是側芽嗎??

作者: lala 發表于 2007-10-26 20:22:32
1752 6
今日檢查我上星期新買嘅 Lyon's Shooting Star 苗仔:

發現咗...

呢啲細葉仔係唔係側芽??!! 明明上個禮拜買嗰時,老闆娘話幫我鉗哂啲側芽先俾我,咁快又出番咁多??!!

如果係側芽,我又想鏟除佢哋,係咪買個尖咀鉗,輕輕力鉗佢哋出唻就搞掂?? 請賜教!! 謝謝!!
peeseela 發表於 2007-10-26 20:48:10 |顯示全部樓層
留起D側芽分株唔好咩, 你係邊度買到盤噤靚既, 几錢.
回復

heiheimama 發表於 2007-10-26 20:53:06 |顯示全部樓層
我有個旁門工具,就係女人剪手皮用的尖咀細較剪,鑽入這些隙縫位剪側芽十分好用!
回復

lala 發表於 2007-10-26 21:07:52 |顯示全部樓層

回復 2# 的帖子

灣仔嗰度...  唔記得$30定$40... 老闆娘啲苗種種都好似比蘭姐嗰啲細棵,又好似貴幾蚊... 但我係香港人,灣仔較就腳;老闆娘又會噴完一次帝仙隆先俾我攞走,比較放心...
回復

lala 發表於 2007-10-26 21:10:53 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2007-10-26 20:53 發表
我有個旁門工具,就係女人剪手皮用的尖咀細較剪,鑽入這些隙縫位剪側芽十分好用!

我都有,但試過剪錯隔離 or 剪埋隔離... 怕怕...
回復

peeseela 發表於 2007-10-26 21:17:51 |顯示全部樓層
原帖由 lala 於 2007-10-26 21:07 發表
灣仔嗰度...  唔記得$30定$40... 老闆娘啲苗種種都好似比蘭姐嗰啲細棵,又好似貴幾蚊... 但我係香港人,灣仔較就腳;老闆娘又會噴完一次帝仙隆先俾我攞走,比較放心... ...

我都係香港人, 可唔可以俾地址我, 我都係之前朋友比左盤好普通既我, 種得好靚, D花開左好耐, 又剛在公司騰出地方放, 所以想開枝散葉, 點知!!! 你有冇睇我係蘭姐度買D苗, <<D葉生成咁正唔正常>>,剛剛送走哂, 而家只望原來種開個D無事咋.
回復

lala 發表於 2007-10-26 21:51:51 |顯示全部樓層
原帖由 peeseela 於 2007-10-26 21:17 發表

我都係香港人, 可唔可以俾地址我, 我都係之前朋友比左盤好普通既我, 種得好靚, D花開左好耐, 又剛在公司騰出地方放, 所以想開枝散葉, 點知!!! 你有冇睇我係蘭姐度買D苗, ,剛剛送走哂, 而家只望原來種開個D無事咋. ...

喺呢個論壇 under 『精選主題集錄 』裡面嘅『香港售賣園藝紫羅蘭及相關用品的地方』有記載... 但反而我會期待之前 Kong 姐佢哋去參觀筲箕灣嗰度正式開張...
回復