2009-5-2 23:43:09 |顯示全部樓層
我係放在窗邊灑,見佢變左白色時就用噴霧器幫佢保濕(1-2下),但中間個心個D位係唔可以有積水!
所以我初期控制得唔好時會倒轉佢一陣,等佢流番出來.
佢開出來既花係紫色,都好靚架~
回復